Prima paginăReligie

IPS Arhiepiscop Ioachim a împlinit 17 ani de arhierie

IPS Arhiepiscop Ioachim a împlinit 17 ani de arhierie

Dimensiune text

 

Arhiepiscopia Romanului și Bacăului îl aniversează pe IPS Ioachim, care a intrat în cel de-al 18 lea de arhierie. În anul 1998, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a fost ales în unanimitate de către ierarhii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, cu titulatura „Băcăuanul”. La 1 mai 2000, a doua zi de Paşti, a fost hirotonit în treapta de Arhiereu, îndeplinind funcţia de arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului, până la 13 septembrie 2009, când a fost ridicat la rangul de Episcop vicar. La 16 decembrie 2014 a fost ales de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca arhiepiscop al Romanului și Bacăului, devenind, astfel, primul arhiepiscop ales pentru a păstori eparhia Romanului și Bacăului, instalat în funcție la 4 ianuarie 2015.

„În cursul acestei perioade s-au scris pagini de istorie bisericească, marcante fiind aniversarea a 600 de ani de atestare documentară a Eparhiei Romanului (2008), ridicarea acesteia la rangul de arhiepiscopie, cu titulatura de Arhiepiscopia Romanului și Bacăului (2009), trecerea la cele veșnice a celui mai longeviv ierarh care a păstorit în scaunul vlădicesc de la Roman, arhiepiscopul Eftimie Luca (2014), și, la 4 ianuarie 2015, întronizarea ca Arhiepiscop al Romanului și Bacăului a IPS Părinte Ioachim Giosanu.

În cei 17 ani de păstorire ca arhiereu (arhiereu-vicar, episcop-vicar, arhiepiscop) IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a slujit 1981 de Sfinte Liturghii, a pus piatra de temelie pentru 97 de biserici, sfințind și resfințind 338 de lăcașuri de cult, ceea ce reprezintă jumătate din numărul total de lăcașuri de cult din întreaga eparhie. Dintre preoții și diaconii slujitori, astăzi 606 în activitate, a hirotonit 322 și a hirotesit 524, cunoscându-i personal pe fiecare, nefiind niciunul pentru care să nu ridice rugăciune în fața lui Dumnezeu, punându-și mâinile asupra capetelor lor și invocând lucrarea Sfântului Duh. Legătura aceasta de părinte duhovnicesc s-a stabilit pe parcursul celor peste 1500 de vizite pastorale desfășurate în parohii și mănăstiri, fiind alături preoților, maicilor și călugărilor, atât în bucurii, cât și în necazuri, aducând pacea și binecuvântarea în comunitățile în mijlocul cărora a poposit”, se arată într-un comunicat de presă al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

S-a născut la 29 martie 1954, în comuna Stăniţa, judeţul Neamţ. În 2012, IPS Ioachim a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Roman.

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0