Prima paginăEconomie

Înghețată și produse congelate neconforme, oprite de la vânzare de Protecția Consumatorilor în Neamț

Înghețată și produse congelate neconforme, oprite de la vânzare de Protecția Consumatorilor în Neamț

Dimensiune text

 

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Neamț a desfăşurat, în perioada 9 – 19 iunie, o serie de acțiuni de control pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind conformitatea, modul de comercializare şi modul de etichetare a produselor alimentare comercializate sub formă congelată, inclusiv a îngheţatei, informează CJPC Neamț.

Controlul s-a desfăşurat în reţeaua de distribuţie, comercializare directă sau distribuție en-gros și are următoarele rezultate: număr de operatori economici verificați – 20; număr operatori economici cu abateri – 18; cantitatea totală controlată – 1.150 kilograme; cantitatea totală cu abateri – 424 kilograme;

„Între măsurile dispuse în urma controalelor se numără oprirea temporară de la comercializare pentru 423 de kilograme de produse, în valoare totală de 4.199 de lei, precum și sancțiuni constând în zece avertismente și 11 amenzi contravenționale, în valoare totală de 26.000 de lei”, a precizat Vlad Ciurea, comisar șef adjunct în cadrul CJPC Neamț.

Cele mai importante abateri constatate se referă la: produse din pui congelate cu data limită de consum expirată de 46 zile; lipsa etichetelor cu principalele elemente de identificare si caracterizare a produsului, de regulă, în cazul produselor congelate ambalate în cutii de carton a cate 10 kilograme și pe care vânzătorul a luat decizia de a le expune la comercializare fără aceste ambalaj, lipsa traducerii în limba română a informațiilor înscrise pe etichetele produselor, nerespectarea prevederii legale conform căreia, în cazul produselor alimentare preambalate, este obligatorie prezentarea prețului pe unitatea de vânzare și a prețului pe unitatea de măsură, precum și necompletarea zilnică a graficelor de temperatură a aparatelor frigorifice din dotare.

Sfaturi pentru consumatori

Acordați atenție condițiilor de depozitare impuse de producător, atât în magazinul de comercializare cât și la domiciliu; produsele alimentare congelate trebuie comercializate numai în stare congelată; la decongelare trebuie să prezinte gustul şi mirosul nemodificate, caracteristice sortimentelor respective.

Este interzis ca produsele alimentare congelate rapid să se recongeleze, acestea trebuind să se prelucreze imediat ce au fost decongelate.

Nu achiziţionaţi produsele la care constataţi existenţa aglomerărilor de produs sub forma unor blocuri sau prezenţa de gheaţă în ambalaj.

Acordați o atenţie deosebită când cumpărați produsele alimentare congelate asupra modului de prezentare a ambalajului; nu achiziţionaţi produse la care constataţi că ambalajul este murdar, degradat, nu este închis etanş şi nu asigură salubritatea produsului.

Acordați atenţie deosebită datei durabilităţii minimale; refuzați produsele care prezintă data durabilității minimale modificată, depăşită sau pe care nu este înscrisă.

Menţiunile obligatorii care se înscriu pe etichetele / ambalajele produselor alimentare provenite din alte ţări trebuie să fie redactate în limba română, fără a exclude prezentarea acestora şi în alte limbi.

La cumpărarea produselor alimentare, solicitați şi păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea/siguranța unui produs, mai precizează reprezentanții CJPC Neamț.

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0