Absolvent al Universității Politehnice din București, Cristian Prisecaru (foto) a devenit unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați cascadori din țară. Regizorii de film au apelat la Cristian pentru realizarea unor secvențe de cascadorie și coregrafie de luptă. Pasionat de istorie, Cristian s-a implicat într-un proiect care „vorbește” despre zestrea ancestrală a poporului român.
Romașcanul Claudiu Cristian Prisecaru a cochetat din copilărie cu pericolul. A fost un copil greu de stăpînit. A făcut arte marțiale și școală de cascadorie. Încet, dar sigur, a pătruns în lumea filmului și a cascadorilor. Echipe de producție au apelat la Cristian Prisecaru pentru realizarea unor secvențe reale de cascadorie sau de luptă. Pregătită din timp pînă în cel mai mic detaliu, munca din secvențele filmate rămîne, de cele mai multe ori, o necunoscută. Cristian Prisecaru este aplaudat la scenă deschisă și în spectacole unde este actor și regizor, în același timp, și pe care le susține în țară sau în străinătate. Este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați cascadori din țară. Este căsătorit și are trei copii. Fiica cea mare, în vîrstă de 8 ani îi calcă pe urme.
Primele cascadorii, în „Groapa” romașcană
Claudiu Cristian Prisecaru s-a născut în Roman în 1976. Mărturisește că, de mic copil, era fără astîmpăr. „În vremea copilăriei mele se construia Pietonalul Ștefan cel Mare. Săream cu copiii de pe buza gropii. Pămîntul de pe fundul gropii mai atenua căderea, dar ieșeam întodeauna zgîrîiat de la fiecare săritură„, își amintește cascadorul.
A practicat artele marțiale din primele clase primare, într-o încercare de a risipi din energia debordantă.
La 12 ani a căpătat porecla „Buză”, deoarece visa cu ochii deschiși că joacă în filmele cu Mărgelatu.
Mama lui Cristian a crezut că trecerea anilor va aduce și maturizarea băiatului ei. După absolvirea Liceului Teoretic „Roman Vodă”, Cristian a urmat studiile Universității Politehnice din București. „Familia nu a știut că eu continui să cred în visul meu. Avea să afle de la televizor despre preocupările mele și că legătura mea cu pericolul nu s-a oprit în copilărie„, spune Cristian.
Cristian Prisecaru a cîștigat locul II la Campionatul Mondial de Cascadorie de la Moscova în 2003. Împreună cu idolul și profesorul lui Szobi Cseh, considerat „părintele cascadoriei românești„, a înființat, în 2007, Asociația Cascadorilor din România. Mînuiește cu mare abilitate armele și săbiile, arcul, sulița și toporul.
Filme românești și americane poartă amprenta lui Cristian Prisecaru
Împătimit de meseria pe care o practică, Cristian Prisecaru și-a depășit limitele în filme românești și străine precum „Amen” (2002), „Secretul Mariei” și „Regii blestemați” (2005), „Vineri în jur de 11” (2006) și „Servieta cu bucluc” (2006), un film cu Armand Assante, „Xenophobia” (2008), „Colonia Îngerilor” (rolul Îngerul Petru) și „Forced to Fight” (2011), un film în care joacă alături de actorii Gary Daniels și Peter Weller. A filmat în țară, dar și în Republica Moldova, Bulgaria, Caraibe, Rusia. A lucrat și cu actorii Alex Meneses și Steven Segall.
Scena accidentului din telenovela „Regina” a fost realizată printr-o cascadorie realizată de Cristian Prisecaru. „Personajul interpretat de Doinița Oancea a suferit un accident. Mi-a fost foarte ușor să-l realizez, nu am avut nevoie de antrenament înainte. Ne-am amuzat pe seama faptului că am încăput în hainele ei, deși ea este foarte subțirică. Mi-a părut rău că a trebuit să-mi dau mustața jos pentru a intra în pielea ei„, a povestit după filmări Cristian.
Cel mai recent proiect la care a participat Cristian este tripticul „Hot Shorts”, distribuit de Media Pro Distribution, format din trei scurtmetraje diferite ca stil – „Bora, Bora”, „Tatăl meu e cel mai tare” și „În film la Nașu”. „Partea mea de contribuție a constat în crearea coregrafiei de luptă din aceste scurtmetraje„, a spus Cristian.
Studiile politehnice l-au ajutat să-și facă treaba profesionist. „Nu am vrut să rămîn în postura de executant. Pentru a realiza o secvență de cascadorie trebuie să cunoști tehnic mașina sau motocicleta cu care lucrezi, pentru a putea controla toată acțiunea„, a spus Cristian. Reușita secvențelor interpretate de Cristian pe mașină, motocicletă, săriturile de pe clădiri și din elicopter, din care a scăpat fără urmări, i-au adus porecla „Dracula”.
Teatrul Național l-a cooptat pe Cristian Prisecaru pentru a juca în piesa „Apus de soare”, unde romașcanul l-a interpretat pe Bogdan Vodă.
Istoria, mînă în mînă cu cascadoria
Preocupările lui Cristian Prisecaru nu se limitează doar la cascadorie. Cu un doctorat în istoria antică a României, Cristian s-a implicat într-un proiect îndrăzneț. O echipă de filmare condusă de regizorul Leonardo Tonitza a pornit pe urmele celei mai vechi scrieri din lume, după șapte ani de muncă de documentare a acestuia. Cristian Prisecaru a făcut parte din echipa acestui proiect numit „Niascharian – Să renaștem!”. Leonardo Tonitza, Sorin Gociu și Cristian Prisecaru au străbătut mii de kilometri și au studiat tezaure inestimatibile ascunse în institute de arheologie, muzee, colecții particulare și lăcașuri de cult. Pentru realizarea acestui documentar au fost consultați specialiști din SUA, Italia, Bulgaria, Republica Moldova, Macedonia, Suedia și România. Printre arheologii români prezenți în acest film a fost ales și profesorul Vasile Ursachi, cercetător doctor, fost director al Muzeului de Istorie Roman. „Documentarul cuprinde intervențiile unor specialiști în domenii care aduc răspunsuri legate de primul mesaj scris din lume, începînd cu tăblițele de la Tărtăria. Printre specialiștii care se vor regăsi în documentar se numără și profesorul Vasile Ursachi. S-au făcut filmări și la Roman, la Muzeul de Istorie și în localitatea Brad-Bacău, unde profesorul Ursachi a făcut cercetări arheologice. Acesta a vorbit despre scrierile pe ceramică din perioada dacică descoperite la Brad„, a spus Cristian Prisecaru, asistent regie în acest proiect. Filmul, la care s-a lucrat un an, va avea premiera anul viitor și va fi urmat de alte două proiecte similare.
Comentarii
salutare claudiu sunt un amic din copilarie depe vremea cind mergeam la disco la Casa Pionierului ,bravo tie te respect ca tiai pastrat visul de a face arte martiale pina la capat si mult suces in continuare
JOS PALARIA, minunat că, la o adică, ştim cu cine umblăm pe (aceeaşi) stradă ! Felicitări si semnatarului 🙂