Prima paginăActualitateSanatate

Județul Neamț este plin de copii grav bolnavi

Dimensiune text

Peste 1.000 de copii din judeţul Neamţ au fost încadraţi în grad de handicap, anul acesta.

Pe parcursul primelor cinci luni din acest an, 1.034 de copii din judeţul Neamţ au fost încadraţi în grad de handicap, printr-o hotărâre a Comisiei pentru Protecţia Copilului din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Neamţ. Cei mai mulţi dintre copiii încadraţi în grad de handicap au diverse afecţiuni asociate, fiind 379 astfel de cazuri, iar 365 de copii au primit certificate de încadrare în grad de handicap din cauza unor afecţiuni mentale (retard psihic).

Alţi 156 de copii sunt încadraţi în grad de handicap din cauza unor afecţiuni somatice (afecţiuni interne), 32 de copii au dizabilităţi fizice, 14 minori au probleme auditive severe, 46 suferă de un handicap vizual, 32 au fost diagnosticaţi cu diferite boli psihice, iar cinci copii au fost încadraţi în grad de handicap pentru că au fost diagnosticaţi cu HIV/SIDA. „Lunar, se înregistrează la Serviciul de Evaluare Complexă a Copilului din cadrul DGASPC Neamţ aproximativ 200 de solicitări privind încadrarea în grad de handicap, constatându-se creşteri de la o lună la alta. La sfârşitul anului 2014, se aflau în evidenţele DGASPC Neamţ 2.243 de copii cu vârste de până la 18 ani încadraţi în grad de handicap”, a precizat Magda Vasilache, purtătorul de cuvânt al DGASPC Neamţ.

Citește și:   Reținuți de polițiști pentru tâlhărirea unui minor pe o stradă din Roman

Specialiştii sfătuiesc părinţii care suspectează o problemă de sănătate a copilului să meargă, iniţial, la medicul de familie. De acolo, vor fi îndrumaţi către un medic specialist, care stabileşte diagnosticul.

Copilul cu grad de handicap are dreptul la plata alocaţiei de stat pentru copii în cuantum dublu. În funcţie de gradul de handicap, copiii beneficiază de buget complementar cuprins între 39 şi 106 lei lunar, iar copiii încadraţi în gradul de handicap grav beneficiază şi de plata unui asistent personal (de regulă, unul dintre părinţi), în valoare de 724 de lei lunar.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0