Investiție de 17 milioane de euro: stație de biogaz inaugurată de grupul Genesis Biopartner la Cordun

HomeEconomie

Investiție de 17 milioane de euro: stație de biogaz inaugurată de grupul Genesis Biopartner la Cordun

Vineri, 27 septembrie, grupul Genesis Biopartner a inaugurat în comuna Cordun, din județul Neamț, investiția într-o stație de biogaz, în valoare de circa 17 milioane de euro. La evenimentul de vineri de la Cordun au participat, pe lângă reprezentanți ai holdingului Genesis Biopartner, reprezentanți ai autorităților locale și naționale, între care ministrul Mediului, Mircea Fechet, comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu, Andrei Corlan, și primarul comunei Cordun, Adrian Ciobanu, oameni politici, parteneri ai grupului Genesis și reprezentanți ai mediului de afaceri din zonă.

Un proiect model în investițiile sustenabile și prietenoase cu mediul din România, stația de biogaz de la Cordun, cea de-a doua a grupului Genesis Biopartner, va produce energie electrică, energie termică, dar și fertilizator organic pentru agricultură, prin gestionarea deșeurilor organice biodegradabile. Investiția de la Cordun va genera pentru început 20-25 de locuri de muncă în cadrul stației și se estimează că încă pe atâtea, indirect, la prestatorii, furnizorii și colaboratorii grupului.

Amenajată în zona platformei industriale a fabricii de țevi, pe un areal de 5 hectare, stația de biogaz Genesis Biotech de la Cordun include, pe lângă sediul administrativ, o hală de procesare de 3.000 de metri pătrați și lagunele de depozitare a digestatelor, pe o suprafață de un hectar și jumătate.

Prima stație Genesis Biotech a grupului, de la Filipeștii de Pădure, din județul Prahova, procesează zilnic peste 150 de tone de biomasă organică provenind din industria alimentară, HoReCa și retail, reducând astfel amprenta de carbon din atmosferă. Anual, stația produce peste 7 milioane de metri cubi de biogaz, transformat, cu ajutorul tehnologiilor moderne de cogenerare, în energie electriă (2,1 MW) și termică (2 MW), echivalent al consumului zilnic pentru 6.000 de gospodării.

Declarații din cadrul evenimentului

Michael Dietrich, fondatorul grupului Baupartner Group, din care face parte compania Genesis Biopartner: „Stația noastră de biogaz de la Cordun este cea de-a doua stație pe care o inaugurăm, după cea de la Filipeștii de Pădure, acum 13 ani. Avem încă două stații începute, una în județul Timișoara și una în județul Dolj, și mai avem trei locații în țară în care suntem în curs de dezvoltare.

Este cea mai modernă stație de acest gen din România, cu cea mai nouă tehnologie în domeniu. Stația de biogaz folosește deșeuri organice, reziduuri de biomasă sau alimentare și le transformă în biogaz, iar biogazul este transformat, la rândul lui, prin cogenerare, în energie termică și energie electrică ce este injectată în rețea. Vorbim de un impact mare asupra mediului, în privința reciclării deșeurilor organice, care, în loc să fie nocive pentru mediu, să putrezească și să emane metan – factorul care contribuie cel mai mult la încălzirea globală, după dioxidul de carbon -, aici sunt reciclate aceste deșeuri, prin transformarea lor în energie termică și electrică.

Am vrut să ne extindem în toate regiunile din țară și am ales această zonă a comunei Cordun, unde am mai dezvoltat alte proiecte în trecut, pentru că am fost primiți cu brațele deschise și avem un mediu foarte prielnic pentru dezvoltare. Investiția se ridică la 16-17 milioane de euro doar în această locație, o investiție majoră pentru procesarea deșeurilor. Țintim să devenim cel mai mare procesator și reciclator de deșeuri biodegradabile din România. Am așteptat această zi timp de 13 ani de zile și sunt extrem de bucuros și emoționat că am ajuns astăzi aici, drept care țin să mulțumesc întregii echipe Genesis”.

