Prima paginăActualitateNeamt

Jucării periculoase retrase de pe piaţă

Dimensiune text

În urma unui control, inspectori de la Protecţia Consumatorilor au retras mai multe jucării de pe piaţă, care erau considerate a fi periculoase pentru copii.

În perioada 18 – 29 noiembrie, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Neamţ a desfăşurat o acţiune de verificare a respectării prevederilor legale privind siguranţa jucăriilor, vândute direct şi online.

În ceea ce priveşte vânzarea directă, au fost cuprinşi în acţiunea de verificare 23 de operatori economici, iar abateri de la prevederile legale au fost constatate la toţi cei verificaţi. La 21 de operatori economici s-au constatat abateri privind marcarea de informaţii despre numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorilor şi/sau a importatorului şi adresa la care pot fi contactaţi. La trei operatori economici au fost identificate jucării la care nu s-a marcat, de către producător, numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare). La 15 operatori economici informaţiile marcate pe etichetă sau ambalajul jucăriei nu aveau traducere în limba română. De asemenea, informaţii contradictorii privind vârsta minimă a utilizatorilor s-au identificat şi de această dată.

Au fost descoperite jucării pentru care legislaţia prevede şi cerinţele speciale de siguranţă, iar constatarea nerespectării acestora a condus la oprirea lor definitivă – pistoale cu bile pentru care există pericol de rănire, indicatoare laser produse în China, fără traducerea în limba română a numeroaselor avertizări de pe ambalaj (cu excepţia interdicţiei de utilizare în cazul copiilor sub trei ani şi a recomandării de utilizare în prezenţa unui adult).

Au fost aplicate 18 avertismente şi 14 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 31.500 lei. S-a dispus măsura de oprire temporară de la comercializare pentru 955 de jucării, în valoare de 16.808 lei, şi măsura de retragere de la comercializare pentru 75 de jucării, în valoare de 185 lei.

În ceea ce priveşte vânzarea jucăriilor online, au fost identificaţi trei operatori economici care deţin site-uri prin intermediul cărora comercializează jucării în regim de magazin online. S-au înregistrat următoarele abateri: lipsa informaţiilor privind dreptul consumatorilor de denunţare unilaterală a contractului la distanţă, în termen de maximum zece zile lucrătoare de la primirea produsului, lipsa informaţiilor privind modalităţile de cercetare a reclamaţiilor, precum şi a termenului maxim de rezolvare a acestora, precum şi lipsa precizării termenului maxim de livrare a jucăriilor. „Întrucât abaterile sunt relativ importante, s-au aplicat sancţiuni contravenţionale în temeiul prevederilor OG 130/2000, însoţite de măsura de remediere a deficienţelor constatate”, a declarat Vlad Ciurea, comisar şef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Neamţ.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0