Locotenentul romașcan Ștefana Farcaș, cu Fregata „Regele Ferdinand” în cadrul Operației NATO „Sea Guardian” pe Mediterana

HomeSocial

Locotenentul romașcan Ștefana Farcaș, cu Fregata „Regele Ferdinand” în cadrul Operației NATO „Sea Guardian” pe Mediterana

 

 

Fregata „Regele Ferdinand” din cadrul Forțelor Navale Române, al cărei navigator este locotenentul romașcan Ștefana Farcaș, desfășoară, în această perioadă, misiuni de supraveghere a traficului naval în Marea Mediterană, în cadrul Operației NATO „Sea Guardian”.

Conform reprezentanților Forțelor Navale Române, aceste misiuni constau în monitorizarea traficului maritim de mărfuri, împreună cu celelalte nave din gruparea navală, prin mijloace de observare radiotehnice, dar pot fi executate și misiuni de inspecție și control la bordul navelor civile, acestea având un grad ridicat de risc. Misiunile de inspecție și control au un caracter întrunit, fiind realizate de grupa de Forțe pentru Operații Speciale, echipajul elicopterului Puma Naval, care asigură suportul aerian, precum și echipele specializate de la bord care analizează informațiile primite de la bordul navelor inspectate.

Misiunile de inspecție și control la bordul navelor civile nu presupun utilizarea forței, ci doar verificarea datelor transmise automat despre echipaj, mărfurile transportate și portul de destinație, cu acest prilej fiind făcute cunoscute și obiectivele operației militare desfășurate în raioanele maritime pentru asigurarea securității traficului de mărfuri.

Fregata „Regele Ferdinand” face parte din pachetul de forțe pus la dispoziția NATO de țara noastră și se află cea de-a opta participare la o operație de supraveghere a traficului maritim (2005, 2007, 2008, 2010, 2011, 2012, 2017 și 2018), precizează un comunicat al Forțelor Navale Române.

Locotenentul Ştefana Farcaş, în vârstă de 26 de ani, originară din Roman, a absolvit, în anul 2014, ca șefă de promoţie, Facultatea de Inginerie Marină și Navigaţie din cadrul Academiei Navale Mircea cel Bătrân din Constanţa, specializarea Navigaţie, Hidrografie și Echipamente Navale. După terminarea Academiei, a absolvit, tot ca şefă de promoţie, Şcoala de Aplicație a Forțelor Navale Mangalia. În anul 2015 a primit funcţia de ofiţer de cart, specialitatea navigaţie, la bordul fregatei „Regele Ferdinand”, iar din anul 2016 şi până în prezent este navigatorul navei. Din această funcţie răspunde de siguranţa manevrei şi navigaţia în siguranţă a navei, atât în marea largă, cât şi la manevrele în condiţii speciale. În 2018, Ștefana Farcaș a fost nominalizata categoriei „Tânărul anului” – premiu acordat în premieră în acest an -, în cadrul Galei Excelenței Romașcane. Puteți citi mai multe despre cariera Ștefanei Farcaș în Ziarul de Roman, la acest link: https://www.ziarulderoman.ro/tag/stefana-farcas/.

 

 

Foto: 1 – facebook / Fortele Navale Române / Mihai Egorov ; 2- 4  – Fortele Navale Române – navy.ro . Mai multe imagini de la exercitiul Fregatei „Regele Ferdinand” pe site-ul Forțelor Navale Române, la acest link.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0