Prima paginăNeamt

Lunca Siretului, arie naturală protejată

Dimensiune text

Lunca Siretului va fi protejată și pusă în valoare în cadrul unui proiect amplu, în care rețeaua ecologică Natura 2000 va colabora cu Asociația Vînătorilor și Pescarilor Sportivi (AVPS) Roman.

 

 

Situl Lunca mijlocie a Sirectului, pe teritoriul județului Neamț, este reprezentat, în mare parte, de porțiuni de luncă înaltă, neinundabilă, cu vegetație caracteristică. Pe suprafețe mici se află lunca joasă, inundabilă, cu soluri ce au o textură grosieră.

„Este un proiect care va restabili echilibrul în zonă. Nu va fi ușor să declarăm lunca Siretului arie naturală protejată, dar acest pas va însemna o restabilire a echilibrului natural în acest perimetru, mai ales că noi avem păsări rare care trăiesc în zonă, cum ar fi barza neagră sau șoimul călător”, a afirmat inginerul Marius Grosu, directorul AVPS Roman.

Natura 2000 este o rețea ecologică de arii naturale protejate ce are scopul să mențină într-o stare de conservare favorabilă o selecție a celor mai importante tipuri de habitate și specii ale Europei. Scopul acestei rețele este acela de a găsi soluții pentru a permite desfășurarea activităților economice simultan cu protejarea biodiversității.

Conform inițiatorilor proiectului, vulnerabilitățile sitului Lunca mijlocie a Siretului sînt braconajul piscicol, poluarea apei, exploatările de nisip și pietriș și vandalismul, orice obiectiv amplasat în zonă fiind distrus dacă nu este supravegheat. Situl are, în total, o suprafață de 10.455,4 hectare, însemînd lunca Siretului din județele Iași, Neamț și Bacău.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • ADela 9 ani

    Dna ziarista de carton,ar trebui sa te obosesti sa-ti faci documentarea si nu sa te multumesti cu a copia un text scris de altii, asa ar trebui sa faca un ziarist in mod deontologic si profesionist,dar cum, profesionalismul nu caracterizeaza si pseudojurnalistii de la ziarul din comuna Roman, e ,,normal si firesc,, sa scrii asa……….de-a valma.Pentru stiinta ta, lunca Siretului mijlociu face parte din aria protejata Natura 2000 si este deja integrata in multe proiecte de mediu si nu numai.Doar nu ar fi prima data cand dai cu stangul in dreptul …………e regula casei la voi.Eu in locul actionarilor de la aceasta fituica nu v-as da nimic salariu, mai mult cand ve-ti fi actionati in instanta pt tampeniile pe care le scrieti v-as cere bani sa va usture, asa poate invatati si voi, platind scumpr prostia si ipocrizia.Exista legi si pentru rea intentie, malpraxis, acuze nefondate, abus de incredere……………….si lista poate continua.Inceputul e greu………pe urma discipina va fi si in tara asta regula si legile sunt aplicabile inclusiv pentru pseudocartonisti!