Lucrările sînt realizate de societatea Construcții Hidrotehnice Iași, la o viteză mai mare decît cea prevăzută în grafic. Pînă la finalul anului, fundația și structurile din beton pentru stavila și turbinele microhidrocentralei vor fi deja amenajate.
La sfîrșitul lunii mai, reprezentanții administrației locale și ai firmei Construcții Hidrotehnice Iași au marcat startul lucrărilor de construire a microhidrocentralei de pe rîul Moldova, o investiție care ar urma să aducă economii anuale de 400.000 de euro bugetului local, după punerea în funcțiune. După ce romașcanii doritori să facă baie în rîul Moldova, pe șantierul microhidrocentralei, au fost „calmați” de introducerea unor amenzi de sute de lei pentru astfel de încercări, dar și de misiunile de patrulare des realizate de Poliția Locală, echipele societății Construcției Hidrotehnice Iași au reușit să realizeze lucrările prevăzute în această perioadă chiar înainte de termenele prevăzute în graficul de execuție.
„Deja au fost realizate fundațiile și cuvele pentru turbinele microhidrocentralei. Lucrările se desfășoară în avans față de graficul stabilit, iar pînă la instalarea sezonului rece va fi betonată deja fundația pentru stavilă și turbine. Problemele din zona microhidrocentralei, pe care le-am avut în această vară din cauza celor care transformaseră șantierul în zonă de scăldat, au dispărut odată cu introducerea amenzilor și cu creșterea numărului misiunilor de patrulare din acel perimetru. Așteptăm, în perioada următoare, vizita de evaluare a unei comisii a Ministerului Economiei la acest obiectiv de investiții, urmînd apoi să ne fie aprobată o nouă cerere de tragere din finanțarea alocată, pe care am depus-o pe data de 15 august„, au explicat reprezentanții Primăriei Roman.
Zona viitoarei microhidrocentrale de pe rîul Moldova poate fi vizionată on-line, prin intermediul unei camere video amplasate în zona punții dinspre Cotu-Vameș și conectate la Internet, de orice doritor, pe site-ul www.romancity.ro . Finanțarea proiectului este asigurată în cadrul Programului Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice, valoarea sa estimată fiind de 22,228 milioane de lei, inclusiv TVA. Microhidrocentrala ar urma să fie construită în termen de 24 de luni, deci pînă în luna mai a anului 2014.
Comentarii