Prima paginăActualitate

Medicii vor intra în grevă generală

Dimensiune text

Aceștia protestează față de salariile mici și condițiile de muncă din spitale. Lor li se vor alătură și medicii de familie și asistenții medicali.

 

 

Bolnavii din județul Neamț au primit, miercuri, o veste care le dă frisoane. Întreg personalul din sistemul sanitar amenință cu proteste, greve și demisii, începând din luna iulie, din cauza salariilor mici, a condițiilor de lucru și a modului în care sunt tratați angajații din Sănătate în România.

Anunțul privind protestele personalului medico-sanitar a fost făcut, miercuri, de președintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), profesor doctor Vasile Astărăstoae. Medicii reclamă, în primul rând, salariile mici – echivalentul a 200 de euro pe lună pentru un rezident și, respectiv, 500 de euro în cazul unui specialist. Personalul din Sănătate se plânge și de condițiile de lucru, dar și de modul în care este tratat de către autorități și de către unii pacienți. Calendarul protestelor va include marșuri, greve și demisii în bloc, dacă nu le sunt rezolvate problemele. În perioada următoare, vor avea loc consultări în teritoriu cu privire la stabilirea calendarului protestelor. „În următoarele două săptămâni ne vom întâlni și cu sindicatele medicilor de familie, dar cu organizațiile profesionale ale asistenților medicali și personalului auxiliar. Vrem să facem o singură asociație care să ne reprezinte, iar protestul nostru să aibă impact cât mai mare, pentru că nu se mai poate așa. Este inadmisibil ca un medic primar să aibă un salariu sub 1.000 de euro, în vreme ce un director din cadrul unei regii de stat să aibă 20.000 de euro. Unde este importanța socială a muncii medicului? De asemenea, vrem ca imaginea profesiei de medic să fie reabilitată, pentru că, în momentul de față, suntem ținta unor atacuri denigratoare fără precedent. Vom începe prin reducerea activității, așa cum s-a întâmplat în Polonia sau Belgia, apoi cu marșuri, iar dacă problemele noastre nu vor fi rezolvate, luăm în calcul și demisii în bloc. Pacienții nu vor fi afectați în niciun fel,  toate cazurile de urgență vor fi tratate fără nicio problemă”, a declarat medicul Iosif Koszeghi, președintele Colegiului Medicilor Neamț. Reprezentantul Ministerului Sănătății în teritoriu, medicul Dan Morenciu, directorul Direcției de Sănătate Publică Neamț, nu a dorit să comenteze eventualitatea ca spitalele din județ să se închidă, iar bolnavii să fie lăsați pe drumuri, precizând că este decizia exclusivă a medicilor. „Cu siguranță că ne vom alătura și noi oricăror forme de protest care se vor organiza, pentru că și noi avem aceleași probleme, la fel ca medicii din întreaga țară. Nu se poate ca, după zeci de ani de muncă, un medic primar să aibă un salariu de 2.400 de lei. Pe noi ne-a nemulțumit foarte mult faptul că ni s-a anulat posibilitatea să încheiem contracte cu casa de asigurări pentru cabinetele private și, astfel, i s-a luat bolnavului șansa de a alege între un cabinet privat bine dotat, unde să aibă gratuitate, și un cabinet din ambulatoriul de specialitate al spitalului”, a declarat medicul Gabriela Popovici, liderul sindicatului SinMed, care reprezintă medicii din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Roman.

[sam id=”3″ codes=”true”]

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0