Prima paginăPolitica

Luptă strânsă pentru funcția de primar la Roman. Câteva sute de voturi între primii doi candidați

Luptă strânsă pentru funcția de primar la Roman. Câteva sute de voturi între primii doi candidați

Dimensiune text

 

Alegerile locale desfășurate duminică, 27 septembrie, au provocat la Roman o luptă strânsă pentru funcția de primar, cursă în care s-au înscris șase candidați.

În municipiu, 57.741 de persoane au fost înscrise pe liste electorale permanente și complementare, fiind înregistrate 17.755 de voturi în cele 43 de secții – dintre care 385 pe listele suplimentare, iar 30 cu urna de vot mobilă – însemnând o prezență la urne de doar 30,74%, cea mai mică înregistrată la Roman până acum la alegerile locale. Prin comparație, la alegerile locale parțiale din 2017 fuseseră înregistrate la Roman 18.303 de voturi (prezență la urne de 31,03%), în timp ce la alegerile prezidențiale din 2019 au ajuns la urne la Roman 24.198 de persoane (prezență la vot 41,87%).

După numărătoarea voturilor în toate cele 43 de secții, câștigătorul mandatului de primar al Romanului pentru următorii patru ani este Leonard Achiriloaei, candidatul PNL, cu 32,85%, acesta obținând 5.604 voturi, la diferență de doar câteva sute de voturi de candidatul Alianței pentru Roman 2020/PSD, Viorel Stan, care a obținut 28,52%, adică 4.865 de voturi. A fost cel mai mic rezultat obținut de PNL la alegerile locale de la Roman din 2004 încoace. În același timp, rezultatul a reprezentat și cel mai bun rezultat al PSD la alegerile locale la termen pentru Primăria Roman din 2008 și până în prezent – depășit cu puțin doar de rezultatul obținut la parțialele din 2017.

Pe următoarele locuri, în scrutinul de duminică pentru funcția de primar al municipiului, s-au situat: Radu Samson (USR PLUS/USR, 19,70%, 3.360 de voturi), Teodora Baciu (Partidul Împreună pentru Moldova, 10,89%, 1.858 de voturi), Sorin Cazan (PMP, 5,55%, 947 de voturi) și Victor Barcan (Pro România, 2,48%, 423 de voturi).

În urma rezultatelor de duminică, primarul ales al municipiului Roman, Leonard Achiriloaei, a transmis un mesaj pe pagina de socializare: „Vă mulțumesc pentru încrederea acordată, vouă, celor ce ați participat astăzi la vot, oameni care ați dovedit că vă pasă! Urmează să trecem peste toate momentele «dificile» și șicanele din campanie, indiferent de partidul din care facem parte, să fim înainte de toate romașcani, oameni, voci ale cetățenilor și să ne oferim întreaga energie pentru a duce municipiul Roman acolo unde trebuie să fie! Romașcanii merită să fie tratați cu respect, iar eu pot să fac o singură promisiune clară: ma voi dedica în totalitate pentru a fi girantul unui Roman prosper! Campania a trecut. Avem rezultatele. Acum e timpul pentru a munci! Vă mulțumesc, încă o dată, și mă înclin cu respect!”.

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0