HomeActualitate

Magicianul cărților de joc

Un tânăr romașcan își câștigă existența cu ajutorul magiei. Primul truc cu cărțile de joc l-a învățat în urmă cu zece ani. De atunci, s-a perfecționat în București, alături de magicieni cunoscuți.

 

 

Are 24 de ani și stârnește uimire cu ceea ce face, oriunde ar merge. Romașcanul Alex Petcu (foto) face, de zece ani, ceea ce se numește „close up magic”, adică magie aproape de spectatori. Spune că a fost pasionat de magie de mic, iar părinții lui i-au cumpărat cărți pe care i le-au citit de nenumărate ori, în timp ce el încerca să facă trucurile prezentate. Dar cel mai important moment a fost când avea 14 ani și a mers cu tatăl său la circ.
Un magician avea un număr în mijlocul scenei. Acela nu prea m-a impresionat, fiindcă știam aproape toate trucurile. Dar, la finalul spectacolului, magicianul a venit în mijlocul nostru și a început să facă diverse trucuri cu cărțile de joc. Am rămas foarte impresionat și m-am dus la tata să-l rog să mă ajute să vorbesc cu magicianul. După ce m-a blagoslovit bine, tata s-a dus la magician și l-a rugat să-mi explice cum se face un truc. Inițial, acesta a refuzat, dar tata i-a pus niște bani în buzunar și mi-a arătat. După ce am prins ideea, m-am dus acasă și am făcut trucul în fața mamei, care a rămas fără cuvinte. De atunci am prins încredere în mine„, povestește Alex Petcu.

În timp ce își amintește cum a început să facă magie, învârte în mână cărți de joc și, apoi, mă pune să aleg câte una, ori să mă gândesc la o anumită carte. Cărțile alese apar la el în buzunar sau în alte locuri, iar cartea la care m-am gândit se diferențează de celelalte. Deși, acum, există emisiuni despre cum se fac aceste trucuri, momentele sunt inedite. Mai apoi, amestecă alte taloane și continuă povestea.
După ce am terminat liceul, am plecat la facultate, la București. Acolo am învățat pentru facultate, am lucrat ca și crupier la Hotel Diplomat, iar în timpul liber m-am perfecționat în close up magic. De fiecare dată când am un drum mai lung cu metroul, fac trucuri în metrou, iar oamenii sunt încântați. Într-o zi, când făceam un truc, vedeam că oamenii se uită când la mine, când în direcția opusă. Am ridicat privirea și l-am văzut pe Johannes, cunoscutul magician, care făcea exact aceleași trucuri ca mine. Practic, lucra în oglindă. Nu-mi venea să cred! Mi-a făcut semn să cobor la prima stație. Mi-a dat numărul lui de telefon și am început să colaborăm„, mai spune Alex, înainte de a uimi cu un alt truc.

Despre colaborarea cu Johannes are doar lucruri bune de povestit, mai ales că aceasta a însemnat, pentru el, deschiderea către lumea magicienilor. Așa i-a cunoscut pe Robert Florea și pe alți magicieni români și a început să fie invitat la tot mai multe evenimente. Acum își câștigă existența doar din spectacolele la care participă, iar diploma de absolvent al Facultății de Afaceri Economice Internaționale o păstrează bine, pentru orice eventualitate.
Tariful pe spectacol diferă în funcție de recuzita pe care o folosesc, de ce trebuie să fac, dar și de alte condiții. Într-un show pot folosi recuzită de unică folosință care să coste și 200 lei„.

Alex vrea să se specializeze pe trucurile cu cărțile de joc și să intre în asociația internațională a magicienilor. Pentru a ajunge acolo, însă, trebuie să inventeze zece trucuri noi și să suțină în jur de o mie de spectacole.

Comentarii

WORDPRESS: 0