Prima paginăActualitateRoman

Mica Unire de la Stejar

Dimensiune text

stejar02Unirea Principatelor Române a fost sărbătorită de autorităţi la Stejarul Unirii, de pe strada Smirodava.

Zeci de romaşcani s-au adunat, vineri, în faţa Stejarului Unirii, pentru a sărbători împlinirea a 155 de ani de la evenimentele din 24 ianuarie 1859. Elevi de la mai multe unităţi de învăţământ din oraş, însoţiţi de profesori, politicieni din toate partidele politice şi reprezentanţi ai administraţiei publice locale au participat la activitatea ce s-a desfăşurat pe scena din faţa stejarului secular. Deşi nu au ţinut alocuţiuni, la manifestare au fost consilieri locali din partea PSD, PNL, UNPR, PDL şi PP-DD, dar şi senatorul PSD Leonard Cadăr.

Înainte ca elevii să prezinte în faţa celor adunaţi scenetele, poeziile sau cântecele pregătite, pe scenă au urcat deputatul Elena Udrea şi primarul Laurenţiu Dan Leoreanu.

stejar01„Ca şi de 1 Decembrie, când tot împreună am sărbătorit Ziua Unirii, şi astăzi este important ca întreaga comunitate romaşcană să fie împreună. Am considerat că este important să fim aici, împreună, pentru că o sărbătoare a poporului român trebuie să fie şi o sărbătoare a noastră. Avem nevoie de exemplul unităţii, avem nevoie să demonstrăm, noi, clasa politică, responsabilitate, şi avem nevoie să demonstrăm că ştim să respectăm interesul pe care îl are poporul acesta. Exemplul celor de dinaintea noastră ar trebui urmat pentru că acum, mai mult decât altă dată, vedem un popor dezbinat, vedem o societate dezbinată. În sufletele românilor există supărare, dar noi avem nevoie de dragoste, de solidaritate. Avem o responsabilitate faţă de aceşti copii, faţă de tineri”, le-a transmis deputatul Elena Udrea participanţilor la eveniment.

„Avem obligaţia să păstrăm ceea ce ne-au lăsat ca moştenire străbunii noştri, iar Romanul este unul din puţinele oraşe care are o mărturie vie, un monument viu: stejarul de 155 de ani. I-a văzut şi pe cei care au făcut lucruri bune, şi pe cei care au făcut lucruri proaste. Noi putem să dăm un semnal tinerilor că solidaritatea este caracteristică românilor. Avem lucruri mari care ne unesc, lucrurile care ne despart sunt lucruri mici. Fie ca unirea să fie mereu între noi!”, a spus Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman.

După ce şi elevii au urcat pe scenă pentru a prezenta momentele artistice pregătite, toţi cei prezenţi au dansat „hora unirii”. Manifestarea a durat aproximativ 40 de minute, iar până la final au rezistat doar politicienii, presa şi unii dintre elevi, întrucât frigul i-a îndemnat pe mulţi să plece înainte de a se prinde în horă.

COMENTARII

WORDPRESS: 0