HomeSocialEducatie

Liceenii au idei de afaceri

Proiectul „Cel mai bun antreprenor în domeniul construcțiilor prin educația tinerilor în spiritul cunoașterii” s-a încheiat cu un concurs de planuri de afaceri propuse de liceeni. Cu acest prilej elevii s-au întâlnit cu oameni de afaceri romașcani care le-au împărtășit din propria experiență.

 

Colegiul Tehnic „Miron Costin” a găzduit miercuri, 16 octombrie, concursul de proiecte „Cel mai bun antreprenor în domeniul construcțiilor” și simpozionul „Rolul antreprenoriatului în dezvoltarea comunității locale”, care au marcat  încheierea proiectului „Cel mai bun antreprenor în domeniul construcțiilor prin educația tinerilor în spiritul cunoașterii”. Proiectul a fost implementat de Asociația Tinerilor Romașcani de Promovare a Drepturilor Omului „Miron Costin” și a beneficiat de finanțare din partea Consiliului Județean Neamț.

antrep 1Evenimentul a fost onorat de prezența primarului Laurențiu Leoreanu, a inspectorului școlar Maria Ghiniță și a consilierului local Iulia Havrici. Au fost prezenți, de asemenea, Dana Corduneanu, manager al SC Smirodava și Eusebiu Bortoș, manager al SC Bega Construct, care le-au împărtășit elevilor câteva dintre principiile după care și-au construit și dezvoltat afacerile.

„Sper că, deși proiectul acesta s-a încheiat, vor mai fi astfel de inițiative. Orice lucru este important pentru tineri, și dansul, și cursurile, și întâlnirile și activitățile extrașcolare și voluntariatul. Important este să facem din toate măcar câte puțin și să putem acumula din fiecare, atât pentru noi, ca individ, cât și ca echipă”, a spus primarul Laurențiu Leoreanu, care a apreciat lucrările prezentate. „Atunci când veți fi în situația de a pune pe picioare propria afacere, aș vrea să vă amintiți că dintr-o afacere nu se câștigă imediat, că o afacere nu se pornește pe un loc gol, fără o minimă investiție și că orice efort se concretizează apoi cu obținerea unor rezultate. Apreciez această inițiativă, cu atât mai mult cu cât sunteți la vârsta la care nu v-ați desăvârșit formarea profesională și aveți posibilitatea de a deschide ochii asupra lumii afacerilor, astfel încât să puteți aprecia corect oportunitățile pe care le veți întâlni mai târziu. Este important ca munca pe care o veți face să o faceți cu plăcere și să vă aducă în același timp și avantaje materiale. Pentru asta e important să simțiți piața, să vă placă ceea ce faceți și, pentru a avea viitor, să fiți fair-play, pentru că altfel câștigați o dată, dar a doua oară nu mai sunteți recunoscut ca om de afaceri”, a spus managerul Dana Corduneanu, care a promis consiliere celor care vor dori să facă afaceri în domeniul textilelor.

antrep 4„Dacă vreți să aveți succes, trebuie să aveți și experiență și tocmai de aceea consider că este foarte binevenită implicarea voastră la această vârstă. Mă aștept ca, peste câțiva ani, cei care ați venit aici cu proiecte în domeniul construcțiilor să-mi fiți concurenți pe piață”, a spus managerul Eusebiu Bortoș.

Cele mai bune proiecte intrate în concurs au fost recompensate cu diplome și premii în bani. Au fost acordate două premii I în valoare de 300 de lei, patru premii II în valoare de 200 de lei, trei premii III în valoare de 100 de lei și 10 premii speciale, în valoare de 75 de lei. La cursuri au participat 40 de liceeni romașcani, de la Colegiul Tehnic „Miron Costin”, Liceul Tehnologic „Vasile Sav”, Colegiul Tehnic „Danubiana” și Colegiul Tehnic „Petru Poni”. Cele două premii I au fost obținute de o echipă de la Liceul Tehnologic „Vasile Sav”, coordonată de profesoara Lăcrămioara Ploșniță, cu planul de afaceri „SC Eco-electronica”, care propunea o rețea de reciclat materiale electronice și echipa „New Ecological Generation”, de la Colegiul Tehnic „Miron Costin”, cu un plan de reciclare a deșeurilor. Echipa a fost coordonată de profesoara Marinela Adăscăliței.

antrep 3„Mă bucur că am reușit ca cele patru licee tehnice din oraș să colaboreze pentru a-i ajuta pe elevi să se orienteze în lumea afacerilor. Ceea ce au acumulat participând la cursuri va rodi în anii care urmează”, a spus Nelia Lorica Havrici, director al Colegiului Tehnic „Miron Costin”, manager de proiect. Din echipa de proiect au făcut parte Ina Manuela Dăscălița, asistent manager, Manuela Popițanu, responsabil financiar al proiectului, alături de  Crina Cărpușor și Cristina Sava, directori adjuncți ai Colegiului Tehnic „Miron Costin”, în calitate de formatori.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0