Prima paginăActualitateRoman

La coadă pentru un loc de muncă

Dimensiune text

350 de persoane au participat, la Roman, la Bursa generală a locurilor de muncă, în speranţa că vor găsi un job. 14 persoane au fost angajate pe loc, iar alte 152 au fost selectate în vederea angajării.

munca02Peste 300 de locuri de muncă au fost oferite de angajatori, vineri, 25 aprilie, la Roman, la prima bursă generală a locurilor de muncă din acest an. Oferta de la Roman, 342 de locuri de muncă, din partea a 46 de angajatori, a fost cea mai „consistentă” din judeţ. Cele mai multe locuri de muncă s-au adresat şomerilor cu studii medii şi elementare. Participarea a fost una pe măsura ofertei. 350 de persoane au stat, efectiv, la coadă, pentru a discuta cu angajatorii şi pentru a-şi lăsa, eventual, CV-urile. La finalul evenimentului, 14 persoane au plecat acasă cu un job. Au fost angajaţi pe loc muncitori în domeniul confecţiilor, un barman, un ospătar, dulgher, patiser, fierar betonist, lucrător în comerţ, supraveghetor de jocuri. Alte 152 de persoane au plecat cu speranţa unui loc de muncă, fiind selectate în vederea angajării şi urmând să se prezinte la un interviu. „Bursa generală a locurilor de muncă este cel mai important eveniment de peste an prin care reuşim să punem faţă în faţă angajatorii şi persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă”, a spus Alexandra Anghel, coordonatorul Agenţiei Locale pentru Ocuparea Forţei de Muncă Roman.

Cererea „nu bate” cu oferta

Cei mai mulţi dintre participanţii la bursă au plecat, însă, dezamăgiţi. Angajatorii – pentru că nu au găsit persoane care să corespundă profilului cerut de posturile vacante, şomerii – pentru că nu au găsit joburi corespunzătoare cu abilităţile şi experienţa lor. „Am terminat chimie industrială şi am urmat, apoi, o specializare postuniversitară în informatică. Am lucrat în învăţământ 18 ani, din această toamnă nu am mai găsit post corespunzător specializării mele. Sunt şomeră de şapte luni, timp în care am fost pe la diverşi angajatori, am lăsat CV-uri. Și aici am lăsat CV-uri pentru recepţioner, lucrător în comerţ. Vreau să muncesc, dar conform calificării nu am găsit post. Accept şi posturi sub calificarea mea, dar angajatorii nu prea sunt dispuşi la astfel de angajări, îşi imaginează că voi cere salariu mai mare sau că nu rămân prea mult timp pe post”, a spus Maria T.

De partea cealaltă, angajatorii spun că primordială este dorinţa de a munci a persoanei aflate în căutarea unui loc de muncă. „Seriozitatea şi punctualitatea sunt caracteristicile principale pe care le căutăm la angajaţii noştri. Plecăm de la premiza că totul se învaţă, nu putem avea pretenţia ca cineva care vine din afară să ştie încă de la început ce are de făcut în firmă”, a spus reprezentantul SC Piacor.

Chiar dacă administraţia locală nu a fost implicată în organizarea evenimentului, primarul Romanului, Laurenţiu Dan Leoreanu, a fost prezent la deschiderea Bursei generale a locurilor de muncă, pentru a simţi „pulsul economic” al oraşului. „Impresia generală a acestui eveniment este de alb şi negru. Partea pozitivă o reprezintă diversitatea locurilor de muncă oferite. Se caută muncitori în confecţii, mecanici auto, agenţi de asigurări, şoferi, mecanici, barmani, bucătari, strungari. De asemenea, sunt destul de multe firme prezente, ceea ce mă bucură, înseamnă că mediul economic din oraş este activ. Aş fi vrut să fie prezente mai multe persoane în căutarea unui loc de muncă. Niciun angajator nu oferă un salariu de ministru pentru un supraveghetor. Dar eu cred că orice patron este dispus să investească într-un angajat serios, un angajat care demonstrează că vrea să înveţe şi are capacitatea de a se dezvolta. Important este să începi de undeva şi să te angajezi atunci când găseşti o ofertă compatibilă cu abilităţile tale”, a spus primarul Romanului, Laurenţiu Dan Leoreanu.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • Florin 7 ani

    Profilul candidatului ideal: Sa aiba maximum 25 de ani,studii superioare, experientza (?!), sa cunoasca 2 limbi straine, sa lucreze pe calculator, sa posede permis auto si sa lucreze 10-12 ore pe zi pentru un salariu de 800 de lei ,achitat din trei in trei luni !

  • Costica 7 ani

    Pentru cei care nu stiu , PIACOR este o firma de transport persoane. Ceea ce uita sa spuna reprezentantul acestei firme sunt „conditiile”pe care le ofera angajatilor : pe cartea de munca (daca se face ! ) salariul minim pe economie , diferenta pana la 1200 de lei dandu-se la negru ; sambetele , duminicile si sarbatorile legale nu se platesc si nici nu se da liber pentru aceste zile lucrate ! ; concediul legal de odihna nu se da si nici nu se plateste ! ; orele lucrate intr-o luna sunt aproape duble fata de programul normal (in jur de 300 de ore); masinile circula fara a avea rovignete, asigurari , ITP ; Totul se bazeaza pe relatiile si banii patronilor . La aceasta firma nu esti angajat ci sclav !Daca indraznesti sa deschizi gura esti amenintat cu pierderea locului de munca .