Prima paginăSanatate

Lucrările la aşezământul spitalicesc „Precista Mare” încep la toamnă

Dimensiune text

Serviciile sunt create pentru bolnavi care, în general, sunt marginalizaţi de sistem şi de comunitate. Acest complex este conceput să se susţină prin propriile servicii. Aşezământul va deveni un model de bune practici şi un centru de excelenţă medical renumit.

 

Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului va începe, în toamnă, lucrările de reabilitare a Spitalului Vechi. Reprezentanţii Centrului Eparhial spun că au angajat echipe de profesionişti care să evalueze şi să întocmească planul de fezabilitate, planul de investiţie, planul arhitectural şi planul de construcţie, cu respectarea normelor europene şi a tendinţelor din planul legislativ actual. Criteriile nu au fost de natură politică sau confesională, spune Arhiepiscopia, ci profesionalismul şi competenţa.

„După îndelungi procese, finalizate în 2011, privind redobândirea proprietăţii asupra imobilului şi a terenului aferent, precum şi pentru anularea unor aşa-zise înţelegeri privind transformarea acestei clădiri în hotel, cazinou, cu diverse activităţi aducătoare de profit, după trei ani de nejustificate tergiversări, începând cu anul 2012 s-au căutat şi s-au identificat soluţii privind restaurarea clădirii şi înfiinţarea unui spital”, a precizat Aurelian Constantin Alexa, consilier juridic în cadrul Arhiepiescopiei Romanului şi Bacăului.

Obiectivul este realizarea unui așezământ spitalicesc, sub înaltul patronaj al Arhiepiescopiei Romanului şi Bacăului, care să confirme misiunea Bisericii Ortodoxe în plan social-filantropic.

 

Un beneficiu pentru bolnavi

Aşezământul spitalicesc „Precista Mare” va susţine, prin specialităţile oferite, spune Arhiepiscopia, în primul rând familia şi va degreva, prin serviciile dezvoltate, sistemul public spitalicesc, de stresul fizic, va alina durerea și va îmbunătăţi calitatea vieţii atât a pacientului, cât şi a celor care gravitează în jurul lui. Serviciile  vor fi oferite bolnavilor care, în general, sunt marginalizaţi de sistem şi de comunitate. Externarea bolnavilor devine, în multe cazuri, o povară pentru familie, până ce acesta se recuperează total.

Arhiepiscopia vine în întâmpinarea lor cu o unitate demnă, cu servicii la standarde europene, cu acces gratuit pentru orice asigurat în condiţiile legii, susțin inițiatorii proiectului. Serviciile medicale vor fi completate de componenta duhovnicească, aspect absolut necesar în tratarea bolnavului, şi nu a bolii. „Trupul trebuie să slujească sufletului, dar, în acelaşi timp, este templul sufletului. Deci, trebuie îngrijit şi preţuit, căci şi trupul se pregăteşte pentru transfigurare, îndumnezeire”, a precizat Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, episcop- vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

Se doreşte ca, în câţiva ani de funcţionare, Aşezământul „Precista Mare” din Roman să devină un model de bune practici şi un centru de excelenţă medical renumit. Serviciile medicale integrative sunt gândite într-o paletă de cost-eficienţă, eficacitate orientată spre pacient, cu un management performant. Astfel, acest complex este conceput să se susţină prin propriile servicii. Managementul este unul dintre punctele forte ale viitoarei unităţi medicale, care vine în contradicţie cu ceea ce se întâmplă în majoritatea spitalelor din România, unde sistemul sanitar suferă de subfinanţare.

Adaptarea serviciilor şi dimensionarea lor optimă fac din acest proiect un beneficiu pentru pacient şi o reuşită pentru comunitate, se garantează de inițiatori. Susţinerea proiectului este, de fapt, susţinerea unui întreg concept moral-creştin, întregind menirea Bisericii Ortodoxe Române în ajutarea aproapelui.

 

Spitalul Vechi, o clărire-simbol a oraşului

În anul 1789, Egumenul Mănăstirii „Precista” din Roman, Gherasim Putneanul, se hotărăşte să înfiinţeze un spital în incinta mănăstirii. Va fi un spital improvizat, fără mobilier necesar şi doar cu nişte călugări care mai ajutau la pansatul rănilor. Începând din 1797, Egumenul Vartolomeu Putneanul a apelat la sprijinul Episcopului Veniamin Costachi pentru a ridica un spital. Chiriarhul a adunat breslele oraşului şi le-a cerut ajutorul. Numele vechi al spitalului era „Ospitalul săracilor” şi avea zece paturi. Egumenul, superiorul mănăstirii, din resursele acesteia şi cu sprijinul Episcopiei Romanului, măreşte, în anul 1823, numărul de paturi la 20, iar în 1838, la 40. În 1872, pe acelaşi teren s-a ridicat o nouă clădire, cu denumirea Spitalul „Precista”. Lucrările au durat 13 ani, iar inaugurarea a avut loc în anul 1884.

Clădirea spitalului este ridicată în stil neoclasic-romantic, având firide şi mici turnuleţe crenelate, cu două niveluri şi 46 de săli, putând adăposti 250-300 de paturi. Proiectul clădirii a fost realizat de Alexandru Constantinescu, din Iaşi.

COMENTARII

WORDPRESS: 0