HomeActualitate

Jocurile de noroc le-au luat mințile

Medicii psihiatri confirmă că dependența de jocuri de noroc este o boală. Mulți dintre cei care sunt dependenți ajung în pragul sinuciderii pentru că au pariat sume mari. Câțiva dintre aceștia au beneficiat de tratament medical specializat.

 

 

Jocurile de noroc au reprezentat, întotdeauna, fascinație și un mijloc ușor de a face bani. Pentru unii din cei care au fost prinși în mrejele lor, jocurile de noroc s-au transformat într-o dependență care le ruinează viața, la propriu. Medicii psihiatri spun că dependența de jocuri de noroc este o boală care se tratatează extrem de greu. O evidență cu numărul acestor bolnavi este imposibil de realizat, pentru că cei mai mulți dintre ei refuză să recunoască acest lucru. Puținii pacienții cu astfel de dependență sunt descoperiți accidental, când ajung la medic fie cu depresii puternice, fie în urma tentativelor de sinucidere. Câteva astfel de cazuri au fost tratate și la Spitalul de Psihiatrie „Sfântul Nicolae”, din Roman.

Dependența de jocuri de noroc este o realitate. Nu știu dacă, înainte, erau mai multe cazuri, dar acum sunt mai vizibile. De multe ori, jocurile de noroc sunt asociate consumului de alcool, ceea ce agravează dependența. La noi, în ambulatorul spitalului au fost tratate două astfel de cazuri, iar separat de spital am mai întâlnit alte două. În timp, dependența de jocuri de noroc duce la modificarea personalității. Această dependență creează insomnii, iar insomniile duc la depresii sau tulburări de personalitate. Persoana respectivă, din cauza excesului de încredere, devine foarte cheltuitoare, pariază sume foarte mari și dă bani cu împrumut tuturor„, explică medicul primar psihiatru Anca Hâncu, managerul Spitalului de Psihiatrie „Sfântul Nicoale”.

Potrivit acesteia, cauzele care duc la această dependență sunt foarte greu de stabilit, iar vindecarea este dificilă. Mai mult, pacienții nu recunosc faptul că sunt dependenți de jocuri, iar alții sunt împinși de familie să recurgă la tratament după ce au pierdut tot. „Pentru unii pacienți, practicarea jocurilor de noroc este o descărcărare a tensiunilor pe care le-au acumulat, de-a lungul timpului, în interiorul lor. Este foarte greu să stabilești cauza acestei dependențe. Trebuie analizate foarte multe aspecte, inclusiv comportamentul din copilărie. De la unii pacienți am aflat câteva elemente abia după mai bine de zece ședințe de psihoterapie. Cazurile pe care le-am tratat noi nu au fost așa de grave, însă puțini recunosc această dependență. Unii ajung în pragul sinuciderii după ce pariază sume mari de bani, iar când sunt consultați de către psiholog sau medicul psihiatru, abia atunci se află de această problemă. Alții sunt obligați de prieteni și rude să se trateze, întrucât dependența de jocuri afectează și viața celor din jurul bolnavului„, a mai afirmat medicul psihiatru Anca Hâncu.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • anonim 11 ani ago

    Am fost si eu in aceasta problema, am avut 3 tentative de sinucidere, am pierdut tot ce era mai scump in viata, sanatatea. Relatia cu parinti a devenit ff rece, ne certam non stop, am imprumutat bani de la camatari, mi-am pus viata in mainile lor. Dar cu ajutorul unui psiholog, am reusit sa depasesc acest mare obstacolo din viata. Acum sunt sanatos, implinit, am o iubita frumoasa, sunt in anul 1 la facultate si ma bucur din plin de viata, fara acest viciu. Cu multa munca se poate depasi acest obstacol! Succes tuturor care aveti aceasta problema!