HomeSocialSanatate

La centrul de permanenţă, cu seringa de acasă

Banii pentru materialele sanitare de la centrele de permanenţă nu sunt niciodată suficienţi. Persoanele care apelează la aceste centre pentru un tratament injectabil, de exemplu, trebuie să meargă cu seringile de acasă.

Centrele de permanenţă funcţionează, la Roman, din 2011. Intenţia autorităţilor din sistemul sanitar era aceea de a reduce numărul pacienţilor care se adresau spitalului, mai ales pe timpul nopţii, când nu găseau medicul de familie ori se prezentau la spital cu boli minore, în detrimentul cazurilor mai grave. La peste trei ani de la înfiinţare, sute de pacienţi au fost trataţi în aceste centre de permanenţă, iar numărul lor continuă să crească.

În luna august, de exemplu, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Neamţ, 8.983 persoane, dintre care 1.708 din mediul rural, au apelat la ajutorul medicilor din cadrul dispensarelor cu program non-stop. Personalul sanitar a oferit 4.440 de consultaţii şi a efectuat 5.673 de tratamente. În Roman, cel mai solicitat a fost centrul Anton Pann, la care au apelat 726 de persoane, iar cel mai puţin solicitat a fost cel de la Gara Roman, unde au fost înregistraţi 293 de pacienţi.

„Fiecare centru de permanenţă este dotat cu o serie de materiale sanitare, care sunt cumpărate din bani de la Ministerul Sănătăţii şi distribuite prin DSP”, a precizat medicul Dan Morenciu, directorul DSP Neamţ. Printre aceste materiale se numără feşe, pansamente, mănuşi, seringi, perfuzii, ser fiziologic, dar şi medicamente de extremă urgenţă. Din păcate, aceste materiale, în unele centre, nu sunt suficiente pentru numărul de pacienţi, astfel că medicii sunt nevoiţi fie să mai aducă de la cabinetele proprii, fie să le ceară pacienţilor să vină cu cele necesare de acasă, mai ales celor care vin pentru tratamente.

Acest lucru se întâmplă cel mai des în cazul tratamentelor injectabile. Dacă o persoană se adresează unui centru cu rugămintea de a i se face o injecţie, are şanse să nu fie nevoită să meargă şi cu seringa în buzunar. Dar, dacă trebuie să urmeze un tratament şi are de făcut mai multe injecţii, cu siguranţă asistentele medicale îi vor cere să vină şi cu seringi, eventual şi cu ace de rezervă, dacă este cazul.

Comentarii

WORDPRESS: 0