IPS Ioachim, sărbătorit la șapte ani de la întronizarea ca arhiepiscop al Romanului și Bacăului

HomeSocial

IPS Ioachim, sărbătorit la șapte ani de la întronizarea ca arhiepiscop al Romanului și Bacăului

Marți, 4 ianuarie, s-au împlinit șapte ani de la întronizarea IPS Ioachim ca arhiepiscop ales al eparhiei Romanului și Bacăului. Acest reper istoric eparhial a fost comemorat prin rugăciune liturgică și slujbă de mulțumire înălțate în străvechea catedrală a Romanului închinată Sfintei Cuvioase Parascheva, de soborul preoților din administrația eparhială, în prezența autorităților locale și centrale, a reprezentanților preoților din cele cinci protopopiate și a credincioșilor romașcani, informează reprezentanții Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Evenimentul a debutat încă de la primele ore ale dimineții prin săvârșirea Sfintei Liturghii de către un sobor de preoți din administrația eparhială, sub protia părintelui arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial, urmată de slujba de Te Deum în semn de mulțumire adresată lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra IPS Ioachim și a Eparhiei Romanului și Bacăului.

IPS Ioachim, reflectând la demnitatea arhierească ce i s-a conferit de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a spus că aceasta este o continuă jertfire de sine, iar responsabilitatea acestei slujiri reiese din grija părintească față cei pe care îi poartă în rugăciune: „Consider că astăzi este ziua aniversară a eparhiei, întrucât ierarhul trebuie să se contopească cu eparhia care i-a fost rânduită de Sfântul Sinod pentru a o coordona din toate punctele de vedere. În cuvântul pe care l-am adresat atunci când am primit darul arhieriei, am spus că mitra care se așază pe capul arhiereului reprezintă coroana împărătească a înaltei preoții, însă când mi s-a pus acea mitră pe cap am simțit mai curând coroana de spini pe care contemporanii lui Hristos I-au așezat-o pe cap. Am încercat să urc pe propria Golgotă pentru a simți bucuria întâlnirii cu Hristos și aș putea spune că am satisfacții în calitatea mea de ceea ce sunt prin darul lui Dumnezeu. La început, când ți se dă o misiune, te simți singur, dacă nu ai conștiința prezenței lui Dumnezeu. În calea mea au ieșit însă oameni care m-au ajutat să duc crucea mai departe și coroana de spini pe care să o așez pe dealul Golgotei. Dacă este să mă refer la responsabilitatea unui arhiereu, este suficient să mă gândesc la cele peste șase sute de mii de fii și fiice duhovnicești ai eparhiei și la cei șapte sute de preoți care slujesc în parohiile ce fac parte administrativ-canonic din Arhiepiscopia noastră”.

În încheierea cuvântului său, IPS Ioachim a vorbit despre reabilitarea Spitalului Precista din Roman, un proiectul de suflet pentru care, împreună cu cei implicați în realizarea lui, a depus eforturi susținute și care este o împlinire în memoria episcopului nepereche Melchisedec Ștefănescu:

„La întronizarea mea ca arhipăstor al acestei eparhii am spus că aș vrea să fac multe lucruri, pe multe le-am împlinit, iar altele sunt în curs de finalizare. Mă gândesc la faptul că Spitalul Precista este un proiect amplu care așteaptă să fie finalizat, ca o împlinire în amintirea marelui episcop al Romanului Melchisedec Ștefănescu. Iar dacă el a spus despre Roman că este azilul bătrâneților lui, eu aș spune că Spitalul Precista este azilul bătrâneților mele. Văzând cum se repară fiecare rană a acestui edificiu spitalicesc provocate de negura vremurilor și ostilitatea istoriei, voi considera că va fi o rană vindecată a sufletului meu. Vă mulțumesc pentru bilanțul pe care l-ați făcut și pentru contribuția fiecăruia la această liturghie pentru că viața noastră trebuie transformată în liturghie, altfel totul este în van. Sperăm ca Dumnezeu să ne țină sănătoși și împreună pentru a putea să împlinim lucrarea ce ne-a fost rânduită de Dumnezeu pentru a o împlini și să se recunoască în ea”.

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0