HomeSocialEducatie

Lipsă de învăţători în şcolile rurale

Cadrele didactice trimise de Inspectoratul Școlar Judeţean Neamţ au refuzat posturile primite la țară.

Directorii unităţilor de învăţământ din mediul rural se confruntă cu lipsă de personal. Cele mai multe posturi libere sunt pentru învăţământul primar. Nu s-au acoperit în totalitate nici catedrele de limbi străine, desen şi muzică. Directorii îşi pun speranţe în şedinţa de repartizare a cadrelor didactice programată de Inspectoratul Școlar Judeţean (ISJ) Neamţ pe 8 septembrie. Altfel, sunt nevoiţi să angajeze personal necalificat. „Sunt neocupate două posturi de educatoare şi două posturi de învăţătoare, dar şi grupuri de ore la limba engleză şi desen”, a precizat profesorul Gheorghe Popescu, directorul Școlii Gimnaziale din Bahna.

O altă problemă cu care se confruntă conducerea şcolii coordonatoare o reprezintă relaţia şcoală – familie. „Nu sărăcia este o problemă în satul Izvoare, localitate populată cu etnici rromi, ci mentalitatea familiilor. Sunt foarte mulţi părinţi plecaţi în străinătate, iar copiii, cei mai mulţi de vârstă preşcolară, sunt lăsaţi în grija bunicilor. Aceştia s-au angajat că îşi vor asuma nişte responsabilităţi, dar realitatea arată că bunicii au alte preocupări şi nu conştientizează necesitatea frecventării şcolii de către nepoţii lor”, a precizat directorul Școlii Gimnaziale din Bahna.

Dacă în alte şcoli numărul de copii descreşte, Școala Gimnazială din Stăniţa va avea încă o clasă a V-a. Copii sunt pe plus, dar cadrele didactice se lasă aşteptate. „Sunt libere două posturi de educatoare şi două posturi de învăţătoare la şcolile din satele Veja, Ghidion şi Todireni. Nu cred că aceste posturi vor mai fi solicitate de cadre didactice calificate. Motivul ar fi naveta grea şi costurile legate de transport. De la 1 ianuarie, cadrelor didactice din comună nu li s-a mai plătit naveta. Ca urmare, colegii navetişti sunt nevoiţi să scoată lunar din buzunar 180 de lei pentru a ajunge la şcoală”, a precizat profesoara Angela Cârlescu, directorul Școlii Gimnaziale din Stăniţa.

Posturi libere sunt şi la Liceul Tehnologic din localitatea Valea Ursului. „Sunt două catedre libere, la învăţători, pentru şcolile din satele Chilii şi Muncelu. Pe aceste posturi au fost titularizate persoane din Tîrgu Neamţ şi Piatra Neamţ, care vor solicita posturi aproape de domiciliu”, a explicat profesoara Iuliana Spătariu, directoarea Liceul Tehnologic din Valea Ursului.

Comentarii

WORDPRESS: 0