Liceele din Roman au obținut finanțare pentru dezvoltarea unor laboratoare inteligente digitale

HomeSocial

Liceele din Roman au obținut finanțare pentru dezvoltarea unor laboratoare inteligente digitale

Primăria municipiului Roman a anunțat că, în cadrul programului de finanțare Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta 15 – Educație, unitățile de învățământ din Roman au obținut finanțarea necesară pentru dotarea cu echipamente TIC de ultimă generație și materiale educaționale specifice.

Astfel, toate liceele și Clubul Copiilor din oraș vor beneficia de laboratoare inteligente. Colegiul Național „Roman-Vodă”, Liceul Tehnologic „Vasile Sav”, Colegiul Tehnic „Danubiana”, Colegiul Tehnic „Miron Costin”, Colegiul Tehnic „Petru Poni” și Clubul Copiilor Roman vor fi echipate cu unul sau două laboratoare moderne, adaptate nevoilor elevilor și profesorilor lor. Valoarea fiecărui laborator este de 60.000 de euro. Dotările care urmează să fie achiziționate vor fi adaptate profilului fiecărui liceu.

Cu ajutorul acestor laboratoare inteligente, elevii vor avea acces la tehnologii avansate și la resurse educaționale interactive, care le vor stimula creativitatea și gândirea critică. Profesorii vor putea să-și îmbunătățească metodele de predare, integrând tehnologia în procesul de învățare și oferind o educație modernă, adaptată cerințelor secolului XXI. Sunt mândru de toate unitățile de învățământ care au aplicat și au obținut această finanțare, demonstrând angajamentul lor față de calitatea învățământului și dorința de a oferi tinerilor noștri cele mai bune resurse și oportunități educaționale. Felicitări pentru această realizare remarcabilă!”, a transmis cu acest prilej primarul Leonard Achiriloaei.

Ce dotări vor avea noile laboratoare școlare

Conform reprezentanților municipalității, finanțarea aferentă acestui program va putea fi utilizată pentru: achiziționarea de echipamente tehnologice (inclusiv mobilier ergonomic adaptat și integrat specific) pentru dezvoltarea unor laboratoare inteligente digitale, conform Ordinului Ministerului Educației nr. 3497/2022 pentru aprobarea standardelor de echipare a unităților de învățământ preuniversitar cu echipamente tehnologice, cu modificările ulterioare; achiziționarea de conținut educațional care va acoperi domenii din programa școlară și de software/licență cu specific educațional care să asigure distribuirea centralizată, în rețeaua locală, a materialelor didactice pe dispozitive; conectarea dispozitivelor din laboratorul inteligent la rețeaua de comunicații a unității de învățământ; instruirea cadrelor didactice pentru utilizarea echipamentelor aferente conceptului de laborator inteligent digital integrat.

Minimum 50% din buget va fi alocat pentru partea de trunchi comun pentru toate unitățile de învățământ eligibile și va cuprinde în mod obligatoriu: o tablă interactivă, o imprimantă 3D monocromă și/sau 3D policoloră, un scanner 3D fix, un robot cu braț multifuncțional, kituri robotice pentru începători sau avansați, creion 3D, ochelari de realitate virtuală VR/AR, cameră videoconferință, sistem sunet, un sistem desktop cu monitor sau sistem all-in-one sau laptop, cameră de documente.

Maximum 50% din buget va fi alocat opțional și diferențiat, pentru echipamente tehnologice de tip „smart lab”, în funcție de nevoia identificată și asumată la nivelul unității de învățământ eligibile. De exemplu, pentru filiera teoretică pot fi achiziționate: laboratoare virtuale, vizualizatoare hibride, platforme e-learning, laboratoare de lingvistică, roboți educaționali multifuncționali, instrumente educaționale de tip realitate virtuală (VR) și realitate augmentată (AR), module de învățare robotică, alte software-uri educaționale și echipamente specifice etc. Pentru filiera tehnologică pot fi achiziționate: simulatoare cu realitate augmentată/virtuală (VR/AR), sisteme integrate de pregătire practică cu instrumentație virtuală și software multimedia, roboți educaționali multifuncționali, senzori de mișcare, de umiditate, module de învățare robotică, plant lab educațional, alte software-uri și echipamente educaționale specifice etc. Pentru filiera vocațională pot fi achiziționate: mănuși/căști VR compatibile, microfoane dinamice, programe de randare, programe de tip CAD, sisteme înregistrare, alte software-uri educaționale și echipamente specifice etc.

De asemenea, unitățile de învățământ care au minimum 500 de elevi înscriși în anul școlar 2022-2023 ar putea beneficia de un al doilea laborator inteligent, au mai precizat reprezentanții Primăriei Roman.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0