HomePolitica

Leoreanu: „Dacă nu ar fi existat MDRT, apartamentele reabilitate termic ar fi fost realizate cu costuri imense pentru asociațiile de proprietari.”

Fie că este vorba despre tineri sau categorii defavorizate, problema locuințelor este una dintre cele mai importante provocări cu care se confruntă românii. Municipiul Roman nu face excepție. De aceea, construcția de locuințe ANL, locuințe sociale, reabilitarea termică și consolidarea clădirilor cu risc seismic ce s-au produs în Roman cu sprijinul Elenei Udrea trebuie nu doar apreciată, dar, mai ales, încurajată pe viitor.

În ceea ce privește locuințele ANL, în această vară au fost date în folosință 60 de apartamente situate în cele trei blocuri din complexul Vasile Lupu. În total, aproximativ 250 de tineri sub 35 de ani s-au mutat în blocurile ANL, în acest an. Construcția a început în timpul mandatului Elenei Udrea în toamna lui 2010, iar ultimele detalii privind extinderea rețelei de apă și branșamentele au fost încheiate în primăvara acestui an. Blocurile conțin apartamente cu o cameră, cu două și cu trei camere și sunt construite pe structura P+3. În cartierul ANL s-a realizat, în 2010, o suprafață carosabilă de 3.285 metri pătrați, mărginită de trotuare late de un metru, o suprafață de parcare de 2.316 metri pătrați și un sistem de canalizare pentru preluarea apelor pluviale ce servește întregului complex. Și construcția celor 40 de locuințe sociale destinate celor evacuați din casele naționalizate a început tot în timpul mandatului Elenei Udrea, mai exact în 2009. Acestea au fost finalizate la sfârșitul lui 2011, iar branșarea la utilități și sistematizarea verticală au fost terminate în prima parte a anului 2012. Banii au venit în proporție de 80% de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT) și 20% din bugetul local.

Tot din banii proveniți de la MDRT au fost consolidate și cele trei scări, mai exact 40 de apartamente, din „blocul cu bulină”. Lucrările de consolidare propriu-zisă au fost realizate la sfârșitul anului 2011, iar blocul a fost dat în folosință la mijlocul anului 2012, după ce s-au refăcut finisajele și instalațiile interioare. Merită precizate și lucrările de reabilitare termică a blocurilor nr. 25 și 32 de pe bulevardul Roman Mușat, finanțate în proporție de 50% din fonduri ale MDRT, tot în timpul mandatului Elenei Udrea. Mai exact, acestea au fost realizate prin Programul național de creștere a eficienței energetice a clădirilor. În rest, 30% din sumă a provenit din bugetul local și 20% din contribuția asociațiilor de proprietari. Reabilitarea termică a celor două blocuri constituie un exemplu pentru restul romașcanilor în creșterea eficienței consumului energetic pentru locuințele multietajate din municipiu.

„Proiectul a început în vara lui 2011, iar oamenii sunt foarte mulțumiți de eficiența acestei lucrări. Cea mai importantă problemă este acoperișul, hidroizolația, acum s-a făcut o lucrare eficientă. Prin programul ăsta desfășurat de Ministerul Dezvoltării am rezolvat cea mai mare problemă pe care o aveam. Oamenii sunt mulțumiți că nu mai plătesc așa de mult la întreținere și la agentul termic și sperăm ca în Roman să vină cât mai mulți bani ca să facem cât mai multe blocuri. Cam 90% dintre blocurile din Roman au nevoie de această reabilitare”, a spus Olga, președinte de asociație.

