Prima paginăSport

Luptătoarele se pregătesc de concurs

Dimensiune text

Faza zonală a campionatului naţional de lupte este programată la Iaşi, între 10 – 11 octombrie. Primele patru sportive calificate se vor confrunta la faza naţională a competiţiei, de la Târgovişte.

16 luptătoare, cu vârste între 12 şi 13 ani, însoţite de antrenorul emerit Dumitru Artene (foto), vor participa, în perioada 10 – 11 octombrie, la faza zonală a campionatului naţional de lupte care se va desfăşura la Iaşi. Primele patru sportive calificate se vor confrunta la faza naţională a competiţiei, programată în calendarul Federaţiei Române de Lupte, între 17 şi 18 octombrie, la Târgovişte. „Dacă nu mai avem echipă de lupte libere, toată speranţa se îndreaptă către aceşti copii entuziaşti şi dornici să obţină victorie. Sunt încrezător în fetele noastre şi sunt sigur că o să ne întoarcem acasă cu rezultate foarte bune, pe măsura efortului nostru”, a spus Dumitru Artene.

Antrenorul se încăpăţânează să scoată campioni la fiecare confruntare sportivă şi să îmbogăţească panoplia de sportivi ai Romanului. În spatele acestei neobosite lupte stau obstacole care ar descuraja pe oricare alt antrenor. „Copiii noştri se pregătesc în sala de atletism a Clubului Atletic Roman, printre atleţii care se antrenează, situaţie care creează tuturor un disconfort. Avem promisiuni că vom beneficia de o sală proprie, chiar lângă sala de atletism. Nu avem saltele suficiente şi suntem nevoiţi să le mutăm dintr-o localitate în alta pentru a face antrenamentele necesare”, spune antrenorul Artene.

Viaţa din spatele micilor campioni la lupte

În vreme ce marile oraşele duc lipsă de sportivi la această ramură sportivă, Dumitru Artene a găsit izvorul de talente foarte aproape de Roman. „Luptele, boxul şi halterele sunt sporturi practicate îndeosebi de copiii din mediul rural, în principal de cei cu o situaţie materială precară şi care provin din familii cu mulţi copii. La noi, copiii de la lupte fac naveta de la Gherăeşti, Săbăoani, Buruieneşti, Sagna, Băluşeşti, Ion Creangă şi Horia. 30 de fete sunt numai din Săbăoani şi 20 din Ion Creangă. Au calităţi fizice şi sportive foarte bune, în ciuda traiului pe care îl duc”, spune antrenorul.

Mulţi dintre copiii pregătiţi de Dumitru Artene poartă în spate poveşti de viaţă impresionante. Tenacitatea şi ambiţia de a se autodepăşi sunt adevărate lecţii de viaţă pe care aceşti copii le dau celor de vârsta lor, dar şi adulţilor deopotrivă. „Sunt copii săraci. Unii dintre ei trăiesc la lumina lumânării. Pleacă de acasă fără să mănânce şi stau la antrenamente, după ore, până la ora 17.00 şi ajung acasă o oră mai târziu, pentru că depind de un autobuz. Una dintre fetele care va concura la Iaşi este din Sagna. Are 15 ani şi o boală rară care îi afectează creşterea, pentru care face un tratament la Iaşi. Cu toate acestea, fata este foarte talentată şi este candidată sigură la o medalie în concursul de la Iaşi. Liceul nu le poate oferi copiilor o masă la prânz, motiv pentru care oameni de bine din oraş fac gesturi lăudabile”, povesteşte Dumitru Artenie.

Consilierul local Petrică Căpraru susţine trei copii care practică luptele libere, unul dintre aceştia fiind câştigătorul locului VII la campionatele mondiale de lupte.

33 de ani de şlefuire a talentelor

Dumitru Artene duce, de 33 de ani, o muncă neîntreruptă în pregătirea campionilor la lupte. „În perioada comunistă, sportivii veneau din şcolile profesionale şi din licee. După ce se retrăgeau din activitatea sportivă, erau angajaţi în Miliţie. Patru copii pregătiţi de mine au activat la Clubul Steaua. Unul dintre aceştia, Iliuţă Dăscălescu, în vârstă de 42 de ani, medaliat cu aur, în 1990, în Finlanda, este stabilit în Germania şi se află încă în activitate. A avut şansă, deoarece acolo sportivii pot activa, în funcţie de valoarea luptătorului, în diverse ligi. Acestora li se oferă un loc de muncă, pregătire sportivă, masă şi cazare. Cei mai mulţi dintre sportivi, după finalizarea liceului, ies din activitatea competiţională. Unii, puţini la număr, urmează, de regulă, studii universitare de educaţie fizică şi sport, iar alţii pleacă în străinătate pentru a munci, asemeni multor români după 1990. Acesta este unul dintre motivele pentru care rămânem fără sportivi, iar pentru a avea echipă de luptători trebuie să avem câte zece sportive pentru fiecare categorie de greutate”, explică Dumitru Artene.

Două sportive pregătite de Dumitru Artene – Mădălina Linguraru şi Anca Petrea – au devenit „fetele de aur” ale CSM Sfântu Gheorghe, cum le-a numit clubul care le-a adoptat. Cele două sportive au reuşit să câştige, în această lună, medalii de aur la Campionatele Naţionale Individuale de la Odorheiu Secuiesc, la categoriile 48 kilograme, respectiv 69 de kilograme. „A fost o şansă pentru fete să continue activitatea. Din păcate, în altă parte. Noi nu avem ce să le oferim – loc de muncă, indemnizaţie -, pentru că în acest sport nu se investeşte. Mă bucur pentru rezultatele lor. Fetele mai au multe de arătat în acest sport”, a mai spus Dumitru Artene.

Partajează articolul
Articol mai nou

COMENTARII

WORDPRESS: 0