HomeSocial

”Let’s do it Romania!” – un succes al romașcanilor

Sute de romașcani au participat sâmbătă la curățenia generală din zona Ștrandului Municipal, parte din campania ”Let’s do it, Romania”.

Vremea favorabilă, numărul mare de voluntari și organizarea exemplară au făcut ca cea de-a patra ediție a campaniei ”Let’s do it Romania!” să se desfășoare în cele mai bune condiții. Romașcanii s-au adunat încă de la primele ore ale dimineții în parcarea Ștrandului Municipal, uniți de același scop: să vadă un Roman mai curat.

Andrei Corduneanu, președintele organizației People To People (PTP) din Roman, s-a alăturat și el, împreună cu membri PTP, la curățenia generală. ”Pentru mine este o bucurie că mă aflu aici. Este primul an când particip la Let’s do it, Romania aici, în oraș. Până acum, la cele trei ediții anterioare, am participat la Piatra-Neamț. Romașcan fiind, am dorit să mă alătur de această dată, împreună cu cei din organizația mea, echipei de la Roman. Mă bucur că au răspuns invitației atât de mulți voluntari și sperăm ca împreună să putem face un oraș mai curat”, a declarat Andrei Corduneanu.

Pentru  prima dată sau deja cu experiență, mulți elevi ai liceelor romașcane au sacrificat din somnul de sâmbătă dimineață pentru a se alătura curățeniei generale. ”Este prima dată când particip la un astfel de eveniment. Am aflat despre această campanie de la domnul profesor de istorie, Albert Ovidiu. Am vrut să vin și eu, deoarece iubesc natura și vreau ca mediul din jurul meu să fie cât mai curat”, a povestit voluntarul Andrei Severin, elev în clasa a IX-a la Colegiul Național ”Roman-Vodă”.lets 1

”Avem reprezentanți de la toate liceele din Roman, plus Școala ”Vasile Alecsandri”, două ONG-uri, Asociația Mușatinii și PTP, la care s-au alăturat Unitatea Militară 01144, Compania Județeană ApaServ- zona Roman și Sistemul de Gospodărire a Apelor- zona Roman. Avem sprijinul logistic al Agenției pentru Protecția Mediului Neamț, prin inginer Doinița Cârlig. Pentru o bună desfășurare a activității, compania Rossal a oferit tuturor participanților saci de gunoi și mănuși. Pentru fiecare zonă, avem stabilite locații de depozitare a sacilor, în incinta ștrandului și la platformele gospodărești din ANL, din Sucedava și din capătul platformei de parcare din fața ANL-urilor. Avem ajutorul, ca în fiecare an, al operatorului de salubritate SC Rossal, care va colecta de la toate punctele numărul de saci pe care îl raportăm noi că au fost depozitați.”, a declarat inginer Irina Scorţanu, din cadrul Compartimentului de Mediu al Primăriei Roman.

După ce le-au fost citite normele de protecție a mediului, voluntarii au pornit spre zonele în care au fost repartizați. Acțiunea s-a desfășurat pe malul stâng al râului Moldova, între podul rutier și groapa de gunoi.

La finalul activității, după centralizarea datelor, a reieșit că și acțiunea din acest an a fost un succes. ”Cantitatea de gunoi este în descreștere și asta este o mulțumire pentru noi ca și Administrație Publică; asta înseamnă că simțul civic s-a dezvoltat și se pare că romașcanii nu mai aruncă gunoiul haotic. Dacă în 2010 au participat 190 de voluntari, în 2011, numărul lor a crescut impresionant la 513, în 2012, în ciuda condițiilor meteo nefavorabile, tot au participat 472 de voluntari, anul acesta numărul lor a crescut la 566. În total, din această zonă au fost strânși 305 saci de gunoi”, a mai declarat Irina Scorțanu.

Comentarii

WORDPRESS: 0