Primarul Romanului a afirmat că autoritățile locale, în general, nu dispun de suficiente fonduri pentru a gestiona problema locuințelor. „Oricât de multă bunăvoință am avea, sub nicio formă nu am avea suficienți bani încât să ne ocupăm și de construcția de locuințe ANL, și de locuințe sociale, și de consolidarea blocurilor cu risc seismic, și de reabilitarea termică. Primăria, chiar dacă are voință, nu are așa de multă putință. De aceea, sunt convins că nu am fi reușit să facem așa de multe, într-un timp atât de scurt, dacă nu ar existat bunăvoința doamnei Elena Udrea. De exemplu, dacă nu ar fi existat MDRT, apartamentele reabilitate termic ar fi fost realizate cu costuri imense pentru asociațiile de proprietari, dar și pentru bugetul local. Sau ar fi rămas, probabil, la nivelul de proiect, pentru că efectiv nu sunt atâția bani. În condițiile acestea, știind cât de mult ne-a ajutat Elena Udrea și pe acest palier, cum să nu o ajut și eu, acum în campania electorală? Și, de aceea, îi și rog pe romașcani, de fiecare dată, să se gândească la sprijinul pe care doamna deputat l-a dat deja orașului nostru și să vină alături de mine, să o susțină și ei și să o voteze la alegerile de pe 9 decembrie”, a spus primarul Romanului, Laurențiu Dan Leoreanu.

Deputatul Elena Udrea a completat că Romanul are nevoie ca proiectele care vizează construcția de locuințe sau reabilitarea termică să continue.

„Mă bucur că am putut să ajut și în construcția de locuințe ANL, locuințe sociale, reabilitarea termică a blocurilor. Dar Romanul are nevoie ca toate aceste proiecte să continue. Tinerii au nevoie, la început de drum, de un sprijin, iar avantajele reabilitării termice a apartamentelor sunt incontestabile. Dar, așa cum am discutat și cu domnul primar Leoreanu, este imposibil pentru administrațiile locale să susțină singure un asemenea efort financiar. De aceea, este absolută nevoie de intervenția fondurilor guvernamentale sau a fondurilor europene. De altfel, în calitate de ministru, am militat și am reușit să direcționez fondurile europene spre reabilitarea termică a locuințelor. Avantajele se văd direct în confortul, dar și în buzunarul romașcanilor”, a punctat deputatul Elena Udrea.

Comentarii

WORDPRESS: 24
 • Tase... 10 ani ago

  Una e sa visezi, alta poveste e sa ai…asa si cu locuintele din Roman. In zadar cei in nevoie isi strigau păsul, mai ales tinerii la inceput de drum, daca n-ar fi existat bani si o minte limpede care sa fie convinsa de utilitatea stringenta a finantarii unor proiecte necesare ca aerul…Romania e o tara cu multe probleme si nevoi, iar Romanul, trebuie sa recunoastem, a fost avantajat de catre Elena Udrea. Iata, ea s-a intors acolo unde a ajutat, unde a rezolvat o sumedenie de proiecte ale urbei. Cetatenii trebuie sa-si arate recunostinta fata de ea si sa-i dea votul binemeritat. Am in plus convingerea ca odata aleasa, domnia Udrea se va bate literalmente in viitorul Parlament pentru a face din municipiul moldav un oras frumos, european, unde sa poposesti cu placere. Felicitari si domnului primar Leoreanu care a pus in ptactica aceste proiecte ! Intr-adevar o echipa perfecta careia ii urez succes !!!

 • gabriel 10 ani ago

  Noi am izolat fara MDRT si ne-a costat 60 lei metrul patrat.Cat costa cu MDRT?

  • Liviu 10 ani ago

   Gabriel pe cine incerci sa pacalesti? Stim cu totii cat este de scump sa izolezi termic un bloc, iar la ce venituri sunt in tara asta si chiar in Roman… Daca ar fi fost izolarea termica doar 60 de lei metrul patrat n-ar mai fi existat blocuri care sa ramana neizolate termic nici in Roman, dar nici in restul tarii… Lucrurile nu sunt atat de simple precum incerci sa le faci tu sa para….

  • Votez faptele. Nu populismului desantat 10 ani ago

   Inca o dovada ca primarul impreuna cu Elena Udrea fac o echipa de elita si ca rezultatele sunt cele care vorbesc. La ceilalti vorbesc doar „vorbele” faptele sunt nule. Si asta trebuie sa ne dea de gandit si sa alegem in avantajul nostru nu al lor. Sigur Udrea isi va continua planurile pentru urbea noastra si ca, de la Bucuresti va putea sa rezolve multe probleme care stau uitate prin sertarele precedesorilor… De promisiuni ne-am cam saturat. Eu atata stiu, ca trebuie sa votam pe cel care a facut ceva pentru noi chiar daca nu ne-a reprezentat direct in Parlament, cu atat mai mult trebuie apreciat- pentru ca asata a facut Udrea. Ce au facut cei de la USL care ne-au reprezentat in ultimii ani? Spuneti si voi macar 3 exemple de proiecte majore facute de catre PSD ?! Zero, nu? Si atunci de ce sa le dam votul, ca sa doarma inca 4 ani in fotoliul comod din Parlament? Sa doarma acasa daca sunt lenesi.

