Directori de școli și autorități locale reclamă că merele oferite elevilor prin programul național sunt mici, murdare și crude. Firma care livrează fructele recunoaște problema și promite că o va soluționa. CJ Neamț a dat termen de doar 24 de ore.
Părinți și dascăli din zona rurală și-au arătat nemulțumirea față de calitatea merelor care se distribuie în școli.
Aproape 200 de elevi de la Școala Văleni primesc zilnic mere în cadrul programului „Fructe în școli”. „Am fost la școala din satul Munteni și am văzut merele. Sunt mici și crude. Se vede că au fost culese înainte de vreme. Probabil că la Văleni au fost aduse merele refuzate de alții, considerând că la țară merge și-așa. Acest program nu-și atinge ținta dacă nu se respectă anumite condiții”, a precizat Dan Relu Grigore, viceprimarul comunei Văleni.
Merele vin în școli împachetate în pungi din plastic, câte 20 de bucăți în pachet. La Liceul Tehnologic din comuna Valea Ursului se împart zilnic peste 500 de mere. „Anul trecut, merele distribuite prin acest program erau mai mari. Fructele care au venit în acest an nu sunt stricate, dar sunt mai mici. Din cauza fluctuațiilor de temperatură, pungile în care se află merele sunt umede. Ca și anul trecut, merele sunt murdare și trebuie spălate de elevi sau de dascăli, dacă elevii sunt de vârstă școlară foarte mică”, a spus profesoara Iuliana Spătariu, directorul Liceului Tehnologic din Valea Ursului.
Merele sunt aduse săptămânal până în poarta școlilor.
Sunt și unități școlare unde calitatea merelor a fost apreciată. „Am primit mere galbene, mai bune calitativ decât anul trecut. Le distribuim, conform regulamentului, în ultima recreație, dar cei mai mulți elevi le iau acasă”, spune profesoara Mariana Tăbâltoc, directorul Școlii Bâra.
Nemulțumirile cu privire la calitatea merelor au ajuns și la reprezentanții Consiliului Județean Neamț, instituție care a licitat contractul de distribuție a merelor în școli. Licitația a fost câștigată de SC Tincip Logistic SRL Roman, iar valoarea contractului este de 1.186.823 lei, cu tot cu TVA. Pentru acești bani, firma are obligația de a distribui mere în toate școlile din județ pentru o perioadă de 74 de zile. Conform contractului, un măr trebuie să aibă în jur de 100 de grame. Conducerea firmei care a câștigat licitația recunoaște că a fost o problemă în ceea ce privește calitatea merelor, dar spune că lucrurile se vor schimba începând de luni. „De luni, merele vor fi din partea unui alt furnizor, iar diferența de calitate va fi vizibilă. Este vorba de un furnizor care are un depozit la Itești, iar merele vor veni ambalate în cutii din carton, nu în pungi, ca până acum. Este o situație de noutate pentru noi, dar vrem să facem lucrurile cum trebuie, fiindcă este vorba despre sănătatea copiilor și de un contract care trebuie respectat”, a afirmat unul dintre asociații SC Tincip Logistic SRL Roman.
Miercuri, reprezentanții firmei Tincip Logistic SRL au fost chemați la Consiliul Județean (CJ) Neamț pentru a explica situația. „Mi-au spus că rezolvă problema luni și că joi mă invită să vizitez depozitul de fructe de la Itești, pentru a vedea merele ce urmeză a fi livrate. Eu nu mă duc nicăieri și nu vreau decât ca societatea să-și respecte obligațiile contractuale. Au la dispoziție 24 de ore pentru a rezolva problemele, altfel trec la măsuri mai drastice și nu exclud chiar rezilierea contractului”, a afirmat Emilia Arcan, vicepreședintele CJ Neamț.
Implementarea programului de încurajare a consumului de fructe proaspete în școli, finanțat de la Uniunea Europeană, se face din anul școlar trecut. În acest an școlar, acordarea merelor se face în limita valorii zilnice de 0,37 lei pe elev, pentru o perioadă de maximum 89 de zile de școlarizare, începând din semestrul II. Ca un element de noutate, față de primul an de implementare al programului „Fructe în școli”, și copiii de la clasele pregătitoare se numără printre beneficiari.
În județul Neamț beneficiază de programul „Fructe în școli” 9.636 de preșcolari, 23.169 de elevi în ciclul primar (inclusiv la clasele pregătitoare) și 21.636 de elevi în ciclul gimnazial. Programul „Fructe în școli” se derulează în școli alături de Programul „Laptele și cornul”.
[sam_ad id=”111″ codes=”true”]
Comentarii
Mai intai, informati-va corect.Prescolarii nu beneficiaza de mere!!!!