Plângerile penale vor putea fi soluţionate pe loc, prin intervenţia mediatorului.
Romaşcanii ar putea avea posibilitatea să-şi rezolve conflictele pe cale amiabilă chiar în secţia de Poliţie. Plângerile penale vor putea fi soluţionate pe loc prin intervenţia mediatorului, în cadrul sediului Poliţiei, unde va exista un birou special destinat medierii. Un astfel de protocol privind medierea a fost deja semnat între Preşedintele Camerei Mediatorilor din România, Ștefan Coste, şi Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Iaşi.
Mediatorul poate ajuta persoanele implicate într-un litigiu să ajungă la o soluţie amiabilă a problemei. Drept urmare, cele mai multe dintre cazurile care trec prima oară pe la mediator nu mai ajung pe biroul judecătorului decât sub forma unei înţelegeri care va fi validată de acesta.
„Medierea este o revoluţie a sistemului. Ea uşurează instanţele de cauze în care părţile sunt dispuse să se înţeleagă şi nu doresc să se ajungă la un proces care poate fi mult mai costisitor decât simpla mediere”, a afirmat Mariana Popovici, mediator şi avocat.”La Bucureşti există o propunere de protocol, însă urmează să se discute necesitatea imediată a medierii în secţiile de Poliţie”, a declarat comisarul şef Paul Tablan, inspectorul şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ. Șeful Poliţiei Neamţ a mai adăugat că lipsa fondurilor pentru a demara un astfel de proiect ar putea amăna, în cazul judeţului Neamţ, semnarea protocolului pentru anul viitor.
Conform Legii 192/2006, medierea reprezintă o modalitate de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă, cu ajutorul unei terţe persoane specializate în calitate de mediator, în condiţii de neutralitate, imparţialitate, confidenţialitate şi având liberul consimţămănt al părţilor. Ședinţa de informare asupra medierii este gratuită şi obligatorie pentru oricine înainte de a porni un proces împotriva cuiva.
Comentarii