 • tanasa 10 ani ago

  Ati pus la socoteala cati proprietari si-au facut reabilitarea termica pe cheltuiala lor? Restul sunt vorbe…

 • Tot in buzunarul romascanilor, dar si a romanilor se vede o gaura de 5% , TVA-ul majorat de Udrea&co.

 • Coman Alexandru 10 ani ago

  Daca nu ar fi existat MDRT multe lucruri nu s-ar fi realizat la noi in oras.. De fapt daca nu ar fi existat Elena Udrea, pentru ca ea a sprijinit toate proiectele realizate la noi in oras.. Nu mai incape nici un fel de indoiala faptul ca aceasta femeie l-a sprijnit pe primarul Leoreanu neconditionat si ne-a oferit acum sansa sa ne bucuram de niste realizari la care in urma cu cativa ani doar visam….

  • dan ardeleanu' 10 ani ago

   probabil daca nu ar fi existat elena udrea…intregul oras s-ar fi evaporat…cam asta exprima comentul tau. de ce nu va adunati toti visatorii in culori portocalii, sa va luati acest cuplu dragut udrea-leureanu si sa va mutati ceva mai incolo de dealu marului si sa va faceti alt oras? ar fi un bonus neasteptat pentru oras, sa aiba gradina zoologica…
   ce prostii spui tu aici baiatule? majoritatea banilor veniti pe aceasta filier au ajuns in buzunare bine alese, ceea ce s-a facut a venit in primul rand din contributia la bugetul local al firmelor din oras…mittal, cersanit, agrana…
   pe spinarea lor s-a facut, fara contributia lor nu se realiza nimic in roman si e lipsa de bun-simt sa dai laurii altcuiva…

 • don pedro 10 ani ago

  Mincinosilor,un ap.2 cam,costa izolarea in particular 2800 lei,iar cei 20% la apart.izolate prin programul guv.costa tot in jur de 3000.La un calcul simplu apart. izolat prin program costa 15000 lei.Unde se duc restul de bani de la 3000 la 15000:in buzunarele firmelor pdl-iste si nu numai!!!
  Asa ca don primare mai lasa si nu te mai umfla asa ca o sa te spargi.Atentie DNA lucreaza pentru tine!!!!!!!!

  • dan ardeleanu' 10 ani ago

   domnule, daca tu ai fi fost in grupul celor care au primit o parte din acea diferenta de care vorbesti , nu ai fii behait si tu laude la adresa udrei si primarului-minune? trebuie ca au un interes cei care aduc astfel de laude partidului portocaliu, altfel cum? sa lauzi asa fara rost ar fi de inteles numai la exemplare din familia cercopitecilor, nicidecum a oamenilor normali…
   dar daca ai avut tupeu sa contesti contributia inestimabila a doamnei udrea la bunastarea romascanilor, te-ai fript – esti imediat facut mincinos, frustrat, nebun, etc….

   • Catalin 10 ani ago

    Dan, nu cred ca este cineva sa acuze pe cineva cand isi spune un punct de vedere realist care reflecta realitatea si exact ceea ce se intampla, dar cand vezi pe cineva care abereaza, care spune aiureli care nu au nici o samanta de adevar in ele este normal sa-l contrazici si cand vezi ca o tine pe a lui inseamna ca are un alt interes de a ataca pe cineva….

