Prima paginăSanatate

Medici buni de plată

Dimensiune text

Pacienţii vor putea obţine mai uşor despăgubiri de la medicii care sînt găsiţi vinovaţi de greşeli medicale. Noua lege a Sănătăţii prevede că medicul se poate înţelege cu pacientul în privinţa despăgubirii. Medicii sînt asiguraţi pe zeci de mii de euro.

 

Pacienţii care sînt victimele unor erori medicale vor putea fi despăgubiţi mai uşor. Noua lege a Sănătăţii prevede o procedură mai simplă prin care medicii găsiţi vinovaţi de malpraxis să fie traşi la răspundere. Odată ce legea va intra în vigoare vor fi stabilite şi limitele despăgubirilor băneşti pentru o greşeală medicală, care poate pleca de la un diagnostic greşit şi poate duce la o intervenţie care să-l mutilieze pe viaţă pe pacient.

Astfel, pacientul va cere despăgubiri spitalului unde s-a produs culpa medicală. Discuţiile se vor purta între pacientul lezat, medic şi compania de asigurări a acestuia. Dacă medicul îşi recunoaşte vina, atunci, în urma negocierii, se stabileşte suma care va stinge pretenţiile. Procedura va dura două luni. Dacă medicul nu recunoaşte fapta sau pacientul e nemulţumit de sumă, cazul va fi evaluat de o comisie medicală constituită de direcţia de sănătate publică de care aparţine bolnavul. Comisia va avea în componenţă reprezentanţi ai colegiilor profesionale, dar şi experti medico-legali, care trebuie să dea un verdict în alte trei luni. Dacă pacientul este şi de această dată nemulţumit, atunci el se poate adresa instanţei de judecată.

Noua lege defineşte şi ideea de culpă morală, pentru care pot fi acordate despăgubiri.

Sancţiunile prevăzute de lege sînt proporţionale cu gradul de vinovăţie. Astfel, medicii, asistentele sau moaşele pot răspunde pentru erorile medicale produse, dar şi pentru neglijenţa şi imprudenţa în acordarea îngrijirilor medicale. Unităţile sanitare răspund, la rîndul lor, pentru prejudicii aduse pacienţilor din cauza infecţiilor intraspitaliceşti, a aparaturii defecte sau a materialelor sanitare expirate.

Este o discuţie mai veche, menită să vină atît în ajutorul pacientului, cît şi al medicului. Se vor introduce acei mediatori care vor discuta atît cu medicul, cît şi cu pacientul, cu privire la suma despăgubirii, în cazul în care se dovedeşte că medicul a fost vinovat. Pe de o parte, pacientul trebuie despăgubit pentru suferinţa sa, în cazul în care aceasta se dovedeşte reală, pentru că multe din acuzaţii sînt subiective. Pe de altă parte, medicul nu va mai fi hărţuit cu procese şi note justificative. În judeţul nostru, pînă acum nu s-a acordat nici o despăgubire bănească pentru malpraxis. Oricum, noi plătim pentru asigurările de malpraxis sume care, însumate la nivelul întregii ţări, sînt de ordinul milioanelor de euro„, a declarat medicul Iosif Koszeghi, preşedintele Colegiului Medicilor Neamţ.

 

Asigurări de sute de mii de euro

 

Pentru a beneficia de finanţare, spitalele şi cabinetele medicale din întreaga ţară sînt obligate să încheie asigurări de malpraxis. Acelaşi lucru se întîmplă şi în cazul personalului angajat din spitale sau cabinete medicale. Astfel, suma minimă pentru care se poate asigura un medic de familie este de 12.000 de euro, bani care ar putea fi plătiţi pacientului în cazul în care a fost victima unei greşeli medicale. La fel se întîmplă şi în cazul medicilor din spitale. Cele mai mari poliţie de asigurare le au medicii chirurgi, aceştia avînd poliţe de malpraxis de minimum 62.000 de euro. Sumele cresc în cazul spitalelor, care pot fi date în judecată de pacienţii care au avut de suferit fie ca urmare a unei culpe medicale, fie ca urmare a unor accidente spitaliceşti. „Spitalul Municipal de Urgenţă Roman are o asigurare de 250.000 de euro, anual. Din această sumă se pot acorda despăgubiri, spre exemplu, dacă aparatura nu a mers bine în timpul investigaţiei unui pacient sau dacă bolnavul a suferit un accident provocat de lifturi sau alte dotări ale spitalului. Această poliţă nu include asigurarea în caz de cutremur sau incendii„, a precizat medicul Mircea Coadă, managerul spitalului.

Asistenţii medicali din spitale sînt obligaţi să încheie asigurări de malpraxis de minimum 5.000 de euro, în vreme ce asistenţii medicali din cabinetele medicilor de familie sînt obligaţi să încheie o poliţă de asigurare de 2.000 de euro.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0