IPM invită la consultări instituțiile pentru a rezolva problema lipsei de siguranță în Roman

HomePolitica

IPM invită la consultări instituțiile pentru a rezolva problema lipsei de siguranță în Roman

Liderii noului partid înființat în vară la Roman – Împreună pentru Moldova – au organizat o conferință de presă în care, printre altele, și-au exprimat indignarea față de numărul mare de  fapte antisociale din oraș și au propus ca soluție consultarea publică a tuturor instituțiilor abilitate pentru găsirea unor soluții care să conducă la diminuarea fenomenului infracțional.

În acest context, Teodora Baciu, aleasă la alegerile locale în Consiliul Local Roman, alături de Bogdan Roman, a precizat că atât în perioada de precampanie, cât și în campania electorală, a primit numeroase sesizări de la romașcani cu privire la faptul că mulți nu se simt în siguranță în Roman. Aceasta a și dat citire unui mesaj pe care l-a primit de la o tânără care a fost agresată, de două ori într-o singură zi, și care nu a primit niciun sprijin din partea autorităților. ”Aceste povești sunt o realitate. Iar autoritățile nu au spus suficient de mult pe această temă. Romașcanii se simt în nesiguranță. Oamenii de bună credință se simt hărțuiți. Este drept că și legislația națională trebuie perfectată, dar o vină o parte și administrația locală. Camerele de supraveghere nu sunt eficiente și nu au rezoluție bună. Uneori, oamenii legii apelează la cei care și-au montat ei camere de luat vederi pentru a-i prinde pe cei vinovați. Am decis să demarăm o serie de consultări publice cu autoritățile locale și județene care au atribuții în a oferi siguranță – Poliția Națională, Poliția Locală, Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Neamț (ATOP). Dorim ca prin aceste consultări să găsim calea rapidă pentru ca romașcanii să se simtă în siguranță. Pe lângă aceste consultări, facem apel către toate ONG-urile preocupate ca acest fenomen să se diminueze să ni se alăture. Îi invităm pe toți să facem echipă, pentru ca fenomenul de teamă să nu mai existe”, a declarat Teodora Baciu.

Aceasta a estimat că toate discuțiile se vor întinde pe durata unei luni, fiind nevoie și de stabilirea noii componențe a ATOP, organism cu rol consultativ, care funcționează pe lângă Consiliul Județean și din componența căruia fac parte inclusiv aleșii județeni, iar pentru asta este nevoie de preluarea noilor mandate ca rezultat al alegerilor locale de luna trecută.

Concluziile acestor consultări ar urma apoi să se regăsească într-un proiect de hotărâre care să  stabilească un plan prin care să fie diminuat fenomenul infracțional. Proiectul de hotărâre trebuie aprobat de noul Consiliul Local Roman. Conform Teodorei Baciu, propunerile ce reies din discuții și care privesc legislația națională vor fi înaintate parlamentarilor din Neamț pentru a le pune în dezbatere la nivel național.

Comentarii

WORDPRESS: 0