 • Haidi bre 10 ani ago

  Eu nu inteleg.
  Cand au inceput primele reabilitari termice la blocurile de la intrarea in oras dinspre Bacau, acestea s-au facut cu bani de la bugetul local. Acele blocuri care au schimbat fata orasului, cu o paleta superba de culori : mov, mustar, portocaliu. Asta a fost probabil faza 1 de la MDRT.
  La asociatia unde suntem arondati s-a comunicat ca in contrapartida cu mansardarea blocului o societate italiana poate efectua gratuit reabilitarea termica a blocurilor. Sa inteleg ca a fost faza 2?
  Pasul trei a fost aceasta invazie de firme cu schele care au prins in dibluri de bloc placi de polistiren, peste care au manjit o tencuiala indoielnica la preturi piperate, care abia ulterior s-au redus cu vreo 40% ajungand pe la 60 Euro/mp. Fiecare client a platit intre 1500 si 1800 Euro pentru luxul de a avea polistiren pastelat pe exterior. Mie mi-au placut cei care nu au avut banii sau nu au fost de acord cu serviciul indoielnic de izolatie exterioara, astfel incat multe blocuri au acele apartamente care fac exceptie de la polistiren, cu pete fara izolatie, unul din cele mai ciudate fenomene din oras, lucru de altfel permis de Primarie se pare. Asta sa fi fost faza 3 de la MDRT?
  Daca au fost fonduri eu nu stiu de ele, asociatia nu a informat despre ele, majoritatea “reabilitarilor” s-au facut fara autorizatii da Primarie si fara asociatii.
  Ca aceste FAPTE sunt reale o stie un oras intreg. Ca nu a fost nimic organizat, ca s-a facut reabilitarea dupa cum il taie capu pe oricine la preturi si la calitati de tot rasul nu e nimic, asa e la romani.
  Sa vina acum cineva, oricine ar fi acela sa sustina ca reabilitarile s-au facut din bani de la UE si sa mai zicem si mersi.
  Sincer nu ma indoiesc ca acei bani de la MDRT sa se fi virat, cine stie cate procese verbale de receptie fictive sunt prin Primarie, adica daca am primit bani de polistiren si prostii isi cumpara singuri de ce sa pierdem banii? La buzunar.
  Solicit publicarea prezentului comentariu in publicatia dvs. ca DREPT LA REPLICA, deoarece consider ca informatiile din articol ma privesc direct, in calitate de romascan pagubit si sunt false.
  O zi superba!

  • Replica la Haidi bre 10 ani ago

   Si noi ce sa facem distinse domn sa luam ce ai spus de bun ca asa ai vrut matale? Este clar ca esti un carcotas care nu apreciezi munca si straduinta primarului de a face treaba pentru noi! Ai stat dumneata zi de zi langa toate lucrarile de reabilitare din Roman ca sa constati ca mesterii au facut treaba de mantuiala? Hai sa fim seriosi, este un comentariu de rea credinta. Ce vina ar avea Udrea sau primarul daca vreo firma nu a lucrat ca la carte? Ce doreai, sa stea ministrul pe santiere? Dumneata unde traiesti? Ca eu asa ceva n-am mai auzit!!! Daca se face treaba nu este bine, daca nu se face- de ce nu s-a facut si tot asa, romanul se scarpina cu stanga in partea drepata, stand si lenevind…fugind de munca si criticand pe cei care muncesc!!! Eu asa oameni nu pot sa-i inteleg, oricat as vrea.

   • Haidi bre 10 ani ago

    Replica la replica la haidi bre
    “Si noi ce sa facem distinse domn sa luam ce ai spus de bun ca asa ai vrut matale? Este clar ca esti un carcotas care nu apreciezi munca si straduinta primarului de a face treaba pentru noi!”
    In primul rand tonul.Nu sunt matale cu nimeni inclusiv cu dumneata sau cu matale.
    Este clar ca sunt un carcotas? Fals, presupunere, chiar jignire. Nu am jignit pe nimeni, am prezentat concret care este situatia in arondismentul meu. Nici generalizari nu fac sa spun ca primarul nu face treaba. Aici discutam despre un aspect, nu le amestecam pe toate in oala.

    „Ai stat dumneata zi de zi langa toate lucrarile de reabilitare din Roman ca sa constati ca mesterii au facut treaba de mantuiala?”
    Nu. Dumneata ai stat? Am vazut insa ca exista lucrari nu prost, foarte prost executate, nu s-a folosit adeziv sau destula tencuiala, iar informatiile le am de la firme de constructii care considera ca este o bataie de joc, si aici nu disting intre firmele care s-au indeletnicit cu activitatea.

