Prima paginăSanatate

Medicii vor un salariu de bază cât cinci salarii minime pe economie

Dimensiune text

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a anunțat că, în acest an, intenționează să schimbe modul de salarizare a medicilor. Astfel, medicii din spitale vor fi scoși din lista salariaților de la bugetul de stat și s-au propus trei variante da salarizare.

 

 

Medicul poate să fie angajatul exclusiv al spitalului, cu posibilitatea de a-și negocia singur salariul cu instituția la care este angajat. O altă variantă propusă este ca medicii să aibă cabinete sau secții private în spital, o parte din banii încasați urmând să meargă în visteria spitalului, iar o altă variantă ar fi ca medicul să fie angajat al spitalui cu contract part-time, iar în restul timpului să lucreze în privat. De asemenea, ministrul Sănătății a anunțat că dorește ca medicii să fie plătiți în funcție de performanță, pornind de la un salariu de bază. Reprezentanții medicilor au propus ca acest salariu de bază să aibă un cuantum între trei și cinci salarii minime pe economie.

„Trebuie să se înțeleagă faptul că salariile medicilor nu pot fi uniformizate după o anumită grilă. Ce face un medic rezident la început de carieră, când nu este cunoscut și nu are pacienți? Renumele se dobândește de-a lungul anilor, dar, până atunci, medicul trăiește cu 7 – 800 de lei pe lună. În medicină nu se merge pe un standard, ca în alte domenii. Trebuie criterii foarte clare, pentru a stabili ce salariu merită un medic. De exemplu, în chirurgie, după ce criterii este salarizat medicul? După numărul de operații sau după gravitatea lor? În ceea ce privește numărul operațiilor pentru fiecare medic, numărul lor este relativ egal, dar există și medici care aproape că stau degeaba”, a apreciat medicul Iosif Koszeghi, președintele Colegiului Medicilor Neamț.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • măi deştepţilor, dacă o veţi ţine cu cîrîiala asta la infinit, dacă în fruntea bucatelor din sistem vor sta mereu fel de fel de ciudaţi şi împăiaţi care visează cai verzi pe pereţi, cînd lucrurile sunt cît se poate de limpezi, ca mîine vom ajunge iar la felcerul şi la moaşa satului, idiots! sunteţi miopi, sau ce altceva vă împiedică să vă uitaţi într-o ţară care-şi respectă poporul şi slujitorii acestuia, fie că sunt medici, profesori sau ce or mai fi, dintre cei care stau la temelia societăţii !? aţi distrus la rînd, tot ce a mai stat în picioare în ţara asta, cu toţii, iar acum veniţi mereu cu gogoşi şi baliverne fără pic de jenă, în faţa unei mase de rătăciţi care, chiar şi aşa, mare mirare să vă mai creadă chiar şi cînd spuneţi drept!!! vorbă puţină, daţi-le oamenilor condiţii de lucru aşa cum se cuvine, mîna pe treabă, modelul nemţesc la temelie, iar cine nu se conformează: legea marţială! cine ridică piatra, iaaaaaaa !!!?