Prima paginăActualitateNeamt

Jucării periculoase în magazine

Dimensiune text

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a verificat, în perioada 10 – 21 noiembrie, respectarea prevederilor legale privind siguranţa jucăriilor, vândute atât direct, cât şi online. Au fost verificaţi 770 de operatori economici, iar la 559 dintre aceştia s-au depistat abateri de la prevederile legale.

La vânzarea directă, principalele nereguli constatate în judeţul Neamţ erau legate de inscripţionarea incorectă a numelui, a denumirii comerciale înregistrate sau a mărcii înregistrate a producătorului sau a importatorului, precum şi a adresei la care aceştia pot fi contactaţi. De asemenea, au fost descoperite păpuşi care nu aveau marcat numărul unic de identificare (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare) pe fiecare jucărie, pe ambalajul lor sau într-un document care le însoţea.

În cazul unor jucării, s-a constatat că acestea conţineau informaţii contradictorii privind vârsta minimă a utilizatorilor (maşinuţe la care avertismentul original privind vârsta minimă recomandată indica cinci ani, iar traducerea trei ani) sau pistoale cu bile, produse periculoase (care prezintă riscul de rănire a utilizatorilor), motiv pentru care s-a dispus măsura de retragere definitivă de la comercializare.

În cazul operatorilor economici verificaţi, care vindeau jucării în mediul online, s-a descoperit că unele produse nu erau însoţite de informaţiile obligatorii privind vârsta minimă recomandată a utilizatorilor.

Pentru toate neregulile constatate la nivel naţional, operatorilor economici li s-au aplicat 632 de sancţiuni, dintre care 358 de amenzi contraventionale şi 274 de avertismente. Valoarea totală a amenzilor aplicate a fost de 1.068.100 de lei.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0