Prima paginăSanatate

Mii de oameni așteaptă un miracol

Dimensiune text

De la începutul anului, peste 2.000 de oameni au depus cereri pentru un dispozitiv medical gratuit sau compensat. Alte peste 2.000 se află pe listele de așteptare ale CAS Neamț, încă din anul 2010. Cei mai mulți așteaptă o proteză auditivă, un fotoliu rulant sau o proteză pentru picior. Prioritate au copiii și bolnavii de cancer.

 

 

Pentru oamenii suferinzi, care au boli grave, viața, sau prelungirea ei, depinde de o sondă, de un dispozitiv medical sau de un aparat de oxigen. Acestea sunt puse la dispoziție, în mod gratuit sau compensat, de către Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamț. Printre dispozitivele medicale de care mai pot beneficia bolnavii se numără proteze auditive, fotolii rulante, orteze, proteze pentru picior. Numărul celor care au nevoie de astfel de dispozitive medicale este în continuă creștere, astfel că, în funcție de priorități, unii pacienți sunt trecuți pe listele de așteptare. Acest lucru stârnește extrem de multe nemulțumiri, pentru că, din cauza fondurilor insuficiente, timpul de așteptare se prelungește, iar reprezentanții CAS Neamț s-au confruntat cu destule situații în care pacienți care așteaptă de doi ani un fotoliu rulant sau o proteză auditivă sunt nemulțumiți că alí bolnavi, care au nevoie de sonde sau stomii, au prioritate.

Anul acesta, datorită demersurilor făcute de către CAS Neamț, s-a reușit alocarea unei sume importante de bani la acest capitol, mult mai mare decât se preconiza la începutul anului.

 

Liste de așteptare pentru o șansă la viață

 

Potrivit informațiilor oferite de către CAS Neamț, de la începutul anului au fost înregistrate 2.210 cereri pentru acordarea de dispozitive medicale și gratuite și s-au emis 1.945 de decizii. Valoarea totală a costurilor decontate în acest an de către Casă pentru dispozitive medicale a fost de 1.275.442 lei. Cele mai mai multe decizii au fost emise pentru procurarea de stomii, echipamente de incontinență urinară și echipamente de oxigenoterapie, pentru că viața pacienților depinde de aceste aparate și reprezintă o prioritate. Astfel, pacienți au beneficat de  624 de stomii în valoare totală de 465 de mii de lei, 508 aparate de incontinență urinară în valoare de 166 de mii de lei și 553 de echipamente de oxigen în valoare de 313 mii de lei.

Întrucât nu reprezintă prioritate vitală, pe lista de așteptare se află 2.108 cereri de dispozitive medicale, în valoare totală de 2,1 milioane de lei. „Numărul deciziilor emise anul acesta se referă și la cereri depuse anul trecut sau acum doi ani. Pacientul sau rudele acestuia primește decizia, se prezintă la furnizorul de dispozitive medicale care are contract cu noi și ridică respectivul dispozitiv. Unele sunt decontate integral de către CAS Neamț, iar pentru altele pacientul trebuie să plătească o mică diferență. Pe listele de așteptare sunt și cereri care datează din 2010. Prin demersurile pe care le-a făcut CAS Neamț, anul acesta am reușit să obținem o sumă foarte mare, cu mult mai mare decât cea propusă inițial. Prioritate au copiii și bolnavii a căror viață depinde de aceste dispozitive”, a declarat Lăcrămioara Ilișescu, purtător de cuvânt al CAS Neamț.

Cele mai multe solicitări aflate pe lista de aștepatare sunt pentru 889 de proteze auditive, 469 de fotolii rulante, 219 de orteze și 146 de proteze. Valoarea totală a acestor dispozitive se ridică la 1,9 milioane de lei. Pentru anul 2013, fondurile alocate sunt de 4,6 milioane de lei, aproape dublu față de valoarea dispozitivelor decontate anul trecut.

[sam id=”3″ codes=”true”]

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0