Prima paginăSocial

Medicamente şi antigel, folosite în tentativele de suicid

Dimensiune text

Persoane de toate vârstele încearcă, în momente de slăbiciune, să îşi ia viaţa. În 2014, cea mai frecventă metodă folosită la tentativele de suicid a fost ingerarea de medicamente, adesea în combinaţie cu alcool. 

Oamenii care au tentative de suicid încearcă, adesea, să scape de o situaţie de viaţă a cărei rezolvare pare imposibilă. Potrivit medicilor psihiatri, depresia este una dintre cauzele majore de comportament suicidar. În ultimele luni, nouă persoane din Roman şi împrejurimi au ajuns la spital deoarece au încercat să se sinucidă prin ingestie voluntară de medicamente sau de alte substanţe.

La începutul lunii octombrie a anului trecut, o femeie de 40 de ani, din Roman, a încercat să se sinucidă, alegând să înghită 130 de pastile Diazepam şi patru tablete de Sintrom, un medicament folosit pentru tratarea bolilor tromboembolice. Următorul pacient ajuns la spital, cu intoxicaţie voluntară cu medicamente, a fost un băieţel de numai un an şi trei luni, din localitatea Simioneşti. Acesta a ingerat, din greşeală, mai multe pastile de Atenolol şi Metoprolol, ambele folosite de pacienţi cu hipertensiune arterială. La finalul lunii octombrie 2014, o femeie de 36 de ani, din Roman, a încercat să îşi ia viaţa prin ingestia voluntară a zece capsule de Aspenter, medicament utilizat pentru prevenirea infarctului miocardic şi a accidentului vascular cerebral.

După o lună noiembrie liniştită, în care nu a mai ajuns la CPU Roman niciun pacient care să fie diagnosticat cu tentativă de suicid, a urmat luna decembrie, în care şase persoane, între 31 şi 77 de ani, au vrut să încheie socotelile cu viaţa. Mai întâi, o femeie de 77 de ani, din Roman, sătulă de problemele vieţii, a crezut că din antigel şi alcool rezultă o combinaţie mortală, însă cantitatea ingerată nu a fost suficient de mare pentru a o ajuta să îşi îndeplinească scopul. Un alt bărbat, de 55 de ani, a ajuns la CPU Roman, pe 12 decembrie 2014, după ce a înghiţit nu mai puţin de 110 pastile. 13 decembrie a fost o zi cu ghinion pentru o femeie de 41 de ani, din Trifeşti, care a decis să îşi ia viaţa, prin ingerarea a 15 tablete de Extraveral. Acest experiment i-a provocat femeii o hepatită medicamentoasă, pentru tratarea căreia i s-a administrat Interferon.

Citește și:   Pregătiri pentru administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti COVID-19

Alcoolul le dă curaj sinucigaşilor

Pe fondul consumului excesiv de alcool, un bărbat de 37 de ani, din Gâdinţi, a încercat să se sinucidă, înghiţind diferite substanţe toxice. Într-un moment euforic, acesta s-a tăiat cu un cuţit pe antebraţul stâng, motiv pentru care a stat internat, o perioadă, şi la secţia Chirurgie. Chiar în ajunul Crăciunului, o femeie de 39 de ani, din localitatea Holm, comuna Pânceşti, a dat bătăi de cap medicilor, care nu au putut descoperi ce substanţă toxică a ingerat, împreună cu alcool, cu scop suicidal. Pe 26 decembrie, o altă femeie, de 31 de ani, din Secuieni, a fost diagnosticată cu intoxicaţie voluntară medicamentoasă, în urma unei tentative eşuate de suicid.

În 2015, au existat doi pacienţi care au ajuns la Urgenţe după ce au consumat etnobotanice. A fost vorba despre un băiat de 15 ani, din Roman, care a recunoscut că a fumat o ţigară făcută din etnobotanice. Apoi, un alt tânăr, de 28 de ani, a fost dus la spital de soţia sa, care a observat că avea un comportament haotic, după ce consumase etnobotanice.

În momentul în care o persoană care a ingerat o cantitate mare de medicamente sau alte substanţe toxice ajunge la spital, mai întâi este consultată, la CPU, de un medic de urgenţă. Următorul pas constă în efectuarea unei spălături stomacole, pentru a se încerca eliminarea definitivă a substanţelor toxice din organism. Ulterior, dacă nu are şi alte complicaţii, persoana respectivă mai stă internată, o perioadă, la secţia Medicină Internă, în general, până când viaţa sa este în afara oricărui pericol. Acestor pacienţi li se propune, de fiecare dată, un consult psihologic sau psihiatric, pe care, însă, pacienţii îl pot refuza.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0