Prima paginăSanatate

Medicii din județ intră în grevă

Dimensiune text

Medicii care activează în spitalele din întreaga țară se gândesc serios să pună în aplicare amenințările referitoare la o grevă generalizată. Ei sunt nemulțumiți de faptul că, după atâția ani de studii și de muncă, au salarii cu mult sub media Uniunii Europene, iar profesia lor este una dintre cele mai denigrate din România.

 

 

La Spitalul Municipal de Urgență Roman, în luna aprilie, câștigurile nete ale medicilor – aici fiind incluse sporurile și gărzile – au variat între echivalentul a 300 de euro, pentru medicii rezidenți, și aproximativ suma egală cu 2.000 de euro, care a fost, de altfel, și câștigul maxim pentru un angajat al instituției sanitare.
Astfel, cel mai mare venit încasat de un medic de la Spitalul Roman a fost de 8.260 de lei, adică aproximativ 2.000 de euro, și a fost încasat de șeful laboratorului de Anatomopatologie. Pe locul doi în topul salariilor de la instituția sanitară a fost șeful secției Neonatologie, al cărui salariu a fost de aproximativ 1.800 de euro. La secția Psihiatrie, cel mai mare venit a fost puțin peste 1.500 de euro. Cele mai mari salarii în secțiile Oncologie, Oftalmologie, Endocrine sau ORL au variat între 600 și 650 de euro, în vreme ce veniturile cele mai mari ale medicilor de la Neurologie, Cardiologie, Centrul de Primire Urgențe, Chirurgie, Radiologie, Pediatrie și Boli Infecțioase au variat între 1.000 și 1.500 de euro. Medicii rezidenți au câștigat, în luna aprilie, între 300 și 500 de euro.

„În luna iunie, Colegiul Medicilor va întocmi un plan concret de acțiuni de protest ce va fi pus în aplicare începând cu luna iulie. Este vorba, în principiu, de reducerea masivă a activității medicilor, urmându-se a se asigura numai urgențele. Nu este normal ca, după 39 de ani de medicină și 34 de ani de chirurgie, salariul meu să fie mai puțin de 1.000 de euro. Pe de altă parte, un rezident nu poate avea același salariu ca cel al unui medic cu experiență. Un rezident poate avea cinci operații într-o singură lună, adică exact câte operații are un medic cu experiență într-o singură zi. Cu toate acestea, trebuie și medicul rezident să supraviețuiască”, a apreciat medicul Iosif Koszeghi, președintele Colegiului Medicilor Neamț.

[sam id=”3″ codes=”true”]

COMENTARII

WORDPRESS: 0