    “Hai sa fim seriosi, este un comentariu de rea credinta. Ce vina ar avea Udrea sau primarul daca vreo firma nu a lucrat ca la carte? Ce doreai, sa stea ministrul pe santiere? Dumneata unde traiesti? Ca eu asa ceva n-am mai auzit!!!”
    Parerea mea este ca dumitale ai probleme cognitive grave. Nici nu fac alte presupuneri, insa nu ai inteles ce am vrut sa transmit. Poate daca mai citesti comentariul de cateva zeci de ori. Nu am dat vina pe nimeni, nu am mentionat o singura data numele de Udrea. Chiar consider ca dumneata ai un comentariu de rea credinta. Ba nu, imbecil.

    “Daca se face treaba nu este bine, daca nu se face- de ce nu s-a facut si tot asa, romanul se scarpina cu stanga in partea drepata, stand si lenevind…fugind de munca si criticand pe cei care muncesc!!! Eu asa oameni nu pot sa-i inteleg, oricat as vrea.”
    Se face treaba, nu se face treaba, mai citeste din nou ce am exprimat. Se face treaba dar prost, prea putin din fonduri MDRT, majoritatea reabilitarilor nu au fost facute din fonduri MDRT, au fost facute pe cheltuiala locatarilor. De ce se asuma niste merite si se generalizeaza intentionat pentru a deforma? Sa se precizeze ca s-au izolat 20 metri patrati si nu am nici o problema.
    Asta cu stand si lenevind de unde vine? Primarul este platit sa administreze bani, resurse. Sa isi faca treaba bine, sa realizeze ceva, ca si pana acum, iar oricine e la ministrul dezvoltarii sa isi faca treaba si sa aloce bani zonelor defavorizate in primul rand, cum e si Romanul. Ce e asa de complicat? Trebuie sa multumesc cuiva ca isi face treaba? Sa presupui ca eu lenevesc stimabile sau ca, in plus de atat ii si critic pe cei care muncesc din pozitia mea de lenes este de o nesimtire tipic romaneasca sau de o imbecilitate rara.
    As aprecia daca pe viitor te abtii ca sa nu provoci certuri de joasa speta.

 • Aspaze 10 ani ago

  Ma intreb, de ce mai sunt printre noi atatia carcotasi care au tupeul sa comenteze negativ la adresa acestei femei care a facut la noi cat altii nici macar in 22 de ani! Eu sincer va spun n-am auzit ca un alt politician sa faca atat de multe pentru Roman si nu numai, deoarece proiectele Elenei Udrea au fost peste tot in tara fara sa tina cont de culoarea politica. Avem sanasa asta sa ne reprezinte un politicina harnic si foarte iscusit de ce sa nu o fructificam in avantajul nostru?! De ce sa dam votul unor anonimic care n-au facut niciodata nimic pentru noi! De ce sa nu apreciem munca si valoarea omului stiind ca suntem niste privilegiati? Si ma mai intreb cati bani a dat USL romascanilor si ce investii au avut ei la noi. Zero lei, nici nu existam pentru ei.

  • dan ardeleanu' 10 ani ago

   aspaze, sansa pe care o prezinti tu inseamna pentru roman sa ajunga peste caracal, de rasul intregii tari . asta vrei tu, raul orasului ? sa iti fie rusine!!! este clar ca nu esti romascan. daca ai fi, te-ai simti responsabil sa dai votul unui om de-al locului, care cunoaste foarte bine necesitatile locuitorilor din zona, care iti cunoasta poate familia sau firma unde lucrezi. dar nu, voi va simtiti extremi de mandri sa va fataiti prin jurul duduii blonde ca poate asa va baga in seama cineva . asta e o metoda de a iesi in evidenta des intalnita la cei cu probeleme de personalitate… nu vrei cumva sa candideze si eba, care nu e in stare nici sa citeasca de pe o foaie ?

