Info-sănătate

Centrele de permanență, asaltate de pacienți

Conducerea Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamț a apreciat că cele două centre de permanență care funcționează în Roman s-au dovedit un real succes. Devenite funcționale toamna trecută, cele două centre, de pe strada Anton Pann și Bogdan Dragoș, asigură asistență medicală în fiecare zi, începînd cu ora 15 și pînă a doua zi dimineață, iar sîmbăta și duminica non-stop. Luna trecută, în cele două centre de permanență au beneficiat de îngrijire medicală nu mai puțin de 385 de pacienți. „Din punctul nostru de vedere, cele două centre sînt o realizare extraordinară, pentru că s-a eliminat presiunea care se punea pe spital. La rîndul lor, pacienții sînt foarte mulțumiți pentru că nu mai trebuie să meargă la spital pentru o injecție sau pentru tratament și primesc îngrijiri aproape de casă. Medicii și asistenții sînt plătiți de către noi, Direcția de Sănătate Publică Neamț asigură medicamentele și materialele sanitare, iar primăria plătește utilitățile„, a apreciat jurist Valerică Frățilă, președintele CAS Neamț.

 

 

Mai multe fonduri pentru protezările de șold

Conducerea Spitalului Municipal de Urgență Roman speră ca, anul acesta, să obțină mai multe fonduri pentru protezările de șold. Anul, trecut, în premieră, spitalul a fost inclus într-un program național, prin care în secția Ortopedie au început intervenții chirurgicale de protezare a șoldului. „Anul trecut, întrucît am fost la început, fondurile alocate au fost mai mici, iar numărul protezelor a fost de numai 14. Urmează ca, anul acesta, medicii din secție să înainteze o listă cu propuneri și, în funcție de aceasta, să se stabilească un buget pentru acest capitol. Sperăm să fie mai mare decît anul trecut, astfel ca tot mai mulți pacienți să aibă acces la astfel de intervenții„, a precizat medicul Mircea Coadă, managerul spitalului.

 

 

Bani pentru urgențe medicale

Centrul de Primire Urgențe (CPU) din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Roman va afla, săptămîna aceasta, ce buget are alocat pentru acest an. Spre deosebire de alte secții ale spitalului, CPU este finanțat din fonduri separate de la Ministerul Sănătății, fonduri destinate exclusiv urgențelor medicale. „Noi am făcut o propunere pe care am înaintat-o către Direcția de Sănătate Publică, însă Ministerul Sănătății va decide ce fonduri va aloca pentru CPU. Am întocmit și o listă cu aparatură ce ar trebui achiziționată în acest an. În principal, ne axăm pe ventilatoare portabile și monitoare„, a spus medicul Mircea Coadă, managerul spitalului.

 

 

Control amplu la spital

Începînd de joi, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamț efectuează un control de amploare la Spitalul Municipal de Urgență Roman. Este vorba de un control tematic anual, care vizează activitatea instituției sanitare, control ce se va întinde pe o perioadă de cîteva zile. „Acest control se efectuează în fiecare an. Se verifică modul în care s-au cheltuit banii anul trecut, încadrarea personalului, justificarea internărilor, dar și dacă sînt îndeplinite condițiile de clasificare în categoria spitalelor de rangul III„, a precizat jurist Valerică Frățilă, președintele CAS Neamț.


COMENTARII

WORDPRESS: 0