Prima paginăSanatate

Luna informării despre efectele consumului de alcool. Vârsta medie la care românii încep să bea este 14 ani

Luna informării despre efectele consumului de alcool. Vârsta medie la care românii încep să bea este 14 ani

Dimensiune text

 

 

Direcţia de Sănătate Publică a județului (DSP) Neamț desfășoară, pe perioada lunii iunie, campania de informare – educare – conștientizare cu tema Luna Naţională a Informării despre Efectele Consumului de Alcool, sub sloganul „Nu merită să riști”. Scopul campaniei este formarea unor valori și atitudini pozitive față de stilul de viață sănătos și stimularea schimbărilor pozitive în comportamentul legat de alcool, iar grupurile țintă ale campaniei din acest an sunt gravidele, femeile care planifică o sarcină în viitorul apopiat, precum și copiii și tinerii sub 18 ani, informează DSP Neamț.

Cu acest prilej, în județul Neamț vor fi organizate acțiuni de informare – educare în unități de învățământ și în comunități. De asemenea, în parteneriat cu asociația ALIAT – Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor, miercuri, 5 iunie, între orele 9.00 – 13.00 se organizează Ziua Națională de Testare a Consumului de Alcool, în cinci centre de testare, amplasate astfel: Spitalul Municipal de Urgență Roman (Ambulatoriu Integrat de Specialitate), sediul DSP Neamț (bulevardul Dacia, nr. 4A Piatra Neamț), Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț (Ambulatoriu Integrat de Specialitate), Spitalul Orășenesc „Sf. Dimitrie” Tîrgu Neamț (sala de ședințe), Spitalul Orășenesc „Sf. Ierarh Nicolae” Bicaz (sediul Asociației „Sănătatea Văii Muntelui” – Ambulatoriu Integrat de Specialitate).

În aceste centre, personalul instruit din cadrul DSP Neamț (psiholog, sociolog, medic, asistenți medicali, asistenți medicali comunitari) va aplica populației adulte, în mod confidențial, chestionarul AUDIT, un instrument științific de evaluare a consumului personal de alcool dezvoltat și validat de Organizația Mondială a Sănătății.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, alcoolul este a treia cauză de boală și moarte prematură pentru populația generală, fiind responsabil pentru mai mult de 200 de boli. Specialiștii în sănătate publică afirmă că adolescenții și tinerii reprezintă o populaţie în mod particular la risc, datorită percepției inadecvate asupra consecințelor alcoolului. Unul din zece decese la femeile cu vârsta între 15 și 29 de ani și unul din patru decese la bărbații de aceeași vârstă este legat de consumul de alcool. Aproximativ 80% din adolescenții români în vârstă de 16 ani au consumat cel puțin o dată în viață alcool. Vârsta medie la care adolescenții români încep să bea este 14 ani, numărul băieților care consumă alcool dublându-se până la vârsta majoratului. Cei mai vulnerabili la efectele alcoolului sunt adolescenții care încep să bea înainte de a împlini 15 ani. Aceștia au un risc de patru până la șapte ori mai mare de a deveni dependenți de alcool față de colegii lor care încep să bea după vârsta de 17 ani. Pe perioada adolescenței, cu fiecare an câștigat fără consum de alcool, riscul dependenței scade în medie cu 10 procente.

„La gravide, consumul de alcool este un factor de risc pentru evoluția sarcinii, fiind asociat cu moartea fătului, avort spontan, naștere prematură, creștere intrauterină deficitară a fătului, greutate mică la naștere a nou-născutului. Alcoolul interferează cu dezvoltarea normală a diferitelor țesuturi și organe ale fătului, în principal la nivelul sistemului nervos, determinând un spectru de tulburări ireversibile cunoscute sub denumirea de sindrom alcoolic fetal. Semnele și simptomele sindromului includ malformații ale capului, feței și organelor interne, retard mental și tulburări comportamentale, dificultăți de funcționare și de adaptare la viața cotidiană, cu manifestare pe parcursul întregii vieți. Formele de manifestare și severitatea acestora pot varia de la individ la altul. Sindromul alcoolic fetal poate fi prevenit prin abstinența de la alcool pe durata sarcinii”, mai spus specialiștii DSP Neamț.

Campania este finanțată de către Ministerul Sănătății prin Programul Național de Evaluare și Promovare a Sănătății, iar suportul metodologic al campaniei este asigurat de Institutul Național de Sănătate Publică.

 

 

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0