Michael Dietrich, CEO Baupartner Group (centru), alături de Horia Bărdeanu, director general Genesis Biopartner (stânga), și Mihai Pal, coordonator stație Genesis Biotech Cordun

Michael Dietrich, CEO Baupartner Group (centru), alături de Horia Bărdeanu, director general Genesis Biopartner (stânga), și Mihai Pal, coordonator stație Genesis Biotech Cordun


Horia Bărdeanu, director general al companiei Genesis Biopartner
: „Le mulțumesc colegilor mei, care au muncit mai bine de doi de zile pentru acest proiect, și întregii echipe de parteneri. Este o facilitate în care am încercat să punem tot ceea am învățat noi cel mai bine în 12 ani de activitate. Facem un serviciu de mediu și dorim să fim un exemplu de bune practici, în continuare, atât pentru partenerii noștri, cât și pentru alții care doresc să facă ceea ce facem noi.

Aici la Cordun avem o instalație modernă, putem să procesăm capacități destul de mari de diverse tipuri de deșeuri, avem o hală de procesare a deșeurilor generoasă, cu echipamente robuste, de ultimă tehnologie, benzi de sortare, sisteme de despachetare, sisteme de separare plastice, astfel să încercăm ca plasticul să îl reciclăm. Deșeurile, odată recepționate, sunt supuse unui proces de tratare, ulterior sunt introduse către o linie de fermentație, care poate produce o cantitate de peste 1.000 de metri cubi de biogaz pe oră, biogazul obținut îl tratăm, îl introducem în două centrale de cogenerare, producem energie electrică pe care o livrăm în sistemul energetic național și producem energie termică pe care o utilizăm pentru autoconsum.

Din punctul nostru de vedere, cel mai important este faptul că la finalul procesului rezultă un fertilizator organic, prietenos cu mediul – pe care îl denumim digestat – și pe care îl redăm naturii, acolo de unde a provenit materia noastră primă pe care am avut-o la începutul procesului. Practic, bucla se închide, astfel încât noi, analizând activitatea noastră de zi cu zi, am dat naștere unui concept propriu, original – «Sustementality for life » – «Sustementalitate pentru o viață» -, prin care noi încercăm să dăm și un exemplu: având o mentalitate sănătoasă încercăm să facem, astfel, ceva pentru generațiile următoare”.


Adrian Ciobanu, primarul comunei Cordun
: „Prin investiții de acest fel, noi reușim, la nivel național, să reciclăm tot cea ce înseamnă deșeuri din industria alimentară. Tot ceea ce expiră în magazinele de unde noi ne facem cumpărăturile ajunge la această stație, cel puțin din zona Moldovei, din ele se obține biometanul care este transformat în energie electrică, ce ajunge în rețeaua națională de energie. Beneficiul acestei investiții este unul foarte mare pentru economia națională și pentru mediul înconjurător.

La nivel local, fiecare investiție este importantă. Fiecare loc de muncă nou creat în România, acasă la noi, nu face altceva decât să îi determine să se întoarcă acasă pe unii dintre conaționalii noștri care sunt plecați astăzi în străinătate. Este un beneficiu foarte important și pentru locuitorii comunității, pentru că sunt noi locuri de muncă și noi oportunități pentru ei.

Obiectivul este important și pentru administrația publică locală, pentru că aceste investiții private rotunjesc bugetul local și oferă posibilitatea de a dezvolta infrastructura locală. Aceasta este cheia succesului, din punctul meu de vedere, să susținem dezvoltarea mediului privat în fiecare localitate, astfel încât să existe un viitor prosper pentru fiecare comunitate.

Sunt numeroase locuri de muncă care s-au creat în ultimii ani la nivelul comunei Cordun și mă bucur că pot participa, an de an, la inaugurarea unei noi investiții pe raza comunei noastre, pentru că îmi doresc cu tot dinadinsul să dezvolt zona economică. Avem, de asemenea, eliberate la acest moment mai multe certificate de urbanism, pentru construirea altor investiții la nivelul comunei”.


Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor
: „Mă bucur să constat că, atunci când discutăm despre mediu și despre modul în care lăsăm copiilor noștri, generațiilor următoare, un mediu mai curat decât l-am găsit, discutăm și de investiții, de locuri de muncă. Mă bucur când, în același timp, putem să protejăm și mediul, dar putem să atragem și investiții. În România, gestionăm anual aproape 2 milioane de tone de biodeșeuri, iar ele, în loc să ajungă în biodigestoare, în instalații de tratare, de cele mai multe ori ajung pe gropile de gunoi, unde generează poluare, disconfort olfactiv, costuri mai mari – până la urmă – pentru cetățenii care plătesc taxă de salubritate în fiecare lună, și apreciez să văd că sunt situații în care, cu capital privat, reușim să avem astfel de investiții.

Mulțumesc, în numele Guvernului României, celor care au luat decizia de a înființa o astfel de investiție aici – care și-au riscat propriu capital -, dar și domnului primar, la care apreciez deschiderea pe care o are în general față de mediul de afaceri”.


Andrei Corlan, comisar general al Gărzii Naţionale de Mediu:
„Atingerea țintelor de mediu impuse de Europa nu ar fi posibilă fără existența unei piețe de desfacere pentru aceste deșeuri, prin deschiderea unor noi astfel de modele de business. Astăzi suntem prezenți la o inovație, unul dintre noile modele de business, noile modele europene, care nu mai stabilesc identitatea de gunoi deșeurilor, ci îl cataloghează ca resursă, pentru că, indiferent de eforturile autorităților, atâta timp cât nu există companii ca aceasta, la care ne aflăm astăzi oaspeți, nu există soluții pentru procesarea modernă a deșeurilor.

Felicitări, Genesis, pentru că, prin acțiunile pe care ei le fac, ne duc pe noi mai aproape de ceea ce ne-am asumat prin Pactul Verde European, au făcut un pas important pentru România în ceea ce înseamnă managementul modern al deșeurilor. De asemenea, îl felicit pe domnul primar al comunei Cordun, Adrian Ciobanu, pentru eforturile pe care le face pentru dezvoltarea economică a comunei și, mai ales pentru că, prin investiția inaugurată astăzi în comuna pe care o conduce, devine un partener important în ceea ce înseamnă economia circulară, sustenabilitatea și protecția mediului, în general”.


Deputatul Laurențiu Leoreanu
: „Cu toții vom fi beneficiari ai acestei investiții, ceea ce este important și pentru mediu, și pentru comunitate, pentru societate în ansamblu.

Cu domnul primar Adrian Ciobanu avem un proiect pe termen lung, urmând ca în zona de nord a orașului, în această zonă Roman – Cordun – Tămășeni, să vedem un centru economic, un centru de dezvoltare regional. Iată că deja se vede că lucrurile încep să se așeze, iar astăzi asistăm la o investiție circulară, care asigură, practic, un rebut zero, un exemplu de investiție inovativă. Salutăm o astfel de investiție, iar aceste exemple de bună practică trebuie să fie multiplicate și cred că, împreună, vom putea să facem acest lucru.

Felicitări tuturor celor care s-au implicat pentru realizarea acestui proiect, să ne vedem cu bine la inaugurarea unor noi și noi investiții, acest lucru ne determină să devenim un motor de dezvoltare în această zonă”.

Despre Genesis Biopartner

Genesis Biopartner este o companie membră Baupartner Group. Fondată inițial în 2006 de către Michael Dietrich ca firmă de construcții, Baupartner a evoluat într-un holding puternic, format din mai multe companii specializate în domeniul construcțiilor, energiei regenerabile și dezvoltării imobiliare, atât în România, cât și pe plan internațional.

Baupartner Group are o reputație solidă în industrie, fiind recunoscut pentru calitatea serviciilor oferite și angajamentul față de inovație și sustenabilitate. Holdingul a fost înființat pentru a ajuta companiile să își îndeplinească obiectivele de sustenabilitate și face trecerea la economia circulară prin valorificarea deșeurilor organice biodegradabile. Mai multe detalii pe https://genesisbiopartner.ro.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0