Invitație la pelerinajul de la Cacica, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului

HomeReligie

Invitație la pelerinajul de la Cacica, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului

 

Ca în fiecare an, cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, mii de pelerini sunt așteptați și anul acesta la sanctuarul naţional marian de la Cacica, din județul Suceava, în zilele de 14 şi 15 august.

„Se apropie o nouă ocazie pentru noi de a o întâlni pe Măicuţa Domnului, de această dată la ea acasă, la sanctuarul nostru de la Cacica. Aceeaşi emoţie ne încearcă şi acum când vă chemăm la Cacica să trăim momente de înălţare sufletească împreună cu Mons. Iosif Păuleţ, noul episcop al Diecezei de Iaşi, cu episcopul emerit Petru Gherghel, care va veni la sanctuar să mulţumească Maicii Domnului pentru cei 41 de ani ca păstor în fruntea diecezei noastre, cu episcopul auxiliar Aurel Percă, împreună cu episcopii invitaţi, păstorii parohiilor noastre şi părinţii formatori din seminariile şi casele de formare, cu tinerii şi poporul credincios. Este o dorinţă din partea Bisericii Universale să rămânem uniţi aproape cu păstorii diecezei”, au transmis reprezentanții Episcopiei Romano-Catolice de Iași.

Sanctuarul de la Cacica este un loc de rugăciune şi meditaţie, sfinţit prin prezenţa icoanei miraculoase a Preacuratei Fecioare Maria, copie a icoanei „Madona Neagră” de la Częstochowa (Polonia), care a fost adusă la Cacica în anul 1809. Sanctuarul se găseşte în frumoasa regiune bucovineană, la 19 kilometri de Gura Humorului şi la 36 de kilometri de Suceava. Bazilica se află în centrul localităţii, care este înconjurată de dealuri acoperite cu păduri, pajişti, delectând prin această imagine privirea oricărui trecător. Actuala biserică a fost construită între anii 1903 şi 1904, în stil neogotic, în crucieră, din piatră cioplită şi cărămidă roşie presată, urmând un proiect din Polonia. Biserica a fost consacrată în ziua de 16 octombrie 1904, de către arhiepiscopii de Lwow: Josef Bilcewski şi Josef Weber. Cu această ocazie s-a stabilit celebrarea oficială a hramului şi a pelerinajului în cinstea Adormirii Maicii Domnului din ziua de 15 august. În ziua de 15 august 1996, biserica a fost declarată sanctuar diecezan; în anul 1997 a fost declarată sanctuar naţional, iar în anul 2000 papa Ioan Paul al II-lea a acordat bisericii titlul de „basilica minor”.

Programul pelerinajului

Miercuri, 14 august:
10.00 – Celebrare penitenţială
12.00 – Sfânta Liturghie solemnă de deschidere a pelerinajului
12.30 – Pelerinajul tinerilor (se va porni de după calea ferată înainte de zona unde încep serpentinele din drumul spre Cacica)
13.30 – Sosirea tinerilor la sanctuar
16.00 – Calea sfintei cruci
17.00 – Adoraţie euharistică
18.00 – Sfânta Liturghie pentru tineri, seminarişti şi persoane consacrate
22.00 – Priveghere mariană, urmată de procesiunea cu lumânări în jurul sanctuarului

Joi, 15 august:
06.00 – Sfânta Liturghie de dimineaţă
07.30 – Sfânta Liturghie greco-catolică
08.30 – Sfânta Liturghie în limba maghiară
09.15 – Sfânta Liturghie în limba polonă
09.15 – Sfânta Liturghie in limba germană
11.00 – Sfânta Liturghie solemnă pontificală a hramului, cu venerarea icoanei Maicii Domnului de la Cacica, încheiată cu procesiunea în jurul bazilicii.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0