Ministrul Sănătății: „Nu se pune problema tăierii numărului de paturi în unităţile sanitare”

HomeSocial

Ministrul Sănătății: „Nu se pune problema tăierii numărului de paturi în unităţile sanitare”

 

 

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, s-a întâlnit miercuri, 6 martie, cu managerii unităţilor sanitare şi reprezentanţii autorităţilor locale din județul Neamţ, pentru a analiza activitatea spitalelor în conformitate cu proiectul tehnic al Master planului pentru Regiunea de Nord-Est în Sănătate.

Analiza activităţii unităţilor se realizează în funcţie de indicatori, precum durata medie de spitalizare, indicele de utilizare a paturilor şi gradul de complexitate al cazurilor tratate. În funcţie de aceşti indicatori, managerii unităţilor sanitare vor propune modificări de structura, astfel încât spitalele să satisfacă nevoia de servicii medicale în zona pe care o deservesc. Anul acesta, bugetul de investiţii în Sănătate este de peste un miliard de lei, destinat pentru a asigura un nivel de dotare corespunzător al unităţilor sanitare. De asemenea, Master planul în Sănătate reprezintă o condiţionalitate ex ante pentru accesarea fondurilor structurale, precizează un comunicat al Ministerului Sănătății.

„Astăzi s-a înţeles că ne dorim cu toţii creşterea calităţii serviciilor medicale şi nu se pune problema tăierii numărului de paturi în unităţile sanitare. O dată la 3 ani, prin Hotărâre de Guvern, se aprobă planul naţional de paturi, care urmează să fie finanţat. Anul acesta, Ministerul Sănătăţii a propus acelaşi număr de paturi ca acum trei ani şi care va fi valabil încă trei ani de zile. La unele spitale vom face redistribuiri, de la o secţie la alta. De exemplu, un spital are 30 de paturi de chirurgie şi un indice de utilizare de 50 la sută. Asta înseamnă că, 15 zile pe lună, secţia este goală, ceea ce nu este în regulă. Pe de altă parte, la medicină internă, gradul de ocupare este peste sută la sută. Deci, redistribuim paturi de la chirurgie la medicină internă”, a declarat Sorina Pintea.

„Toate solicitările spitalelor din Neamț vor primi finanțare! În urma vizitei pe care doamna Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a făcut-o la Neamț, am discutat cu domnia sa mai multe teme de interes major pentru nemțeni. La discuții au luat parte și directorii de spitale. S-au convenit următoarele: managerii trebuie să eficientizeze activitatea spitalelor și să îmbunătățească actul managerial; niciun spital din județul Neamț nu va fi închis și nici nu va fi redus numărul de paturi existente; Spitalul Orășenesc Bicaz nu doar că nu se va închide, ci vom găsi soluții pentru a crește numărul de paturi; toate solicitările spitalelor din Neamț vor primi finanțare”, a transmis președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene.

„Am fost prezent la Piatra Neamț, pentru a mă întâlni cu ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Alături de managerul Spitalului Municipal de Urgență Roman, contăm pe sprijinul Ministerului Sănătății de a susține eforturile noastre pentru a asigura un act medical cât mai performant la nivelul unității medicale. Spitalul Roman nu deservește doar pacienții din oraș, ci și pe cei din localitățile din jur, iar adresabilitatea mare necesită și o alocare importantă de resurse. Anul acesta, noi vom reabilita și ultimele două secții rămase nemodernizate și sperăm să primim sprijin pentru reabilitarea termică a ultimului tronson din clădire. Sper ca și solicitarea noastră de finanțare a achiziției de aparatură pentru toate secțiile să fie și ea avizată pozitiv, astfel încât la Roman să putem spune că avem echipamentele și personalul specializat pentru a diagnostica rapid pacienții și a le oferi cel mai bun tratament”, a precizat în urma întâlnirii primarul Lucian Micu.

 

Foto: Consiliul Județean Neamț

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0