HomeSocialEducatie

Ministerul Educaţiei împinge sute de elevi la abandon şcolar

Câteva sute de elevi sunt în punctul de a abandona şcoala, pentru că familiile nu-şi permit să le plătească abonamentul pentru transportul zilnic la şcoală. Decontarea navetei de către Ministerul Educaţiei s-a oprit la jumătatea lui decembrie 2012.

Gabriela are 16 ani şi multe vise. Dintre toate, cel mai important este acela de a reuşi ca, într-o zi, să aibă o viaţă mai bună decât a părinţilor. Să aibă carte, să aibă un serviciu şi să poată trăi şi altfel decât de azi pe mâine. Drumul Gabrielei către visul ei începe cu drumul către şcoală. Un drum greu, cu multe piedici. Nu e o metaforă, e o realitate. Sunt patru kilometri pe care Gabriela îi face în fiecare dimineaţă pe jos – acum, pe întuneric -, din satul ei uitat de lume până la staţia de autobuz. Apoi, mai bine de 20 de kilometri cu autobuzul până la şcoală. E aproape întuneric când ajunge din nou acasă.

Gabriela este cea mai mare într-o familie cu patru copii, în care nici unul dintre părinţi nu lucrează. Învaţă foarte bine, la un profil pe care se bat elevii la admitere în fiecare vară. În luna octombrie, Gabriela a lipsit de la şcoală două săptămâni. Când a întrebat ce se întâmplă cu fata, dirigintele a primit de la părinţi răspunsul că nu mai pot plăti naveta Gabrielei spre şcoală. Mai mult de 200 de lei, în condiţiile în care familia trăieşte din ajutor social şi din ce mai au pe lângă casă. După discuţii îndelungi între conducerea şcolii, primăria comunei şi părinţi, fata a revenit la şcoală. Luând în considerare rezultatele Gabrielei, administraţia locală a comunei din care vine a aceptat să-i plătească abonamentul lunar.

Numele este fictiv, știută fiind fragilitatea unui adolescent în fața încercărilor vieții. Povestea ei este, însă, cât se poate de adevărată şi împărtăşită de alţi aproape 7.000 de elevi de liceu din judeţul Neamţ, care nu au primit niciun ban pentru cheltuielile de navetă în 2013. Ultimele plăţi făcute de Ministerul Educaţiei acoperă decontarea abonamentelor până la jumătatea lunii decembrie a anului 2012. „În anul şcolar trecut, ne-am confruntat cu situaţia în care elevii au venit să ne spună că renunţă la şcoală pentru că părinţii nu aveau bani să le plătească abonamentul. Pentru elevii care aveau o situaţie foarte bună la învăţătură am avut o alternativă, aceea de a plăti naveta din fondurile adunate de asociaţia părinţilor din şcoală. Cazurile au fost discutate în Consiliul de Administraţie şi s-a recurs la aceastră soluţie. Doi fraţi gemeni, care, anul trecut, erau în clasa a IX-a, s-au transferat, în acest an, la liceul din sat. Au avut şansa de a avea liceu în comună. Altfel, erau în pragul abandonului şcolar”, a spus profesorul Ilie Boloca, directorul Colegiului Tehnic „Danubiana. Conform reprezentanţilor Inspectoratului Școlar Judeţean Neamţ, în acest moment nu există dinspre Ministerul Educaţiei informaţii legate de decontarea abonamentelor. „Noi centralizăm în fiecare lună sumele necesare, în funcţie de raportările pe care le primim din fiecare unitate şcolară. Nu avem, însă, precizări referitoare la sumele care vor fi alocate sau la data la care vom primi banii”, a spus inspectorul şcolar general Viorel Stan.

Comentarii

WORDPRESS: 8
 • doru 9 ani ago

  Nu intelegeti de unde se poate fece rost de bani,vedeti daca nu cumva stiu Ponta si Elena Androneascu .Eu stiu ca UE asigura gratuit transportul elevilor la si de la scoala , de ce nu si in ROMANIA? Nu inteleg de ce nu stau elevii in scoala in timpul programului,ii vezi pe drumuri fregvent sau prin baruri baruri, se refugiaza pentru a fuma o tigara etc….Luati aminte ,cum ii cresteti asa ii ve-ti avea. De asemenea politia trebuie sa stea la poarta scolii atunci cand elevii pleaca acasa si cand vin la scoala. Va doresc succes.

  • un cetățean 9 ani ago

   Stimate domnule Doru, după câte văd , ați cam lipsit și dumneavoastră la unele ore de gramatică .Se scrie corect ,,veți avea ” deoarece avem forma de viitor a verbului a avea ! Așadar mare grijă când oferiți sfaturi !

   • doru 9 ani ago

    Cetateanule eu nu inteleg cate vezi tu, aici nu este vorba de marea gramatica ci e vorba de ce ar trebuie facut in sistem. Ori cu gramatica ta pe care nu o stapanesti dupa cum se vede , rezultatele vor fi cele pe care le arati elevilor si urmasilor de catre ar trebui sa beneficiezi si tu in viitor, mai invata.

    • un cetățean 9 ani ago

     Poate comentariile care le faceți , stimate Doru, le citesc și elevii sau liceenii ! Dacă tot insistați să oferiți sfaturi celor din sistem , ar fi bine să le scrieți corect din punct de vedere gramatical !

  • Doru....stai jos, nota 4! 9 ani ago

   Cu cine ai facut româna?

   • doru 9 ani ago

    Ce are a face cu cine am facut romana si ce am solicitat eu in sistem, nu sunteti pe realitate ,mai cititi.

 • Jiji 9 ani ago

  Cam asta-i rezultatul,cand se invata limba romana in Doru-lelii…