Mii de pelerini la căpătîiul celor de dincolo [Foto]

Mii de romaşcani au fost prezenţi vineri la cimitir pentru a-i comemora pe cei îngropaţi în cimitirul „Eternitatea”.

 

 

Cimitirul „Eternitatea” din Roman a fos loc de pelerinaj pentru romaşcanii, din oraş sau de pretutindeni din ţară, care au ţinut, vineri, 20 aprilie, să fie aproape de cei dragi trecuţi dincolo. Vremea bună a fost un adevărat miracol petrecut chiar în ziua cunoscută pentru minunile înfăptuite de Maica Domnului.

„Izvorul Tîmăduirii este o sărbătoare închinată Maicii Domnului, care este ocrotitoarea familiei, copiilor şi chiar a vieţii. La Roman, această sărbătoare este cinstită printr-un obicei care s-a împămîntenit, acela de a merge la căpătîiul celor răposaţi. În cîntările pascale, facem pomenirea tuturor celor morţi «întru nădejdea Învierii»”, a spus preot Florin Aurel Țuscanu, parohul Bisericii „Sfîntul Vasile cel Mare” din Roman şi protopop la Protopopiatul Roman.

Ziua de Izvorul Tămăduirii a fost un prilej pentru săracii oraşului de a mai salva cîteva zile de la foame cu produsele pascale primite de la credincioşi.

 

Au venit din toată ţara

 

Clopotele Cimitirului „Eternitatea” din Roman au fost trase încontinuu de Izvorul Tămăduirii. A fost zi de sărbătoare pentru toţi romaşcanii, aflaţi în oraş sau veniţi de la kilometri depărtare, care au făcut, în această zi, nu doar cale lungă, ci şi recurs la memorie  la căpătîiul celor dragi. Traficul aglomerat din zona cimitirului, ţinut în frîu de forţele de ordine, a arătat oricărui privitor cît de mult respectăm tradiţiile şi înaintaşii şi că sîntem legaţi de trecut. Nimeni nu a uitat să pună, lîngă coşul plin de bucate pascale, candela şi florile, tămîia şi pomelnicul, vinul şi lumînările. Toată forfota s-a transformat într-o aşteptare pînă la venirea preotului care a făcut slujba.

„Nu reuşesc să vin la cimitir decît în această zi. Nu mai am pe nimeni în Roman. Locuiesc în Bucureşti şi nu am timp să vin mai des. Acum am convenit cu patronul şi mi-a dat liber o zi. Nu ştiu dacă mi-ar fi înţeles dorinţa de nu s-ar fi dus şi el, în această zi, la mormîntul părinţilor lui”, spune Vasile Enache, din Bucureşti.

După ce preotul a făcut slujba şi pomana a fost împărţită nevoiaşilor, aşa cum spune tradiţia, toată grija a luat sfîrşit, pînă anul viitor. Și în acest an, numărul celor care au venit să-i pomenească pe cei dragi s-a ridicat la cîteva mii.

 

Revedere la cimitir, după 34 ani

 

Ziua de Izvorul Tămăduirii este şi un prilej de întîlniri şi chiar de revederi încărcate de emoţie. Aflat în cimitir, la datorie, preotul Florin Aurel Țuscanu a fost plăcut surprins să constate, în timp ce slujea la mormîntul părinţilor unui romaşcan, că cel care venise cu pomană la căpătîiul acestora nu era altcineva decît fostul coleg de clasă, pe care nu îl mai văzuse de 34 de ani.

„A fost o întîmplare neaşteptată. Nu credeam că voi întîlni, după 34 ani, un fost coleg de şcoală generală şi de liceu. Ne-am regăsit după atîţia ani şi, chiar dacă în această zi nu este timp să depănăm amintiri, sper că vom ţine legătura”, a spus preotul Țuscanu.

 

Pomană din belşug, la mormintele rromilor

 

Păstrători ai tradiţiilor religioase, etnicii rromi nu s-au dezminţit nici în acest an. Nu pentru că ar fi fost preocupaţi cu alte probleme decît de cele sfinte, ci pentru pomana pe care au adus-o pentru cei răposaţi din familiile lor. Dacă populaţia majoritară s-a mulţumit să aducă, simbolic, un coş cu cozonac, pască şi ouă roşii, rromii au întins în cimitir, profitînd şi de vremea bună, mese întregi de mîncare. Totul a fost din belşug. De la aperitive şi friptură, la sarmale şi mămăliguţă.

„Noi aşa facem pomenire, cu mîncare multă şi băutură. Nu ne zgîrcim niciodată cînd trebuie să ne pomenim părinţii şi bunicii. Mîncarea, dacă nu e caldă, nu e primită. Pentru noi, ţiganii, cine cheltuie mai mult pentru pomană, acela e mai barosan. Și întotdeauna venim la capul mortului cu toată familia, nu unul-doi. După ce trece popa şi pe la noi, mergem acasă şi continuăm petrecerea. Morţii cu morţii şi viii cu viii”, a spus una dintre pirande.


COMENTARII

WORDPRESS: 0