HomeActualitate

Medic romașcan, citat de un laureat al premiului Nobel: „Când mă gândesc la Roman, mi-aduc aminte de oameni”

Mărturisirea de suflet este făcută de profesorul universitar doctor Mihai Lucan (foto), specialist de renume mondial în urologie. Savantul american Alvin Roth, răsplătit cu premiul Nobel pentru economie în 2012, a folosit în lucrarea sa despre alocarea stabilă studii ale reputatului medic romașcan Mihai Lucan. Profesorul Lucan a practicat alocarea stabilă la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj încă din 2001, fără să știe de existența acestei teorii.

 
Ziarul de Roman promovează valoarea, performanța, fapta și gândul bun. Fără a ne cunoaște și respecta elitele riscăm să ne orientăm spre false repere. Oameni de o aleasă și reală valoare susțin demers Ziarului de Roman.

În amintirea anilor petrecuți alături de părinți la Roman, profesorul universitar doctor Mihai Lucan, șeful Institutului  Clinic de Urologie și Transplant Renal de la Cluj – specialist de renume mondial a cărui procedură de transplant renal încrucișat s-a bazat pe alocarea stabilă, studiu citat de savantul american Alvin Roth, răsplătit cu premiul Nobel pentru economie în 2012 -, mărturisește prețuirea pentru oamenii acestor locuri. „Locuri deosebite, construcții sau mari realizări pot fi găsite peste tot în lume, dar amintiri despre oameni care te îndreptățesc să spui că sunt ai tăi, de la tine de acasă, de acolo unde crești, acumulezi, înveți și te formezi pentru toată viața nu păstrezi decât dacă sunt speciali. Când mă gândesc la Roman, mi-aduc aminte de oameni, de acea legătură deosebită pe care o păstrez toată viața„, mărturisește profesorul universitar doctor Mihai Lucan.

Specialist de renume mondial în urologie, medicul romașcan prin adopție – tatăl său, generalul Lucan, fiind, prin natura obligațiilor militare, transferat în orașe etalon pentru instituția Armatei – a cucerit prestigiul și recunoașterea lumii medicale și a miilor de pacienți salvați, dintre care nu puțini sunt din Roman.

În 2012, numele reputatului doctor Mihai Lucan a fost asociat premiului Nobel pentru economie, atribuit unui savant american, Alvin Roth, care a folosit în lucrarea sa despre alocarea stabilă studii ale medicului român. Problema a fost studiată pornind de la cerere și ofertă, sub premisa ca toată lumea să fie mulțumită. Tratată teoretic încă din 1960 de Lloyd E. Shapley, profesor emerit la University of California, alocarea stabilă se referea, inițial, la stabilirea perechii potrivite, fie pe piața muncii, fie în relația de cuplu. Dacă avem de o parte zece bărbați care își caută nevastă, iar de cealaltă parte zece femei care-și caută soț, algoritmul Shapley ajută la formarea celor mai stabile perechi posibile. Problema a făcut obiectul cercetării celor mai luminate minți din universitățile lumii timp de 20 de ani. O aplicare practică, în lumea reală, i-a dat Alvin Roth în anii ’80. El a început prin a pune la punct, în 1984, o schemă de repartizare a medicilor stagiari la spitale, care să împace în chipul cel mai fericit preferințele spitalelor cu ale stagiarilor. Astfel, în SUA, un spital ajunge să îl angajeze pe candidatul cel mai potrivit, dintr-o listă de candidați; în același timp, toti ceilalți candidați își găsesc spitalul cel mai potrivit pentru fiecare. La începutul anilor ’90, Roth a organizat după aceeași metodă sistemul medical din Anglia. Mai departe, el a conceput un sistem de repartizare a absolvenților la colegii. Sistemul a dus la scăderea cu 90 la sută a numărului de absolvenți repartizați la colegii pentru care nu formulaseră o opțiune. N-a mai fost decât un pas până la aplicarea algoritmului Shapley la transplantul de organe. Pe acest teritoriu s-a produs întâlnirea virtuală dintre premiantul Nobel Alvin Roth și medicul român Mihai Lucan. În 1999, în Elveția s-a realizat primul transplant renal încrucișat din Europa și acela a fost și singurul până în 2001, când doctorul Mihai Lucan a făcut unul la Cluj. Era primul pas către un program coerent de transplant încrucișat bazat pe aceleași principii pentru care a fost premiat Alvin Roth, dar independent de acesta. Profesorul Mihai Lucan a practicat alocarea stabilă, la Cluj, încă din 2001, fără să știe de existența acestei teorii sau de Alvin Roth. Știa, însă, Roth de Lucan. În trei dintre lucrările sale despre alocările stabile, savantul american citează lucrări ale medicului român.

