Pensionările provoacă frisoane la spital
Săptămîna aceasta, conducerea Spitalului Municipal de Urgență Roman s-a întîlnit cu medicii șefi de secție, pentru a discuta probleme legate de personal. Totodată, a fost adusă în discuție și respectarea contractului-cadru de finanțare, prin limitarea numărului de internări în unele secții, pentru a putea face față solicitărilor din alte secții.
„În această perioadă, unele secții, cum sînt secția Contagioase, Pediatrie sau Maternitatea, sînt foarte solicitate și am cerut șefilor de secții să fie atenți la numărul de internări. De asemenea, am mai discutat cu ei problema asigurării gărzilor, în special în perioada Paștelului. Problema mai gravă este în secția Medicală, unde un medic s-a pensionat, un altul trebuie să se pensioneze, iar al treilea a plecat în Suedia. De asemenea, în secția Endocrinologie, medicul Silvia Măndășescu se află în concediu medical. Vom căuta soluții, astfel ca, cel puțin în perioada Paștelui, în aceste secții să nu fie probleme în asigurarea actului medical„, a declarat medicul Mircea Coadă, managerul spitalului.
Card național de sănătate, din august
Casa Națională de Asigurări de Sănătate a anunțat că asigurații români vor avea card național de sănătate începînd cu luna august. Deși, în ultimii ani, cardul național de sănătate a fost considerat o prioritate, implementarea lui a fost amînată datorită controversei pe care a stîrnit-o în ceea ce privește furnizarea datelor și ce trebuie el să conțină.
„Primul pas a fost făcut, întrucît a fost cîștigată licitația pentru fabricarea acestui card. Cel mai probabil, el va fi asemănător cardurilor europene și va fi valabil în orice țară de pe continent, mai ales că România era singura țară din Europa care nu avea un astfel de card„, a precizat jurist Valerică Frățilă, președintele Casei de Asigurări de Sănătate Neamț.
Cardul de sănătate va cuprinde toate datele personale ale titularului și istoricul medical.
Bani mai mulți pentru spital
Casa Națională de Asigurări de Sănătate intenționează să modifice actualele prevederi ale contractului-cadru de finanțare, astfel ca bugetele spitalelor să fie majorate. În condițiile actuale, Spitalul Municipal de Urgență Roman trebuie să se încadreze într-un anumit număr de pacienți pe care s-a angajat să-i trateze, fără a putea să-l depășească. Eventualele depășiri nu sînt decontate decît în cazuri bine justificate, valoarea suplimentară a fondurilor neputînd fi mai mare de 15% față de suma inițială. În noul proiect de lege se prevede ca suma suplimentară să fie de 30%.
„Este o măsură binevenită, în contextul în care, de la 1 iunie, se vor reîntregi și salariile. Probabil, tocmai în această idee s-au majorat și fondurile, întrucît noi trebuie să menținem cheltuielile de personal la 70% din buget, iar fără această suplimentare nu știm dacă ne-am fi încadrat în această limită„, a precizat medicul Mircea Coadă, managerul spitalului.
Comentarii