HomeNeamt

Mii de analize „plătite” cu recunoștință

Serviciul de Medicină Legală are de recuperat aproximativ 200.000 lei de la IPJ Neamț pentru analize făcute pe datorie. În 2011, polițiștii au avut nevoie de peste 5.000 de expertize pentru soluționarea unor dosare.

 

În urmă cu cîteva săptămîni, șefii Poliției Române anunțau în presă că Poliția Rurală va fi reorganizată, la doar 11 luni de cînd fuseseră desființate posturile de poliție din comune. Se vorbea atunci despre faptul că experimentul din perioada octombrie 2011 – septembrie 2012 nu a avut rezultatul dorit, cheltuielile crescînd odată cu timpul de răspuns la sesizările cetățenilor. De cîteva zile, toată țara a aflat că polițiștii trebuie să lucreze în aceleași condiții ca acum 50 de ani, din cauză că cele două baze de date ale Poliției Române nu pot fi accesate. „Ne îngreunează munca. Colegii mei apelează acum la informațiile din dosarele fizice și pierd foarte mult timp. Cînd bazele de date AFIS 2000 și Imagetrak erau funcționale, se introduceau în calculator informațiile-cheie, apoi căutarea se făcea automat. Uneori, pînă la găsirea rezultatului treceau ore, iar în acest timp, polițiștii făceau altceva. Acum, totul trebuie făcut manual„, a afirmat subcomisarul Cătălina Bădeanu, purtătorul de cuvînt al Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Neamț.

O altă disfuncționalitate care riscă să afecteze bunul mers al dosarelor este legată de datoriile pe care Poliția le are către Serviciul de Medicină Legală (SML). Deși, la Neamț, reprezentanții celor două instituții au colaborat exemplar, lipsa banilor nu se poate acoperi cu bunele intenții ale angajaților. „Din fericire, reprezentanții SML Neamț ne-au sprijinit de fiecare dată cînd am avut nevoie. Au fost rezolvate cu prioritate solicitările din dosare de crimă, tentativă de omor, viol, sau accidente rutiere soldate cu victime, cazuri în care rezultatul acelor expertize reprezenta cheia întregului dosar„, a precizat subcomisar Cătălina Bădeanu.

La începutul lunii septembrie, datoria pe care IPJ Neamț o avea către SML Neamț era de aproximativ 500.000 lei. „Avem motiv de bucurie. Săptămîna trecută, IPJ Neamț ne-a făcut o plată de 300.000 lei, este o sumă importantă. Reprezentanții IPJ Neamț au făcut lunar plăți către noi, dar valori mici, în comparație cu suma virată acum. Ne bucurăm că au putut să plătească, știm că nu ei sînt de vină pentru lipsa fondurilor„, a spus doctor Elena Ciuchilan, șef SML Neamț.

Anul trecut, SML Neamț a efectuat 2.024 de alcoolemii, 31 expertize toxicologice, 2.066 de examinări pe persoană – pentru violuri, zile îngrijiri medicale, și altele -, 478 de autopsii și sute de alte analize. Cele mai multe au fost solicitate de Poliție, doar cîteva cazuri făcînd excepție. Trebuie spus că legea interzice ca expertizele și examenele solicitate de polițiști să fie plătite de alte persoane, dar au fost persoane care au vrut să plătească pentru ca dosarul în care erau implicate să fie soluționat mai rapid.

Comentarii

WORDPRESS: 0