Minor agresat sexual de doi colegi

Un copil de nouă ani a fost agresat într-o toaletă de doi colegi de zece ani. Fapta ar fi avut loc în decembrie, dar copilul le-a povestit părinților abia săptămîna trecută ce a pățit. Agresiunea, cu tentă sexuală, nu a putut fi confirmată de medicul legist.

 

 

Copilăria nu mai reprezintă, pentru unii copii, o vîrstă a inocenței. Lipsa de preocupare a părinților față de modul în care se dezvoltă copiii lor, un sistem de învățămînt care nu oferă atenție suficientă copiilor, ci colectivului, și accesul necontrolat la informații expun minorii la informații numeroase și nefiltrate. Într-un astfel de context, nu e de mirare că unii copii înțeleg greșit anumite nuanțe și că interpretează cu totul diferit anumite fapte sau gesturi.

O situație care s-a petrecut într-o școală generală din Roman atrage atenția asupra acestor probleme, în centrul cărora se află copiii. La sfîrșitul săptămînii trecute, părinții unui copil de nouă ani au făcut o plîngere la Poliția municipiului Roman, susținînd că fiul lor ar fi fost agresat de alți doi copii, în vîrstă de zece ani.

Fapta s-ar fi petrecut în luna decembrie a anului trecut, dar copilul de nouă ani, de rușine, nu a spus nimic părinților sau altor persoane, pînă săptămîna trecută. Din spusele copilului, ceilalți doi minori, care învață într-o clasă vecină, l-au urmărit în toaleta școlii și i-au impus să le arate organele genitale. Copilul de nouă ani a refuzat să facă acest lucru, iar ceilalți doi minori, de zece ani, i-au dat pantalonii jos cu forța și i-au penetrat anusul cu un pix, dar fără a provoca răni grave.

Polițiștii au înregistrat plîngerea părinților copilului de nouă ani și au demarat cercetările. „Există o plîngere înregistrată la Poliția municipiului Roman cu privire la o presupusă faptă de agresiune cu tentă sexuală între minori. Efectuăm cercetări în acest caz„, a afirmat inspector Cătălina Bădeanu, purtător de cuvînt al Inspectoratului de Poliție al Județului Neamț. Dosarul va fi înaintat procurorilor de la Parchetul de pe lîngă Judecătoria Roman, dar aceștia vor putea, eventual, să recomande consilierea psihologică a părților implicate, întrucît minorii sub 14 ani nu răspund penal pentru faptele lor, iar certificatul medico-legal nu confirmă existența unor leziuni, ceea ce înseamnă că rănile provocate au fost superficiale.

Cele mai puternice răni provocate sînt, însă, cele de natură psihologică. „Copilul agresat se poate închide în el și riscă să dezvolte tot felul de psihoze, deoarece traumele pot altera dezvoltarea lui ca băiat, ca bărbat. Are mare nevoie de consiliere psihologică pentru a trece peste ceea ce i s-a întîmplat, consiliere psihologică pe care este bine să o facă inclusiv părinții. De altfel, aceștia trebuie să fie aproape de copilul lor, să-i ofere dragoste necondiționată și să-l sprijine, pentru ca minorul să poată trece peste această situație cît mai ușor„, a afirmat Mihaela Moraru, psiholog clinician.

Și agresorii trebuie consiliați, pentru a se afla ce anume i-a determinat să procedeze în acest mod și care este originea comportamentului lor. „Este o influență nefastă din media, dorința unor canale TV de a avea rating avînd un impact negativ asupra publicului. Din păcate, sînt situații în care și familia contribuie la asumarea acestui impact. Acolo trebuie căutată problema„, a precizat psihologul Mihaela Moraru.


COMENTARII

WORDPRESS: 0
error: Content is protected !!