HomeNeamt

La vreme de secetă avem agent de inundații

La nivelul fiecărei primării va funcționa un agent de inundații. Acesta va fi, totodată, și șeful SVSU.

 

 

Șefii Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență (SVSU) vor avea și calitatea de agenți de inundații. Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț i-au informat joi pe șefii SVSU din județ despre noua calitate pe care o vor avea, conform unui ordin comun al ministrului Mediului și Pădurilor și al ministrului Administrației și Internelor. „Noțiunea de agent de inundații a fost introdusă prima dată în anul 2010, când, printr-o hotărâre de guvern, s-a pus la punct strategia națională de management al riscului în caz de inundații. Doar că, atunci, nu era detaliat termenul și nici nu erau trasate clar atribuțiile unui agent de inundații. Anul acesta, printr-un ordin comun a două ministere, s-a specificat cine este agentul de inundații și ce trebuie să facă”, a afirmat căpitanul Bogdan Jinga, șeful Compartimentului de Pregătire a Populației din cadrul ISU Neamț.

Agentul de inundații va trebui să informeze populația cu privire la riscul de inundații și la cum trebuie să se comporte cetățenii în cazul acestei situații de urgență, să colaboreze cu reprezentanții ISU și să atragă atenția asupra unor posibile situații de urgență, atunci când este cazul.

Șefii SVSU vor fi instruiți cu privire la ceea ce au de făcut în calitate de agenți de inundații, cel mai probabil, pe parcursul anului viitor.

În ședința de joi a fost analizat și stadiul îndeplinirii măsurilor de pregătire a comitetelor locale pentru situații de urgență pentru gestionarea situațiilor de urgență specifice iernii, cu referire la planurile proprii de măsuri specifice sezonului rece (pregătirea tehnicii de intervenție, grupuri electrogene, actualizarea bazelor de date cu persoanele bolnave, dializați etc).

[sam_ad id=”100″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 0