 • varvara 10 ani ago

  …ce sa mai spui!!!????…..””””””””Tot din banii proveniți de la MDRT au fost consolidate și cele trei scări, mai exact 40 de apartamente, din “blocul cu bulină”. Lucrările de consolidare propriu-zisă au fost realizate la sfârșitul anului 2011, iar blocul a fost dat în folosință la mijlocul anului 2012, după ce s-au refăcut finisajele și instalațiile interioare”””””””””…………….Se lucreaza si acuma la blocul cu bulina!!!!!!!!!!!!….Unde sa dat in folosinta ??? Se baga pamant,balast,in interiorul blocului si in ziua de azi,mormanul de pamant,mizerii,din curtea interioara a blocului….colcaie si acuma,este un FOCAR DE INFECTII IN CURTEA INTERIOARA A BLOCULUI CU BULINA!!!……Pe dinafara pe strada e vopsit blocul-…adica gardul….inauntru e …LEOPARDUL!!! Focar de infercii,gunoi,moloz,pamant si copii care se joaca zilnic in INFECTIA …numita FINALIZAREA BLOCULUI CU BULINA la mijlocul anului 2012!!!!!!!!!!!!!……Si…asta numai de dragul de a spune MDRT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Florin 10 ani ago

   „Afara-i vopsit gardu’, inauntru-i leopardu’ „- piesa de teatru pentru copii, scrisa de Alecu Popovici

  • Replica varvara 10 ani ago

   Dar, tu cat bine ai facut comunitatii tale? De cate ori ai fost la oamenii nevoiasi sa -i ajuti cu ceva, de cate ori ai intins o jucarie unor copii fara parinti, nu bani, o jucarie sau o hainuta de la tine de acasa?!!! Tu, de cate ori te-ai implicat in acte de caritate pentru diverse alte probleme, dar sa lucrezi fie si pe bani in proiecte majore?! Firmele care au reabilitat cladirile si-au asumat lucrarile, dau o garantie, au semnat niste acte …deci, raspund in caz ca nu au facut ceva cum trebuie…nu mai este treaba ministrului in acest caz, esti intr-o mare confuzie!!! sau un total nestiutor!

   • varvara 10 ani ago

    sa ii faci ceva ministrului in acest caz!! ce iti place cel mai mult!!…..SI TE INVIT SA VII IN CURTEA BLOCULUI CU BULINA SA TRAGI O GURA DE AER CURAT DE LA GUNOAIELE,WC-UL SI MOLOZUL SCOS DIN BLOC( si care sta acolo de 10 ani de zile)…..confuzia este la d-ta!!! pentru ca nu locuiesti acolo zi de zi ,….Si nu respiri din focarul de infectie de la blocul cu bulina!!!!!!!!!!!!!!! pe urma mai vorbim si de oamenii nevoiasi care….din intamplare isi fac veacul FIX IN BLOCUL CU BULINA SI UNDE SE ADAPOSTESC!…

 • Petrica 10 ani ago

  Daca nu ma insel si centrul vechi, sau reabilitarea casei de toleranta tot cu ajutorul fondurilor atrase de MDRT s-au putut realiza. Investitiile au acoperit o gama variata de care au beneficiat toate categoriile sociale ale orasului!! Echipa formata din Udrea si Leoreanu chiar a muncit pentru comunitate, nu ne-au dezamagit si asta conteaza cel mai mult pentru un politician!

 • Aspazia si Tase sunt prezenti lipsesc Mirela ,Nick ,Liliana, unde sunteti?

  • Cristian C. 10 ani ago

   Fac cu randul astia. Maine ai sa-i vezi pe ceilalti. La cat scriu si ce activitate au trebuie sa se odihneasca. Dar cred ca numai vreo 2-3 ore pe noapte ca stimulentul financiar de la portoacala zemoasa ii face sa uite de nevoile trupesti. Chiar am o curiozitate voi viata in afara de a posta la nesfarsit niste aberatii fantastice nu aveti? Oricum tineti-o tot asa ca ma amuzati copios si ma avant asa intr-o previziune si va arde Bratescu si apoi ramaneti si fara bani promisi. Unul dintre voi sigur se sinucide, asta-i clar. Doamne ajuta sa nu iasa fufa asta cu impresii de intelectuala si mai scumpa ca o garsoniera in Roman!

  • un cetatean 10 ani ago

   Probabil au plecat intr-un mic concediu la Monte Carlo, Viena sau Paris, cu banii primiti pentru osanalele scrise, ca sa isi ia posete si tinute de lux !