 

Practica din România susține teoria premiantului Nobel pentru economie

 

Transplantul încrucișat rezolvă o problemă de alocare stabilă. Cu cât sunt introduse în ecuație mai multe perechi donator-primitor, cu atât crește probabilitatea ca fiecare bolnav să primească un rinichi cât mai potrivit pentru el. „Metoda transplantului încrucișat era enunțată teoretic din 1986 și practicată din 1991, mai ales în Coreea de Sud și în Mexic. Acolo nu se transplantează rinichiul de la cadavru, din motive religioase. La noi, din motive de mentalitate. Între timp, oamenii au înțeles noblețea actului de a dona organele pacientului aflat în moarte cerebrală, dar atunci, în 2001, nu aveam la îndemână decât rinichi de la donatori vii și a trebuit să găsim o soluție la acea situație„, explică profesorul Lucan.

Experiența profesorului Lucan în materie de transplant încrucișat s-a materializat în două lucrări de specialitate publicate în SUA în 2003 și 2007. Pe acestea le citează Alvin Roth, în trei lucrări de-ale sale, care stau la baza sistemului american de transplant. „Fie că avem o muncă obișnuită, una de cercetare sau de mare performanță științifică, fiecare dintre noi are obligația de a-și urma menirea, rostul dedicat pe lumea asta, dar trebuie să o facem foarte bine, cât putem de bine, și spre binele cât mai multor oameni. De abia atunci putem fi mulțumiți, responsabili și recunoscători pentru darul primit de la Dumneazeu, de la părinți și de la mentori. Cu această credință am crescut, așa am fost educat de părinți și de profesori, sper să fi transmis și eu în familie, studenților și colegilor mei aceleași repere, fără de care nu putem avea bucuria deplină a muncii împlinite pentru mai binele semenilor noștri„, a transmis romașcanilor profesorul universitar doctor Mihai Lucan. Și urările sale de sănătate și un An Nou cu bucurii!

 

 

Familia generalului Lucan a locuit pe strada Florilor, din Roman. Când a împlinit 80 de ani, mama doctorului Lucan a povestit redactorului Ziarului de Roman că Mihai era foarte studios și că, de cînd era mic, și-a dorit să devină medic. „Avea vreo zece ani cînd ne-a spus că, atunci cînd va fi mare, se va face doctor. Era un medic de familie care venea pe la noi și el era fascinat atunci cînd îl vedea. Așa a început dragostea pentru această meserie. A urmat medicina la București, unde a avut rezultate foarte bune. După mai mulți ani petrecuți în Capitală, după ’90, s-a mutat la Cluj. De fiecare dată când citesc despre el în ziar sau primesc telefoane de la vecini să deschid televizorul, am niște emoții greu de imaginat„, mărturisea mama Ana Lucan.

Reputația marelui specialist, recunoscut pe toate meridianele lumii, și argumentul sentimental că și-a purtat pașii pe străzile Romanului au fost argumente de natură a fi căutat de cel puțin doi romașcani pe săptămână care să-și pună viața în mâinile sale.

Comentarii

WORDPRESS: 3
  • Petru Rareș 12 ani ago

    Respect !!!

  • Neîntârziat-să i se confere titlul de CETĂŢEAN DE ONOARE al Romanului…propun a se discuta în Consiliul Local în prima şedinţă…ne face o mare cinste!