Prima paginăSanatate

Medicii şi-ar putea stabili singuri onorariile

Dimensiune text

Statutul medicilor ar putea fi schimbat, iar salariile medicilor rezidenţi ar putea creşte semnificativ. Preşedintele Colegiului Medicilor din România, profesor doctor Vasile Astărăstoie, a declarat că, în viitorul apropiat, medicii nu vor mai fi trataţi ca funcţionari publici.

 

El a explicat că fie se va da o ordonanţă de urgenţă cu un articol special, fie va fi o anexă care completează legea actuală, care să specifice că medicul, în exercitarea profesiei, nu este funcţionar public sau echivalentul acestuia. După schimbarea statutului, medicul va putea avea independenţă profesională, nu va mai putea fi acuzat de luare de mită şi îşi va putea stabili propriul onorariu.

Din punctul nostru de vedere, este o iniţiativă perfect normală, pentru că, în România, toate profesiile liberale îşi stabilesc singure tarifele. Dacă ne referim la un caz concret, un pacient a mers să se trateze la o clinică în Viena. Medicul de acolo i-a cerut o sumă de bani, apoi i-a spus cît să-i dea asistentului şi anestezistului. Pacientul i-a spus că suma e cam mare, însă medicul i-a răspuns că, la suma respectivă, îşi evaluează el calitatea profesională, iar dacă nu dispune de această sumă, i-a recomandat o clinică mai ieftină„, a declarat medicul Iosif Koszeghi, preşedintele Colegiului Medicilor Neamţ.

Colegiul Medicilor din România a solicitat şi ca salariul medicilor rezidenţi să crească, pe parcursul a un an şi jumătate, pînă la de trei ori salariul mediu pe economie.

Articol mai nou
Articol mai vechi

COMENTARII

WORDPRESS: 0