HomeRural

Investiții noi la Doljești

Cinci kilometri de drum din comuna Doljești vor fi asfaltați cu fonduri de la Guvern. Autoritățile locale au alocat fonduri de la bugetul local pentru cămin cultural și dispensar în satul Rotunda.

 

În acest an, administrația publică de la Doljești își propune asfaltarea unei porțiuni de drum comunal din satul de reședință, construirea unui cămin cultural și a unui dispensar uman în satul Rotunda.

 

Infrastructura rutieră, școlară și culturală, în atenția autorităților

 

După ce, în ultimii ani, comuna Doljești a căzut pradă apelor Siretului, care a distrus case și drumuri, satele au început să-și schimbe aspectul, iar oamenii să-și recapete liniștea, după ce a fost construit și fortificat un dig cu lungimea de șapte kilometri. În comuna Doljești vor fi asfaltați cinci kilometri de drum comunal, între localitățile Butea – Doljești – Oțeleni, în cadrul unui program național de dezvoltare a infrastructurii rurale, inițiat de Ministerul Dezvoltării. Pentru a decongestiona circulația din satul Buruienești, autoritățile locale vor lărgi partea carosabilă și vor construi trotuare pe ambele părți ale drumului, pe o lungime de 3,5 kilometri.

Satul Buruienești este cel mai populat din comuna Doljești. Circulația este îngreunată de mijloacele de transport și de populația care circulă pe drumurile publice. În acest sens, există un pericol real pentru cetățenii din satul Buruienești, datorită faptului că pe teritoriul satului Buruienești sînt sectoare de drumuri cu succesiuni de curbe. Legat de această extindere de drum, în acest moment lucrăm la studiul de fezabilitate și proiectul tehnic„, a spus primarul Gheorghe Cojocaru.

Pentru acest an, autoritățile locale au în vedere reabilitarea și construirea unor principale obiective ale comunei Doljești – școala, căminul cultural și dispensarul uman din satul Rotunda. „Reabilitarea școlii va consta în izolația termică exterioară a clădirii, înlocuirea pardoselii, a instalației electrice, schimbarea tavanului și a acoperișului. Pentru această lucrare, am alocat din bugetul local suma de 350 mii lei„, a declarat Gheorghe Cojocaru, primarul comunei Doljești.

Ca urmare a faptului că în satul Rotunda nu există cămin cultural, iar proiectul național pentru construirea de așezăminte culturale în localitățile unde nu există asemenea instituții nu a primit finanțare, autoritățile locale au decis construcția unui așezămînt cultural. „Rotunda a fost a cincea localitate rurală, din 100, care a cîștigat finanțare pentru acest proiect. Problema a fost că finanțarea nu a mai ajuns la noi, iar așteptările noastre sînt epuizate. Cum nevoia noastră în ceea ce privește căminul cultural este evidentă, am decis să construim unul din fondurile locale„, a precizat primarul comunei Doljești.

Soluția optimă pentru ca în satul Rotunda să funcționeze un cămin cultural, dar și un dispensar, a fost aceea de realizare a unei construcții noi. „Avem un dispensar care nu mai este funcțional, construit înainte de 1990, care nu mai asigură norme minimale pentru funcționarea acestei instituții. Ne-ar costa mai mult dacă am consolida și moderniza clădirea, decît dacă am construi una. Apreciez că investiția va ajunge la 8 – 900 de mii lei. Lucrările de execuție vor începe anul acesta, dar finalizarea clădirii nu va avea loc mai devreme de anul viitor„, a spus primarul Gheorghe Cojocaru. Începerea lucrărilor la căminul cultural și a dispensarului uman are loc în anul în care satul Rotunda împlinește 250 de ani de atestare documentară.

 

Sprijin din Italia pentru comunitatea din Buruienești

 

Cum 85% din populația comunei Doljești este formată din populație de religie catolică, pe teritoriul comunei funcționează o grădiniță particulară și un centru social cu finanțare din Italia. „În comuna Doljești își desfășoară activitatea Congregația «Fiicele Milostivirii și ale Crucii», care au dezvoltat, pe lîngă un serviciu destinat învățămîntului preșcolar, și un așezămînt de sănătate care cuprinde dispensar, farmacie și cabinet stomatologic. Tot în Buruienești, funcționează Centrul Socio-Caritativ «Don Bosco», cu activități de tip after-school, destinat unui grup de 20 de copii cu probleme sociale„, a precizat Gheorghe Cojocaru, primarul comunei Doljești.

Centrul Socio-Caritativ – construit cu sprijinul Parohiei „Sfîntul Iosif Muncitorul” din Buruienești, al Primăriei Doljești și al unor parohii romano-catolice din Italia – a împlinit, la începutul acestui an, doi ani de la înființare.

Comentarii

WORDPRESS: 0