Intervenții chirurgicale ginecologice frecvente

HomeSanatate

Intervenții chirurgicale ginecologice frecvente

Dr. Tiberiu Gireadă, medic specialist Obstetrică-Ginecologie, Arcadia

Afecțiunile ginecologice care pot apărea în viața unei femei au cauze și factori de risc diferiți. Consultul ginecologic periodic este recomandat tocmai pentru analiza acestor factori de risc, pentru diagnosticarea afecțiunii și stabilirea tratamentului adecvat.

Histerectomia poate fi indicată în cazul unui diagnostic de fibrom uterin, adenomioză, neoplazii sau în unele tipuri de prolaps uterin, în cazul unor durei pelvine cronice sau al unor sângerări vaginale anormale.

Progresul tehnicilor chirurgicale a transformat o intervenția clasică, care presupunea o incizie de minimum 15 centimetri la nivelul abdomenului, într-o intervenție minim invazivă, care presupune fie o incizie la nivelul vaginului (histerectomie vaginală), fie 3-4 incizii de 0,5-1 centimetru la nivelul abdomenului (histerectomie laparoscopică), fie o combinație între cele două.

Chisturile ovariene sunt frecvent asimptomatice și sunt descoperite, de obicei, în cadrul controlului ginecologic de rutină. Eliminarea chirurgicală a chisturilor ovariene se recomandă atunci când acestea nu răspund la tratamentul medicamentos instituit de medicul ginecolog sau dacă este vorba despre chisturi ovariene organice. De cele mai multe ori, această intervenție se realizează minim invaziv, laparoscopic, cu păstrarea ovarului și recuperarea rapidă a pacientei.

Fibromul uterin este cea mai frecvente tumoră uterină benignă. De multe ori, pot lipsi manifestările specifice dar, atunci când aceasta apar, femeia poate acuza sângerări menstruale abundente, sângerări intermenstruale, infertilitate, dureri abdominale, senzație de balonare/constipație sau de presiune la nivelul vezicii, cu micțiuni frecvente. Tratamentul medicamentos se adresează pacientelor cu fibroame uterine de dimensiuni mici, simptomatice.

Miomectomia reprezintă excizia unui fibrom sau a mai multor fibroame, fiind o intervenție chirurgicală prin care se elimină doar fibrom, iar uterul rămâne intact.

Polipii uterini mici, asimptomatici, vor fi urmăriți periodic de către medicul ginecolog. Dacă sunt suspiciuni de malignitate sau dacă se dorește obținerea unei sarcini, comportamentul terapeutic va fi chirurgical. Histeroscopia se recomandă în cazul polipilor de dimensiuni mari sau atunci când nu se ajunge la o sarcină planificată. S-a demonstrat că șansele de obținere a sarcinii pe cale naturală, inseminare sau FIV cresc după histeroscopie.

Dintre afecțiunile inflamatorii pelvine, infecțiile trompelor uterine (salpingitele) au cea mai mare incidență. Cauzele principale sunt bolile cu transmitere sexuală și infecțiile cu bacterii. Se manifestă prin dureri pelvine și reprezintă principala cauză de infertilitate feminină. Tratamentul poate fi medicamentos sau chirurgical, în funcție de fiecare caz în parte. Salpingectomia este o intervenție chirurgicală care are ca scop îndepărtarea uneia sau a ambelor trompe uterine, recomandată atunci când există o leziune cronică sau atunci când este diagnosticată o infecție a trompelor uterine care nu răspunde la tratamentul medical, în cazul unei sarcini extrauterine.

Anexectomia reprezintă eliminarea pe cale chirurgicală a anexelor uterului și este recomandată în cazul diagnosticului de cancer uterin sau cancer de ovar. De obicei, anexectomia se practică împreună cu histerectomia, atunci când este necesar.

Intervențiile de chirurgie ginecologică minim invazive sau clasice (atunci când este necesar) se realizează în siguranță în Spitalul Arcadia.

Comentarii

WORDPRESS: 0