Miracolul Învierii, prin stația radio

Prima slujbă a Învierii ținută în capela din strada Fabricii a fost transmisă prin stația radio. Peste 100 de copii au primit, în prima zi de Paște, dulciuri tradiționale.

 

 

Conform tradiției, sărbătorile de Paște trebuie să vină cu o primenire: de la cea spirituală, la cea a casei și a hainelor. Pentru comunitatea de rromi din strada Fabricii, prima zi de Paște a avut o semnificație aparte. Pentru prima oară, localnicii din marginea orașului au putut asculta slujba Învierii la ei acasă, atît în capelă, dar și în afara ei, prin intermediul stației radio montată de autoritățile locale în zilele premergătoare sărbătorii.

„Este pentru prima oară cînd comunitatea din strada Fabricii a luat lumina sfîntă a Învierii și a participat la slujbă în capela special amenajată pentru aceasta”, a declarat părintele Mihăiță Popovici, parohul Bisericii „Precista Mică” din Roman, cel care păstorește cele peste 870 de suflete de rromi din marginea orașului.

 

Peste 100 de copii, la prima împărtășanie

 

Prima emisie a stației radio a avut un impact deosebit asupra comunității. „Nu mă așteptam ca stația radio să producă un adevărat miracol. Odată ce am început slujba, oamenii au receptat prezența noastră și au venit la capelă. E adevărat că ne-au văzut că venim cu pachete, dar faptul că au venit și au participat la slujbă este un pas înainte”, spune părintele Mihăiță Popovici.

Pregătirile pentru momentul cînd aveau să vină să ia lumină s-au făcut temeinic. Părintele Popovici nu i-a mai așteptat pe copii și adulți la Biserica „Precista Mică”, unde comunitatea din strada Fabricii este, de fapt, arondată, ci s-a dus personal, în Postul Mare, la ei. „Am spovedit și împărtășit peste 100 de copii în Postul Mare. Am sesizat, totodată, că sînt foarte mulți copii care trebuie să primească taina împărtășaniei și voi face în așa fel încît să primească toți această Sfîntă Taină”, a spus părintele Popovici.

Nici adulții nu sînt neglijați de păstorul rromilor. Ei vor participa direct la slujbele religioase susținute de acesta sau vor asculta din locuințe emisiuni radio transmise de Radio Trinitas. Cît privește participarea directă a rromilor la slujbe, părintele Popovici este optimist. „Sînt familii care simt cu adevărat bucurie pentru activitatea liturgică. Acestea veneau chiar la Biserica «Precista Mică» pentru a asista la slujbă. Sper ca tot ce vor asculta prin stația radio să producă o schimbarea în viața lor”, a mai spus părintele.

 

Peste 120 de copii au primit pachete cu dulciuri

 

Slujba a doua a Învierii a fost un motiv de bucurie, în primul rînd pentru copii. „Am avut o audiență destul de mare, mai ales din partea copiilor care, văzîndu-mă că aduc pachete, au venit în număr mare. Nu m-am concentrat doar asupra celor 30 de copii care sînt cuprinși în activitățile Centrului de zi «Vreau să învăț», care se derulează de anul trecut. Nu am vrut să-i neglijez pe ceilalți copii. De altfel, mă așteptam să vină mulți copii, ceea ce s-a și întîmplat. Toți au primit pachete cu dulciuri pascale. Au fost peste 120 de copii”, a spus părintele Popovici.

Acțiunile adresate copiilor au stîrnit regrete din partea părinților care nu și-au înscris copiii la Centrul de zi care a fost înființat în cadrul comunității. „În urma acestei experiențe, cred că anul viitor Centrul va desfășura activități pentru un număr mai mare de copii”, crede părintele Popovici.


COMENTARII

WORDPRESS: 0