În ultima vreme, periodic se înregistrează incidente și evenimente în care au fost implicați conducători de mopede. Din păcate, mulți dintre aceștia nu conștientizează faptul că pentru a conduce un astfel de vehicul este necesară deținerea unui permis de conducere conform categoriei, purtarea unui echipament de protecție și respectarea regulilor elementare de circulație.
Un astfel de caz a fost constatat de polițiștii nemțeni la începutul acestei săptămâni. Luni, 27 mai, în jurul orelor 19:30, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Săbăoani au acționat conform planului de acțiune, pe linia prevenirii evenimentelor rutiere, pe raza localității Tămășeni. Pe timpul desfășurării acțiunii, polițiștii au depistat în flagrant, în localitatea Tămășeni, un minor de 15 ani, din aceeași localitate, care conducea un moped, fără ca acesta să fie înregistrat sau înmatriculat. În acest caz, polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere și punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat.
În primele patru luni ale acestui an, polițiștii din cadrul IPJ Neamț au constatat 25 de fapte de conducere fără permis și opt fapte de conducerea unui vehicul neînmatriculat sau neînregistrat.
Când poate fi condus legal un moped
Polițiștii reamintesc că, în conformitate cu prevederile Codului Rutier, un scuter (moped) este acel vehicul prevăzut cu două sau trei roți a cărui viteză maxim prin construcție este de cel puțin 25 km/h, însă nu depășește 45 km/h. Scuterul poate fi echipat cu un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, care are o capacitate cilindrică ce nu depășește 50 cmc.
De asemenea, acest vehicul este disponibil și în versiune „full electric” dotată cu un motor a cărui putere nominală continuă maximă nu depăşeşte 4 kW. În plus, masa proprie nu trebuie să fie mai mare de 350 de kilograme, neincluzând bateriile. Pentru a conduce un scuter electric pe drumurile publice din România, legislația în vigoare obligă la deținerea unui permis de conducere, indiferent de categorie.
Veți putea conduce fără a avea nevoie de permis doar biciclete electrice, trotinete electrice sau alte vehicule electrice a căror viteză maximă nu depășește 25 km/h. De asemenea, aveți obligația să vă deplasați cu aceste vehicule doar pe pistele destinate bicicletelor, acolo unde acestea există.
Conform legislației rutiere, toate aceste vehicule a căror viteză maximă constructivă depășește 25 km/h trebuie înregistrate ca mopede la primărie și pot fi conduse pe drumurile publice doar de persoanele care posedă carnet de conducere.
Dacă dețineți permis de conducere categoria „B”, veți putea conduce un scuter electric pe drumurile publice fără alte cerințe sau examene. În schimb, există alte modele de scutere electrice pentru care este nevoie de permis categoria „A” deoarece au viteza maximă de peste 45 km/h.
În ceea ce privește vârsta la care poate fi condus un scuter electric, tinerii care au împlinit vârsta de 16 ani au acest drept, însă doar după ce obțin permisul de conducere categoria „AM”. Proba practică pentru această categorie constă în verificarea aptitudinilor într-un poligon auto.
Pentru a obține permisul de conducere pentru scuter, va trebui să vă înscrieți la școala de șoferi, situație în care veți avea nevoie de cazier judiciar, test psihologic, fișă medicală, taxă de examen, taxă de permis și de celelalte documente necesare pentru obținerea permisului categoria „B”.
Pentru obţinerea permisului de conducere, vârsta persoanei în cauză este una dintre condiţiile impuse de legislația auto în vigoare, indiferent de categoria auto pentru care se doreşte carnetul de şofer.
Conducătorii auto au dreptul să conducă un anumit tip de autovehicul corespunzător uneia dintre categoriile existente, cu condiția să aibă cel puțin 18 ani. Excepție fac cei care conduc mopede, motociclete ușoare (scutere) și cvdricicluri. În aceste cazuri, vârsta minimă necesară este de 16 ani.
Vârstele minime impuse de Codul Rutier pentru fiecare categorie de permis auto în parte sunt:
– 16 ani pentru categoriile AM, A1 şi B1;
– 18 ani pentru categoriile A2, B, BE, C1, C1E şi Tr;
– 20 ani şi o experienţă de cel puţin 2 ani de conducere a motocicletelor din categoria A2 sau cel puţin 24 de ani pentru motocicletele din categoria A;
– 21 de ani pentru categoriile C, CE, D1 şi D1E şi pentru triciclurile cu motor cu puterea de peste 15 kW;
– 24 de ani pentru categoriile D, DE, Tb și Tv.
Comentarii