ISU Neamț: 11 clădiri ale școlilor din județ, fără autorizație de securitate la incendiu

HomeSocial

ISU Neamț: 11 clădiri ale școlilor din județ, fără autorizație de securitate la incendiu

Anual, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Petrodava” al județului (ISU) Neamț execută controale la toate unitățile de învățământ, atât de stat, cât și private, prilej cu care se verifică respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor inclusiv situația avizării ori autorizării din punctul de vedere al securității la incendiu, informează ISU Neamț.

Pe parcursul anului 2021, au fost executate 104 controale tematice, constatându-se 543 de nereguli, din care 17 nereguli au fost remediate pe timpul controalelor, fiind aplicate 513 sancțiuni contravenționale (510 avertismente și trei amenzi, în cuantum de 10.000 de lei).

Pentru a veni în sprijinul factorilor de decizie, atât pe timpul controalelor de prevenire, cât și la solicitarea acestora, pe timpul acestor controale au fost executate 127 activități de informare preventivă, ce au constat în exerciții de evacuare în caz de cutremur, exerciții de intervenție în cazul producerii unui incendiu și instruiri în domeniul situațiilor de urgență. Au fost distribuite peste de 2.300 de materiale constând în pliante, afișe și fluturași din campaniile tematice de prevenire.

În contextul măsurilor stabilite prin Planul Național Comun de Acțiune pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic și prevenirea delicvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar, conform competențelor ISU Neamț, în vederea reducerii numărului de clădiri ce funcționează fără autorizație de securitate la incendiu, au fost efectuate opt controale tematice care au vizat acest aspect, pe parcursul cărora a fost acordată asistență tehnică de specialitate în domeniul avizării sau autorizării. Totodată, aceste activități au fost finalizate cu aplicarea a opt sancțiuni contravenționale sub formă de avertismente scrise.

La această dată, pe raza județului Neamț există 123 cădiri de învățământ care dețin autorizație de securitate la incendiu, 11 clădiri trebuie să obțină acest act administrativ, 43 clădiri sunt echipate cu instalații și sisteme de detectare, semnalizare și avertizare la incendiu, 38 sunt echipate cu instalații de hidranți interiori ori exteriori și 220 clădiri sunt dotate cu iluminat de securitate pentru evacuare.

Conform ISU Neamț, obiectivele care funcționează fără deținerea autorizației de securitate la incendiu sunt: Şcoala Gimnazială Tămăşeni, corp Grădiniță – comuna Tămăşeni; Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare”, corp B – sat Mastacăn, comuna Borlești; Școala Gimnazială Bahna – sat Bahna, comuna Bahna; Școala Gimnazială Bahna – sat Izvoare, comuna Bahna; Școala Gimnazială Petricani – sat Țolici, comuna Petricani; Școala gimnazială Valea Ursului – sat Giurgeni, comuna Valea Ursului; Școala Gimnazială Pildești, corp școală gimnazială – sat Pildești, comuna Cordun; Școala gimnazială „Pr. Gheorghe Săndulescu” Dragomirești; Liceul cu Program Sportiv Piatra Neamț, Clubul Sportiv Școlar Piatra Neamț; Școala Gimnazială Văleni, corp A – comuna Văleni; Școala Gimnazială Dulcești, corp grădiniță – comuna Dulcești.

Principalele nereguli constatate în urma controalelor au fost identificate ca fiind următoarele: clădirea nu este echipată cu instalație de iluminat de securitate pentru evacuare; instalația de stingere a incendiilor cu hidranți interiori nu este dotată cu instalație de iluminat pentru marcarea acestora; instalația de detectare, semnalizare și alarmare la incendiu nu este în stare de funcționare la parametrii nominali; instalația de stingere a incendiilor cu hidranți interiori nu este în stare de funcționare la parametrii nominali; clădirea nu este echipată cu instalație de protecție împotriva descărcărilor electrice atmosferice.

La încheierea controalelor de prevenire, aspectele negative identificate au fost analizate cu persoanele din conducerea unităților de învățământ și a unităților administrativ teritoriale, mai precizează comunicatul ISU Neamț.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0